Η Τουρκία τιμά το Γιώργο Σεφέρη

Μια τουρκική γκαλερί αποτίνει φόρο τιμής στο μεγάλο Έλληνα νομπελίστα ποιητή, Γιώργο Σεφέρη.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο ιδιοκτήτης της, Hasan Gürsoy, άνοιξε τη γκαλερί στην πόλη Urla, κοντά στη Σμύρνη, για να τιμήσει τον Έλληνα νομπελίστα λογοτέχνη που γεννήθηκε εκεί στα 1900, όπως διαβάζουμε στο Πρώτο Θέμα. Ο Σεφέρης έζησε στην περιοχή μέχρι την ηλικία των 14 ετών, επομένως όταν ο Gürsoy και οι συνεργάτες του θέλησαν να ανοίξουν μια γκαλερί, αποφάσισαν να αναγνωρίσουν τον μεγάλο Έλληνα ποιητή και με αυτό τον τρόπο να αποτίσουν φόρο τιμής στο κοινό πολιτιστικό παρελθόν Ελλάδος Τουρκίας. Η τοπική κοινωνία αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή και η γκαλερί έγινε τόπος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και εκθέσεων από τα εγκαίνιά της τον Ιανουάριο του 2014.

Ο Δήμος της πόλης ονόμασε το δρόμο στον οποίο βρίσκεται η γκαλερί με το όνομα του ποιητή το 1998, γεγονός που προσελκύει επίσης αρκετούς επισκέπτες.

Οι επιρροές του ποιητή


Οι Τούρκοι ιδιοκτήτες της γκαλερί ισχυρίζονται πως τα πρώτα χρόνια της ζωής του Σεφέρη στην Urla επηρέασαν καθοριστικά τη μετέπειτα πορεία του, αναφερόμενοι σε συνεντεύξεις όπου ο Σεφέρης ανακαλεί ευτυχισμένες παιδικές αναμνήσεις, ενώ πιστεύουν πως οι περιγραφές παραθαλάσσιων τοποθεσιών με υποθαλάσσιες σπηλιές και αμυγδαλιές είναι εμπνευσμένες από περιοχές της Τουρκίας.

Ο Σεφέρης πήγε στην Αθήνα το 1914 με την έναρξη του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου και στη συνέχεια στο Παρίσι για να σπουδάσει Νομική στη Σορβόννη, επιστρέφοντας στην Αθήνα το 1925. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου αυτοεξορίστηκε, γεγονός που αύξησε τη νοσταλγία του για την πατρίδα. Οι Τούρκοι περήφανα επισημαίνουν επίσης το γεγονός ότι έμεινε στην Άγκυρα μεταξύ 1948 & 1950 για διπλωματικές εργασίες.

Η «George Seferis Art Gallery» βρίσκεται στη διεύθυνση Iskele Boulevard, 44 Yiorgos Seferis Street, Urla, Τουρκία.
GIORGOS SEFERHS 2

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!