Έφυγε ο βιολιστής και συνθέτης Θανάσης Χάρος

Ο Ευβοιώτης βιολιστής και συνθέτης Θανάσης Χάρος (Κατσαρής) έφυγε απ’ τη ζωή σε ηλικία 68 ετών.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
11/04/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Ogdoo.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως μας πληροφορεί ο φίλος του ogdoo.gr και μουσικός ερευνητής Χρήστος Κουτσάφτης, η κηδεία του Θανάση Χάρου (Κατσαρής το πραγματικό του επώνυμο) τελέστηκε σήμερα Μεγάλη Τρίτη στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Λαζάρου στο κοιμητήριο.

Λέει χαρακτηριστικά ο Κουτσάφτης:

Ο Θανάσης Χάρος γεννήθηκε το 1949 από οικογένεια μουσικών. Ο πατέρας του είχε 8 παιδιά, στο σπίτι είχε ένα λαγούτο που όλοι το ζαχαρώνανε, ο Θανάσης όμως είχε κλίση στο βιολί. Σε ηλικία 6 ετών ο αδερφός του έφτιαξε ένα αυτοσχέδιο, δηλαδή πήρε ένα σανίδι και του έβαλε χορδές από λαγούτο και το έκανε σαν βιολί. Με τρίχες από άλογο βάζοντας ρετσίνι πάνω τους άρχισε να παίζει και μέσα σε πέντε έξι μήνες έβγαζε τραγούδια, γιατί αυτό το είχε έμφυτο μέσα του. Άρχισε τότε να πηγαίνει στα καφενεία στο χωριό του τον Πάλιουρα και να μαζεύονται δίπλα του να τον ακούνε και να χειροκροτούνε.

Ο Θανάσης ήταν σκουρόχρωμος, και κάποια στιγμή εκεί που έπαιζε κάποιος είπε: μα ο πατέρας του έβγαλε 8 παιδιά και είναι όλα άσπρα, αυτό πως βγήκε μαύρο… σαν Χάρος είναι και έτσι του έμεινε το παρατσούκλι Χάρος. Αφού έπαιζε πλέον αρκετά καλά άρχισε να παρακαλά τον πατέρα του να του αγοράσει βιολί, ο πατέρας του όμως δεν ήθελε το παιδί του να γίνει μουσικός, αλλά βλέποντας τον να βγάζει τραγούδια με το σανίδι, του αγόρασε τελικά ένα βιολάκι μικρό παιδικό και με αυτό άρχισε να παίζει.

Την ίδια ώρα τα αδέρφια του παρατηρώντας το ζήλο που έδειχνε στο όργανο, τον πήραν μαζί τους μια μέρα στο Μοναστηράκι και του πήραν ένα κανονικό βιολί, έτσι σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε πλέον να παίζει επαγγελματικά. Μοιραία άρχισε να τον παίρνει μαζί του πότε ο πατέρας του και πότε πότε και τα άλλα αδέρφια του και να παίζουν σε γάμους και πανηγύρια. Ο Θανάσης είχε έναν τρόπο να παίζει το βιολί με ένα δικό του ύφος που πιθανόν να μη μπορούσαν να παίξουν οι άλλοι βιολιτζίδες και αυτό το παίξιμο το έκανε να ξεχωρίζει. Ο Θανάσης όπως ήταν φυσιολογικό μεγάλωνε, συνεχίζοντας αυτό το επάγγελμα και άρχισε πλέον να δημιουργεί το δικό του σχήμα, παίρνοντας μαζί του τραγουδιστές και τραγουδίστριες γράφοντας συγχρόνως και τραγούδια. Με στιχουργό τον Λάκη Τσώλη έγραψαν επιτυχίες που τραγούδησαν σε πρώτη εκτέλεση η Ελευθερία Χριστοπούλου, η Κατερίνα Κανάρη, η Μαρία Ρούσσου, η Μαρίνα, ο Δημήτρης Τερζόπουλος, ο Γιάννης Καζάς, ο Μελιτζανιάς και άλλοι. Ανάμεσά τους: Θυμάμαι, Δεν μιλούν οι μαργαρίτες, Ένας Θεός το ξέρει, Έχω αναμνήσεις, Εμείς οι δυο μαζί θα ζούμε και άλλα που ακούγονται και σήμερα στα λαϊκοδημοτικά πάλκα, τα πανηγύρια και όχι μόνο.

Έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους σχεδόν τους ερμηνευτές του Δημοτικού τραγουδιού μεγάλους και μικρούς, καθώς και με πολλούς σπουδαίους μουσικούς όπως ο Νίκος Σαραγούδας. Περίπου το 1975 μαζί τον έναν αδερφό του, τον Νίκο, άνοιξε κέντρο διασκέδασης στη Χαλκίδα, στο 4ο χιλιόμετρο Χαλκίδας Αρτάκης, το οποίο όμως λειτούργησε μόνο 4 χρόνια. Υπήρξε πάρα πολύ καλό παιδί, αγαπησιάρικο, δεν αδικούσε κανέναν αντίθετα βοηθούσε όλους με τον τρόπο του και όπου μπορούσε και όπως όλα τα καλά παιδιά αδικούνται στη συνέχεια...

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!