Επιστρέφουν στην Ελλάδα 10.600 κομμάτια αγγείων!

Ανοίγει ο δρόμος της επιστροφής των κλεμμένων αρχαιοτήτων από τους ναζί με τον επαναπατρισμό 10.600 οστράκων από το μουσείο Pfahlbau του κρατιδίου της Βάδης-Βιρτεμβέργης.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
23/06/2014

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
Πρόκειται για σπαράγματα αγγείων, λίθινα τέχνεργα, λεπίδες οψιανού και πυριτόλιθου, οστεολογικό υλικό από παράνομες ανασκαφές που έγιναν από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 1941 σε 38 μαγούλες, σε γήλοφους της Θεσσαλίας απ' όπου και φυγαδεύτηκαν παράνομα στη Γερμανία. Όταν οι διευθύνοντες το μουσείο διαπίστωσαν την προέλευση των αρχαίων μετά το θάνατο εκείνου που τα είχε κλέψει, αποφάσισαν να τα γυρίσουν πίσω. «Είναι ζήτημα τιμής να επιστραφούν στην Ελλάδα», είπε ο διευθυντής του γερμανικού μουσείου Γκίντερ Σέμπελ κατά την προχθεσινή επίσημη τελετή που έγινε στο μουσείο παρουσία του γενικού προξένου της Ελλάδος στη Στουτγάρδη, Παναγιώτη Πάρτσου και εκπροσώπων του ΥΠΠΟΑ.

Χαιρετίζοντας την κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά των Γερμανών, ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας επεσήμανε τον υψηλό συμβολισμό της χειρονομίας και μνημόνευσε περιστατικά αρπαγής αρχαιοτήτων, πυρπόλησης εκκλησιών και μοναστηριών, καταστροφής αρχαίων για την κατασκευή οχυρωματικών έργων, που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής. Γι' αυτό τώρα καταβάλλεται τιτάνια προσπάθεια από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών να καταγραφούν και να τεκμηριωθούν αρχαιότητες και πολιτιστικά αγαθά, τα οποία εκλάπησαν στη διάρκεια της Κατοχής 1941-44, ώστε να ζητηθεί ο επαναπατρισμός τους, ανέφερε η γεν. διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη. Αλλά και οι Γερμανοί ομιλητές Γιούργκεν Βάλτερ και Γκίντερ Σέμπελ τόνισαν την ανάγκη επαναπατρισμού των παρανόμως εξαχθέντων αρχαίων και εκτίμησαν ότι «οι γερμανικές αποθήκες κρύβουν πολλούς ανάλογους θησαυρούς», ενώ άγνωστη παραμένει ώς τώρα η τύχη οκτώ κιβωτίων τα οποία είχαν παραμείνει στον Βόλο και περιλάμβαναν τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών στη Θεσσαλία. Υπεύθυνος των ανασκαφών εκείνη την εποχή στη Θεσσαλία ήταν ο Χανς Ράινερτ, ο οποίος μετά τον πόλεμο έγινε διευθυντής του Μουσείου Pfahlbau. Μετά το θάνατό του, το 1990, ο διάδοχός του, νυν διευθυντής Γκίντερ Σέμπελ, ανακάλυψε τα ελληνικά ευρήματα.

Πηγή: www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!