Γιατί οι Ελβετοί τιμούν ξανά τον Νίκο Καζαντζάκη

Μια ακόμη τιμή από την Ελβετία για τον συγγραφέα και φιλόσοφο Νίκο Καζαντζάκη.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
21/12/2015
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πριν λίγες ημέρες η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και η Ελληνική Κοινότητα της Ζυρίχης εντοίχισαν στην πρόσοψη κτιρίου όπου είχε φιλοξενηθεί ο μεγάλος Κρητικός και Έλληνας με χαρακτηριστική αναμνηστική πλάκα.

Παρευρέθηκαν ο δραστήριος Πρέσβης της Ελλάδος στη Βέρνη Χάρης Μάνεσης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ιζόλδη Καμμένου μαζί με μέλη της Κοινότητας, ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ Γεώργιος Στασινάκης, η Πρόεδρος του Ελβετικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Rozmi Pahlish, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Νίκος Μαθιουδάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ζυρίχης, ο επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στη Ζυρίχη, εκπρόσωπος του Δήμου Ζυρίχης και πολλοί Ελβετοί και Έλληνες πολίτες.

Καζαντζάκης & Ελβετία


Πρόκειται για το κτίριο που στεγάζονταν το ελληνικό προξενείο το 1918 όταν ο Νίκος Καζαντζάκης έφτασε στη Ζυρίχη και εκεί τον φιλοξένησε ο τότε Πρόξενος της Ελλάδος και παιδικός του φίλος Γιάννης Σταυριδάκης. Επρόκειτο για μια κρίσιμη καμπή στη ζωή του λογοτέχνη μετά την αποτυχία της εκμετάλλευσης, μαζί με τον Γιώργη Ζορμπά, (τον περίφημο «Αλέξη Ζορμπά» του μυθιστορήματος), του λιγνιτωρυχείου στην Πραστοβά στη Μεσσηνιακή Μάνη. Με ορμητήριο τη Ζυρίχη, μαζί με τον Σταυριδάκη και την Ελληνίδα φιλόσοφο Έλλη Λαμπρίδη περιηγείται στην κεντρική και ανατολική Ελβετία, επισκεπτόμενος συστηματικά τους τόπους από όπου είχε περάσει ο Νίτσε.

Την επόμενη χρονιά ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος τον διορίζει Διευθυντή και στη συνέχεια Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Περιθάλψεως. Αναχωρεί για τον Καύκασο ως επικεφαλής ειδικής αποστολής (στην οποία μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Σταυριδάκης - που πεθαίνει στην Τιφλίδα κατά τη διάρκεια της αποστολής - καθώς και ο Γιώργης Ζορμπάς) με σκοπό τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που διώκονται από τους μπολσεβίκους και τους Κούρδους. Επαναπατρίζονται έτσι 150.000 πρόσφυγες που εγκαθίστανται στη Μακεδονία και τη Θράκη…

Πριν την τελευταία τιμητική ελβετική «αφιέρωση», να σημειωθεί πως η ΔΕΦΝΚ εντοίχισε στο Τιτσίνο (ιταλόφωνη περιοχή της Ελβετίας) με αναμνηστικές πλάκες, πρώτα στο Καντεμάριο, στις 24 Ιουνίου 2014, στο εκεί θεραπευτήριο όπου είχε διαμείνει ο Καζαντζάκης το 1955 και κατόπιν στην Γκάντρια, στις 14 Ιουνίου 2015, στο ξενοδοχείο όπου είχε διαμείνει το 1918.

Υπάρχουν κράτη και λαοί που δεν ξεχνούν αλλά και «πρόσωπα» που διαχειρίζονται με αξιώσεις την κληρονομιά-μνήμη των άξιων.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!