Μια βασίλισσα γιορτάζει σήμερα

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 19 Οκτωβρίου και μαζί οι σχετικές αφιερώσεις.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Σε ποιους πρέπει να πείτε σήμερα 19 Οκτωβρίου, Χρόνια Πολλά.

Σήμερα 19 Οκτωβρίου και σύμφωνα με το Εορτολόγιο γιορτάζουν οι Κλεοπάτρα Πάτρα, Πατρούλα, Φίληξ, Φήλιξ, Φίληκας, Φίληξα, Φιλήκη.

Οι συνειρμοί στο μυαλό περίεργοι. Από την πολύκροτη ταινία Κλεοπάτρα - Cleopatra (1963), του Τζόζεφ Μανκιεβιτς, με το μυθικό ζευγάρι Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Ρίτσαρντ Μπάρτον…

…μέχρι την Katy Perry ως Cleopatra στο video clip του “Dark Horse”.

Και βέβαια πώς να παραγνωρίσεις το «Καίσαρ και Κλεοπάτρα» του Μάνου Χατζιδάκι που ηχογραφήθηκε στο στούντιο της Columbia, στο διάστημα 27/10/1962 - 15/7/1963 με ηχολήπτη τον Νίκο Κανελλόπουλο. Ερμηνευτές ήταν η Ευγενία Βάλβη (Συριώτη), ο ηθοποιός Γιώργος Κωνσταντίνου, ο Σπύρος Σακκάς και η Ζωή Φυτούση. Η τελευταία τραγουδούσε συγκινητικά για την κοιμισμένη πριγκίπισσα…

Βέβαια ο Μάνος Χατζιδάκις, επί του θέματος, είχε… «άλλη» άποψη:

«Η επιτυχία της “Οδού Ονείρων” το καλοκαίρι του ’62 οδήγησε τον Γεώργιο Χέλμη -σύζυγο της Μαρίκας Κοτοπούλη και μέγα θεατρικό παραγωγό του εν δόξαις ΡΕΞ- και την τότε και πάντα θριαμβεύουσα Αλίκη Βουγιουκλάκη στην απόφαση να με πολιορκήσουν με μια δελεαστική πρόταση. Ν’ ανεβάσουμε αμέσως στην χειμωνιάτικη περίοδο που ακολουθούσε τον “Καίσαρα και Κλεοπάτρα” του Μπέρναρ Σω με τη μορφή ενός μουσικού έργου. Και φυσικά… με τους όρους που επιθυμούσα αποδεκτούς εκ των προτέρων. Έξυπνος μεν, αλλά και αθεράπευτα μη πονηρός, την έ π α θ α για πολλοστή φορά. Και λέω “την έπαθα”, γιατί η θεατρική επιχείρηση με την οποία συνεργάστηκα, άλλαξε πρόσωπο σαν πέρασε το πρώτο δεκαπενθήμερο της περιέργειας και της κοσμοσυρροής. Μια μουσική όχι και τόσον άνετη για εύκολη τέρψη θεατού, με απηχήσεις διανοουμενίστικου ευρωπαϊκού καφενείου κείνης της εποχής, σκηνικά και κοστούμια του Εγγονόπουλου, υπέροχα ζωγραφικά και γνήσια θεατρικά, αλλά χωρίς την επιθεωρησιακής υφής χλιδή που απαιτούσαν οι τότε ελληνικοί καιροί σε μια υπερπαραγωγή, σκηνοθεσία του Σολομού με κλασικές προδιαγραφές αλλά και με εμπνευσμένες αυθαιρεσίες (δεν είχαν φανεί ακόμα οι νεώτεροι σκηνοθέτες μας για να μας συνηθίσουν), και τέλος, μια Αλίκη με κατάμαυρα μαλλιά, πανέμορφη μεν, αλλά όχι ξανθειά όπως την είχαμε συνηθίσει. Όλα αυτά δεν ήταν δυνατόν να γίνουν αποδεκτά απ’ το “ακριβό κοινό των τότε Αθηνών”(…) Υπήρξεν όμως κι ένα ακόμη γεγονός που επέδρασε νομίζω κατά πολύ στην αποτυχημένη πορεία των παραστάσεων. Είχα την ατυχή έμπνευση να γράψω για το πρόγραμμα ένα μάλλον ανόητο προλογικό σημείωμα, που αποκαλούσα τους έλληνες συγγραφείς η λ ι θ ί ο υ ς (…)

Έτσι έμεινα μ’ έναν δίσκο στο χέρι, εξ ίσου (με το έργο) “εμπορικώς μη επιτυχή”. Και χάθηκε κι αυτός με τη σειρά του, χάθηκαν και οι μαγνητικές ταινίες της εγγραφής, για να ξαναβρεθούν ύστερα από χρόνια κάποια αντίγραφα στα χέρια του Δημήτρη Ράνιου, χάρη στον οποίο έχουμε την ευκαιρία να εκδώσουμε ξανά το έργο και με… καινούργιο πρόλογο».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!