Ευ Ζην: Από την Αρχαία Ελλάδα κατάγεται η μεσογειακή διατροφή

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι θεωρούσαν τη γεύση βασικό δείκτη υγείας.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ο χαρακτηριστικός τρόπος μαγειρικής, που ακολουθείται για τη δημιουργία των πλούσιων γεύσεων που χαρακτηρίζουν τη μεσογειακή διατροφή, λέγεται ότι μπορεί να αναπτύχθηκε πρώτα από τους αρχαίους Έλληνες γιατρούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν τρόπους για τη θεραπεία των ασθενών.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, μια νέα μελέτη αρχαίων κειμένων, που είχαν γραφτεί από τους γιατρούς της αρχαιότητας και φιλοσόφους αποκαλύπτουν ότι πίστευαν πως η γεύση αποτελούσε ένα βασικό δείκτη υγείας και θρεπτικής αξίας και δύναμης των τροφών.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ερευνητών, οι γιατροί στην Αρχαία Ελλάδα έθεσαν τις βάσεις για τη γνωστή σε όλους μας μεσογειακή διατροφή, η οποία έχει αποδειχθεί πολλάκις ότι έχει ευεργετική και προστατευτική δράση για τον ανθρώπινο οργανισμό.Οι ειδικοί που έκαναν την έρευνα αναφέρουν, ότι οι αρχαίοι Έλληνες έβλεπαν το φαγητό ως «κλειδί» για την ισορροπία της υγείας του ανθρώπινου σώματος, ενώ ορισμένοι γιατροί είχαν γράψει και βιβλία μαγειρικής.

Ισχυρίζονται, ότι αντί να θεωρούν τη γεύση μόνο ως κάτι που προσδίδει ευχαρίστηση, πίστευαν πως ήταν σημαντική για τη βελτίωση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των τροφίμων.

Παρόλο που ορισμένα στοιχεία της σημερινής μεσογειακής διατροφής δεν είχαν ακόμα ενσωματωθεί στη διατροφή του ελλαδικού χώρου (όπως η νοτιοαφρικανική τομάτα), πολλοί ιπποκρατικοί γιατροί, υιοθετούσαν ως πρότυπο διατροφής την βασική δομή της μεσογειακή διατροφής όπως την ξέρουμε σήμερα, σχεδόν 2000 χρόνια μετά. Τα γλυκά και λιπαρά φαγητά θεωρούσαν ότι δεν έπρεπε να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, όπως γίνεται και σήμερα. Το κόκκινο κρέας δεν ήταν πάντα εύκολα διαθέσιμο, γεγονός που βοήθησε στην υιοθέτηση πιο χορτοφαγικών συνηθειών, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει την κατανάλωση του κρέατος (σε αντίθεση με τις σημερινές χορτοφαγηκές διατροφές).

Η μελέτη του καθηγητή Wilkins δημοσιεύτηκε στο Journal of Ethnopharmacology.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!