Γιατί πετάμε κέρματα στα σιντριβάνια και που πάνε αυτά;

Μια συνήθεια που αρέσει σε πολλούς αλλά πως ακριβώς ξεκίνησε;
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το ότι σήμερα το καθαρό τρεχούμενο νερό για κάποιες χώρες τουλάχιστον, θεωρείται αυτονόητο, δεν σημαίνει ότι αυτό ίσχυε και παλαιότερα. Τα σιντριβάνια και τα κάθε είδους πηγάδια είχαν και χρηστική πέρα από την αισθητική αξία που έχουν σήμερα. Την εποχή της ειδωλολατρίας οι πηγές με νερό θεωρούνταν ιερές και έτσι αντιμετωπίζονταν από τον κόσμο που άφηναν δώρα και πολύτιμα αγαθά αφού θεωρούσαν πως επικοινωνούν με τους Θεούς. Αργότερα το έθιμο εξελίχθηκε και οι πιστοί άρχιζαν να πετάνε νομίσματα ως αντάλλαγμα για να πιάσει η ευχή στους Θεούς.

Η παράδοση στην Fontana di Trevi στη Ρώμη, που είναι ίσως το διασημότερο σιντριβάνι στον κόσμο, ορίζει πως εάν πετάξεις ένα νόμισμα με γυρισμένη την πλάτη από την αριστερή σου πλευρά τότε θα επιστρέψεις ξανά στην Ρώμη. Αυτό το κάνουν χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο και έτσι συλλέγονται 15.000 δολάρια την εβδομάδα και περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Τα χρήματα πηγαίνουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη μέσω φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Υπάρχει ειδική απαγόρευση στους πολίτες να βουτάνε για να βγάλουν νομίσματα μέσα από το σιντριβάνι. Το σιντριβάνι κλείνει για μία ώρα τα βράδια, για να γίνει οργανωμένη περισυλλογή των κερμάτων από ειδικούς υπαλλήλους παρουσία αστυνομικών.

Ακολουθεί βίντεο με το πώς μαζεύουν τα νομίσματα από την Fontana di Trevi

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!