H Μυτιλήνη υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 είναι η Μυτιλήνη.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το νησί της Σαπφούς, που αυτές τις μέρες βρίσκεται στην παγκόσμια επικαιρότητα αφού εκεί βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο ορδές προσφύγων από τη Συρία και όχι μόνο, έχει πολλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συγκροτούν μια ισχυρή υποψηφιότητα.

Ευλογημένη γεωγραφική θέση, πλούσια ιστορία και λαογραφική παράδοση, μεγάλη συμβολή στις τέχνες (λογοτεχνία, ζωγραφική, αρχιτεκτονική, μουσική) αλλά και ξεχωριστή γαστρονομία.

Μυτιλήνη


Ο πρώτος οικισμός της χρονολογείται από την 4η χιλιετία π.Χ. Από το 770 π.Χ. η Λέσβος αποτελεί τον εκφραστή της πρώτης δημοκρατίας στον ευρωπαϊκό χώρο. Ο αιολικός πολιτισμός που ρίζωσε και αναπτύχθηκε εκεί.

Η Σαπφώ που ονομάστηκε δεκάτη μούσα, ο Αλκαίος ο Μυτιληναίος, ο Αρίων ο λυρικός ποιητής από τη Μήθυμνα, ο Τέρπανδρος ο Αντισσαίος, ο -ένας από τους επτά σοφούς- Πιττακός, ο Κριναγόρας, ο μαθητής και διάδοχος του Αριστοτέλη Θεόφραστος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Στρατής Μυριβήλης, ο Ηλίας Βενέζης, ο Αργύρης Εφταλιώτης και πολλοί ακόμα σύγχρονοι λογοτέχνες, μαζί με εκείνους της «Λεσβιακής άνοιξης» της πρώτης δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα και του μεσοπολέμου, μερικές και μόνο από τις εξέχουσες μορφές στο χώρο των γραμμάτων με ρίζα το νησί. Μαζί και τους ο Θεόφιλος, ο Γεώργιος Ιακωβίδης, ο Μανώλης Καλλιγιάννης, ο Στρατής Αξιώτης, ο Στρατής Ελευθεριάδης, ο Αντώνης Πρωτοπάτσης, ο Μίλτης Παρασκευαΐδης.

Όσον αφορά τη μεσογειακή διατροφική κουλτούρα, η Μυτιλήνη ξεχωρίζει ως πατρίδα του ούζου, του λαδιού και των προϊόντων του, καθώς και της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας.

Με βαθιά ελληνική ταυτότητα η Μυτιλήνη και οι κάτοικοί της εντυπωσίασαν όλη την Ευρώπη με την ωριμότητα, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που έδειξαν στη δύσκολη αντιμετώπιση των πρόσφατων προσφυγικών ρευμάτων που κατέκλυσαν το νησί και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Παράδειγμα για όλους τους λαούς…

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!