Ο φάκελος της Ελευσίνας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021

Δες και κατέβασε τον φάκελο υποψηφιότητας της Ελευσίνας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Γνωρίστε τη «Μετάβαση στην EUphoria»!

Η Ελευσίνα21 δίνει στη δημοσιότητα τον φάκελο υποψηφιότητάς της για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021:


Θέλουμε να μοιραστούμε με όλο τον κόσμο το όραμά μας. Προσκαλούμε καλλιτέχνες και απλούς ανθρώπους από την Ελευσίνα, την Ελλάδα και την Ευρώπη να συν-διαμορφώσουμε το καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα.

Βασικός παράγοντας της απόφασής μας να δημοσιοποιήσουμε το φάκελο, αν και βρισκόμαστε σε μία διαγωνιστική διαδικασία, αποτελεί η θέση μας ότι οι τέχνες και ο πολιτισμός δεν αποτελούν κλειστά συστήματα, αλλά ανοιχτά πεδία ανταλλαγής, διαλόγου και συν-δημιουργίας. Η νέα διαδικασία υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ήταν μια μοναδική ευκαιρία για κάθε πόλη να ασχοληθεί σε βάθος με το ζήτημα της περιφερειακής πολιτιστικής ανάπτυξης.

Η δημοσιοποίηση των φακέλων από τις 14 πόλεις που έλαβαν μέρος στη διαδικασία υποψηφιότητας θα λειτουργούσε καταλυτικά στη δημιουργία ενός ευρύτερου διαλόγου για την περιφερειακή πολιτιστική πολιτική και την πολιτιστική ανάπτυξη των πόλεων στην Ελλάδα.

Με τίτλο «Μετάβαση στην EUphoria», η πρότασή μας εστιάζει στην ποιοτική αναβάθμιση που μπορούν να παράγουν οι τέχνες και ο πολιτισμός εφόσον τεθούν στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας. Η “EUphoria” είναι μια προσπάθεια να συνδέσουμε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας με την τέχνη και τον πολιτισμό, αντιμετωπίζοντας υπό ένα νέο πρίσμα τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας• περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές. Η “EUphoria” δεν είναι απλώς μία ιδέα: είναι τρόπος σκέψης και δράσης, νοοτροπία και λειτουργία. Γι’ αυτό τρέφεται και δυναμώνει από την ουσιαστική συμβολή των ανθρώπων, γίνεται ρεύμα και κίνημα.

Άλλωστε, οι ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες αποτελούν διαχρονικά βασικό στοιχείο του χαρακτήρα της Ελευσίνας.

Στην αρχαιότητα, τα Ελευσίνια Μυστήρια ήταν η μόνη τελετή ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, φυλής και κοινωνικής τάξης, ενώ στη σύγχρονη εποχή, η πόλη διαμορφώνεται από ένα μωσαϊκό ανθρώπων από διάφορα σημεία της Ελλάδας και του κόσμου, που ήρθαν εδώ, αναζητώντας εργασία στη βιομηχανία.

Βασικός μας στόχος είναι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Ελευσίνας21 να αποτελέσει το έδαφος μιας μακράς δημιουργικής διαδικασίας, που ενώνει καλλιτέχνες, θεωρητικούς και πολίτες από όλη την Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν ειδικές συναντήσεις εργαστηριακού χαρακτήρα για τη διαμόρφωσή του. Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία σε καλλιτέχνες και απλούς πολίτες να γνωρίσουν σε βάθος τη φιλοσοφία του προγράμματος, τα ειδικά χαρακτηριστικά του και τις επιδιώξεις του, καθώς και τα επιμέρους στοιχεία του χαρακτήρα της Ελευσίνας, ώστε να καταθέσουν στοχευμένες προτάσεις για συγκεκριμένα έργα και δράσεις.

Κάθε μας ιδέα, ένας ξεχωριστός σπόρος για την EUphoria!

• Το φάκελο μπορείτε να τον δείτε εδώ
• και να τον κατεβάσετε εδώ

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!