Ιωάννης Θ. Μαζής: «Η συμφωνία των Πρεσπών και οι συνέπειες για την Ελλάδα»

Ο Γιώργος Καραμπελιάς συνομιλεί με τον καθηγητή στον Ιανό.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
09/10/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στις 20:30 ο Γιώργος Καραμπελιάς θα συνομιλήσει με τον καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, του ΕΚΠΑ, Ιωάννη Θ. Μάζη, με θέμα «Η συμφωνία των Πρεσπών και οι συνέπειες για την Ελλάδα. Μια γεωστρατηγική ανάλυση».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24), θα προβάλλεται ζωντανά στο ianos.gr και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τον Ιωάννη Θ. Μάζη


Είναι Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει Οικονομική Γεωγραφία και Γεωπολιτική Θεωρία. Ασχολείται με την μελέτη της ανακατανομής ισχύος στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή́ και την Τουρκία. Γνωστός για τις αναλύσεις και τα άρθρα του έχει γράψει δεκάδες βιβλία.

Μερικά από τα πιο πρόσφατα είναι:

(2018) Γεωπολιτικά ζητήματα στην ευρυτέρα Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο ΙΙ, Λειμών [κείμενα, επιμέλεια σειράς], (2017) Γεωπολιτικά ζητήματα στην ευρύτερα Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο Ι, Λειμών [κείμενα, επιμέλεια σειράς], (2014) Ο ζωτικός χώρος του Φρειδερίκου Ράτσελ, Ηρόδοτος, (2013) Verba geopolitica et islamica 1995-2012, Ηρόδοτος, (2013) Μυστικιστικά ισλαμικά τάγματα, Εκδόσεις Παπαζήση [κείμενα, επιμέλεια σειράς], (2012) Γεωγραφία του ισλαμιστικού κινήματος στην Μέση Ανατολή, Εκδόσεις Παπαζήση, (2012) Μεταθεωρητική κριτική διεθνών σχέσεων και γεωπολιτικής, Εκδόσεις Παπαζήση [κείμενα, επιμέλεια σειράς], (2012) Νταβούτογλου και γεωπολιτική, Ηρόδοτος [κείμενα, επιμέλεια σειράς], (2010) Ο Ιούλιος και το Γκόλεμ, Εκδόσεις Παπαζήση, (2010) Ρόουζμπαντ, Εκδόσεις Παπαζήση, (2010) Τέσσερα, Εκδόσεις Παπαζήση, (2008) Επτά δελτάρια, Έψιλον, (2008) Η γεωπολιτική της ευρύτερης μέσης Ανατολής και η Τουρκία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, (2006) Γεωπολιτική προσέγγιση για ένα νέο ελληνικό αμυντικό δόγμα, Εκδόσεις Παπαζήση [κείμενα, επιμέλεια σειράς], (2002) Γεωγραφία του ισλαμιστικού κινήματος στη Μέση Ανατολή, Εκδόσεις Παπαζήση (2002), Γεωπολιτική, Εκδόσεις Παπαζήση, (2000) Μυστικά ισλαμικά τάγματα και πολιτικο-οικονομικό Ισλάμ στη σύγχρονη Τουρκία, Προσκήνιο [κείμενα, επιμέλεια σειράς], (1996) Γεωπολιτική των υδάτων στη Μέση Ανατολή, Τροχαλία.

Λίγα λόγια για τις «Συναντήσεις Κορυφής»


Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή κρίσης και διερώτησης για το μέλλον όχι μόνον του πολιτισμού αλλά και της ίδιας της παρουσίας του ανθρώπου στον πλανήτη, την οποία έρχεται να υπογραμμίσει η παγκόσμια οικολογική κρίση, και η επέκταση της τεχνοφύσης, ενώ ο ελληνισμός αντιμετωπίζει κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα. Βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου υπάρχει μια καθοδική σπείρα, και από την άλλη η ανάταξή του. Ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους ενσωματωμένους, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό. Απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής, θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια την δική μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι, αυτεξούσιοι και δημιουργικοί.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!