Ο Τσιτσάνης στις Παλαιές Φυλακές Τρικάλων

Η μετατροπή των Παλαιών Φυλακών Τρικάλων σε Κέντρο Ερευνας-Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς δημοπρατήθηκε το έργο
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να αρχίσει η υλοποίησή του (με 2 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ).

Το κεντρικό κτήριο των Παλαιών Φυλακών Τρικάλων κτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ ο δεύτερος όροφός του (από οπλισμένο σκυρόδεμα) προστέθηκε μεταπολεμικά. Εδράζεται όμως στο παλαιό λιθόκτιστο κτίσμα, το οποίο έπειτα από έρευνα της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αποκαλύφθηκε πως ήταν ένα παλαιό λουτρό.

Το σημαντικό αυτό μνημείο για την περιοχή θα επανακτήσει τη δομική του επάρκεια, θα αποκατασταθεί πλήρως και θα αναδειχθεί σε έναν χώρο πολιτισμού, καθώς θα στεγάσει το πρώτο μουσείο για τον Έλληνα βάρδο της Ρωμιοσύνης όπως υπήρξε ο Βασίλης Τσιτσάνης. Ήδη, η οικογένειά του με τη συμβολή ερευνητών του είδους προχωράει στη συγκέντρωση και καταγραφή όλων των ντοκουμέντων που αφορούν στη ζωή και το έργο του, ώστε να γίνει ψηφιακή καταγραφή, τεκμηρίωση και προβολή όλων αυτών των στοιχείων που αξίζει να γνωρίσει το κοινό. Ας μην λησμονούμε πως το έργο του Τσιτσάνη κυριαρχεί πάνω από 60 χρόνια σ' αυτό τον τόπο εκφράζοντας την ψυχή και τα πάθη του ελληνικού λαού, τους αγώνες του για δικαιοσύνη αλλά και τις πίκρες του.

Οι δημιουργίες του Τσιτσάνη στηρίχθηκαν στη μεγάλη μουσική παράδοση του τόπου, στο δημοτικό τραγούδι, το βυζαντινό μέλος και το λαϊκό τραγούδι και τραγουδήθηκαν από μεγάλους λαϊκούς ερμηνευτές όπως οι: Στράτος Παγιουμτζής, Στελάκης Περπινιάδης, Σωτηρία Μπέλου, Μαρίκα Νίνου, Στέλιος Καζαντζίδης, Καίτη Γκρέι, Χασκίλ κ.ά.

Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο κτήριο των Παλαιών Φυλακών, τα Τρίκαλα θα αποκτήσουν έναν αμιγώς αρχαιολογικό χώρο με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και ένα χώρο με αναφορές στη μουσική δημιουργία Τρικαλινών συνθετών στον πάνω όροφο. Η 19η ΕΒΑ έχει αρχίσει ήδη ένα παράλληλο έργο, το οποίο αφορά στην προστασία και ανάδειξη του παλαιού λουτρού (ύψους 1 εκατ. ευρώ) που η ίδια αποκάλυψε.

Πηγή: www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!