Η διαθήκη του Εμμ. Κριαρά

Ένα ιδιαίτερο ταξίδι ξεκινά τις επόμενες μέρες στο διαμέρισμα Εμμανουήλ Κριαρά, στο δεύτερο όροφο της οδού Αγγελάκη 1.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών «Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη» του ΑΠΘ και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ξεκινούν την καταγραφή του μεγάλου αριθμού βιβλίων του κορυφαίου Έλληνα φιλόλογου.

Στη διαθήκη του ο Εμμ. Κριαράς ορίζει το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών ως τον κύριο πνευματικό του κληρονόμο, και του παραχωρεί την προσωπική του βιβλιοθήκη, με μερικές χιλιάδες επιστημονικά και άλλα βιβλία. Κληροδοτεί, επίσης, στο Ινστιτούτο φακέλους με τα χειρόγραφα τελειωμένων και ημιτελών μελετών του, καθώς και δημοσιευμένες κρίσεις για το έργο του. Άλλωστε ο εκλιπών διετέλεσε μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου από το 1959 ώς το 1969, έπειτα από επιλογή για τη θέση αυτή από τον ίδιο τον Μανόλη Τριανταφυλλίδη. Την τελευταία δεκαετία το Ινστιτούτο εξέδωσε σημαντικά έργα του: Ανιχνεύσεις (2004), Ερευνητικά (2005), Αλληλογραφία (2007), και -μόλις δύο χρόνια πριν, το 2012- το Ανακάλημα της Κωνσταντινούπολης.

Με την ίδια διαθήκη ο κορυφαίος φιλόλογος κληροδοτεί, επίσης, στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας τα αδιάθετα αντίτυπα του Λεξικού της μεσαιωνικής ελληνικής δημώδους γραμματείας (1100-1669) καθώς και προσωπικών του δημοσιευμάτων, και στο Μουσείο Μπενάκη τους φακέλους της αλληλογραφίας του καθώς και πλακέτες, διακρίσεις κ.τ.λ. που του απονεμήθηκαν κατά καιρούς.

Όπως επισημαίνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, επίκουρος καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ Γιώργος Παπαναστασίου, το εντυπωσιακό σε σχέση με τον Εμμ. Κριαρά και τη βιβλιοθήκη του δεν είναι ότι είχε βιβλιοθήκες στο γραφείο του, στο σαλόνι, σε κάποια δωμάτια ή ακόμη και στο διάδρομο του σπιτιού του. Αλλά το ότι ο ίδιος ο Εμμ. Κριαράς δεν υποδεχόταν τους επισκέπτες του στο γραφείο του με τα δεκάδες βιβλία και τη μεγάλη βιβλιοθήκη πίσω του. Κάτι που θα του προσέδιδε ακόμη μεγαλύτερο δέος μπροστά στο συνομιλητή του. «Απέφευγε επιμελώς να υποδεχτεί κόσμο στο γραφείο του. Είχε μια γωνιά στο σαλόνι, με δύο ίδιες πολυθρόνες, ισοϋψείς, κι ένα τραπεζάκι στο πλάι, όπου πάντα υποδεχόταν και συζητούσε με τους επισκέπτες του. Είναι κάτι που μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση από την πρώτη στιγμή, γιατί ήταν επιλογή του να θέλει να είναι ίσος με το συνομιλητή του, όποιος κι αν ήταν αυτός», τονίζει ο Γ. Παπαναστασίου.

Αυτή τη βιβλιοθήκη, από την οποία επιμελώς «προφύλασσε» τους επισκέπτες του ο Εμμ. Κριαράς, θα έχουν τώρα την ευκαιρία να ερευνήσουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών. «Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πέραν όλων των άλλων σημαντικών συγγραμμάτων που μας κληροδοτεί ο Εμμ. Κριαράς, είναι οι φάκελοι με τα χειρόγραφά του και οι ημιτελείς εργασίες του και οι μελέτες. Όπως επίσης και τα ντοσιέ με δημοσιεύματα και κρίσεις άλλων για το δικό του έργο», επισημαίνει ο Γ. Παπαναστασίου.

Ενδιαφέρον για το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών παρουσιάζουν τα λεξικά, τα κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ιστορικά κείμενα, εγκυκλοπαίδειες και πολλά άλλα, καθώς η βιβλιοθήκη του Εμμ. Κριαρά παρουσιάζει ευρύτητα θεματολογίας. «Κάναμε ήδη μια πρώτη επίσκεψη, αλλά αμέσως μετά θα ακολουθήσει η καταγραφή των χιλιάδων εκδόσεων, ώστε να βρούμε ποιος θα είναι ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησής του», λέει ο Γ. Παπαναστασίου. «Στόχος μας είναι στα βιβλία του να έχει πρόσβαση όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, και κυρίως νέοι επιστήμονες». Για το λόγο αυτό, βιβλία του Εμμ. Κριαρά που υπάρχουν ήδη στη βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου, μπορούν να φιλοξενηθούν σε άλλες βιβλιοθήκες, είτε πανεπιστημιακές, όπως του ΑΠΘ, είτε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, είτε ακόμη και σε κάποια σχολεία, κυρίως γυμνάσια ή λύκεια, αν βρεθούν κάποια που απευθύνονται σε μαθητές.

Το μακρύ ταξίδι της καταγραφής των εκδόσεων που θέλησε ο Εμμ. Κριαράς να έχει κοντά του ξεκινάει τις επόμενες μέρες.

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Πηγή: www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!