Μελέτη δείχνει ότι η μουσική επηρεάζει όπως το σεξ & τα ναρκωτικά

Η μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο με τρόπο παρόμοιο με το σεξ και τα ναρκωτικά
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
12/02/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Μαριάννα Μπάτη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Μια νέα μελέτη του Καναδικού Πανεπιστημίου McGill, που δημοσιεύθηκε σε επιστημονική εφημερίδα, δείχνει ότι η μουσική επηρεάζει τον ανθρώπινο εγκέφαλο με τρόπο παρόμοιο με το σεξ και τα ναρκωτικά.

Όπως διαβάζουμε στο nme.com, στους συμμετέχοντες στη μελέτη του Πανεπιστημίου χορηγήθηκε ναλτρεξόνη, ένα φάρμακο που μπλοκάρει την παραγωγή φυσικών οπιοειδών ουσιών και κάνει το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου να υπολειτουργεί. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων του, το φάρμακο χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία ατόμων που είναι εξαρτημένα από την ηρωίνη και το αλκοόλ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει ναλτρεξόνη άκουγαν τα αγαπημένα τους τραγούδια, δε βιώνουν την ίδια αίσθηση ευχαρίστησης που θα βίωναν κανονικά, ενώ είχαν την ίδια αντίδραση ακούγοντας τραγούδια όχι ιδιαίτερα του γούστου τους.

«Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι τα φυσικά οπιοειδή του εγκεφάλου εμπλέκονται άμεσα στη μουσική απόλαυση» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, γνωστός ψυχολόγος, συγγραφέας, μουσικός και παραγωγός Daniel Levitin, σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική εφημερίδα Scientific Reports.

«Τα ίδια τα ευρήματα ήταν αυτό που υποθέταμε», πρόσθεσε ο Levitin. «Αλλά τα ανέκδοτα - οι εντυπώσεις που οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν μαζί μας μετά το πείραμα - ήταν συναρπαστικά. Ένας εθελοντής είπε: «Ξέρω ότι αυτό είναι το αγαπημένο μου τραγούδι, αλλά δεν αισθάνομαι όπως συνήθως», ενώ ένας ακόμη ανέφερε: «Ακούγεται όμορφο, αλλά δε μου προκαλεί τίποτα».

Η μουσική, όμως, είναι κάτι από το οποίο δε συντρέχει λόγος να απεξαρτηθεί κανείς, επομένως μπορείτε να συνεχίσετε άφοβα την ακρόασή σας!

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!