Απεβίωσε ο Αντώνης Στεφανίδης των Vikings και της «Fransoise»

Τα ιστορικά ποπ συγκροτήματα του ’60 έχασαν μία από τις καλύτερες φωνές τους.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Απεβίωσε το Σάββατο ο Αντώνης Στεφανίδης, τραγουδιστής και συν-συνθέτης των θρυλικών Vikings, από τον Πειραιά, του συγκροτήματος του Αντώνη Βαρδή, που ήταν επίσης τραγουδιστής και κιθαρίστας τους.

Ο Αντώνης Στεφανίδης πέρασε στην αιωνιότητα με το τραγούδι του «Francoise», μια μεγάλη επιτυχία του 1967, από τα ωραιότερα και πιο ρομαντικά τραγούδια της εποχής αυτής, γνωστό έως σήμερα. Καρπός του έρωτά του με μια Γαλλίδα τουρίστρια, που έμεινε ανεπανάληπτος σε ένταση, καθώς τα άλλα τραγούδια του συγκροτήματος «Catherine» (1968) του Αντώνη Βαρδή και «Louise» (1968) ήταν έρωτες μικρότερης… έντασης. Έτσι έμελλε η «Francoise» να ξεχωρίσει και να την τραγουδήσει, αλλά και να τη χορέψει όλη η Ελλάδα.

Οι Vikings σχηματίστηκαν στα τέλη του 1965 από μια παρέα εφήβων Πειραιωτών. Είναι η εποχή των 45 στροφών, των πάρτυ με τα τεπάζ πικαπάκια, των βερμούτ, του ομοιόμορφου ντυσίματος των αγοριών και των ντροπαλών κοριτσιών.

Τα μέλη τους:

Αντώνης Βαρδής: Κιθάρα, Τραγούδι
Γιώργος Μελέκης: Μπάσο (-1968, +Νίκος Μητσόπουλος)
Γιώργος Μυλωνάς: Όργανο
Γιάννης Πανταζής: Ντραμς (-1968, +Αντώνης Ιωάννου)
Αντώνης Στεφανίδης: (+1967), Τραγούδι
Σταύρος Λαδάς: (+1967), Κιθάρα
Τάσος Χαμουρτιάδης: (+1967), Κιθάρα

Ο Αντώνης Στεφανίδης έγραψε ακόμη τα τραγούδια τους «I’m Tryin», το flipside του «Catherine», το «It Was Too Late» (1968), κύριο τραγούδι του 45αριού, το οποίο ερμήνευσε επίσης. Να σημειωθεί ότι η επιτυχία «Francoise» ήταν το flipside του πρώτου 45αριού τους, που στην πρώτη πλευρά είχε το τραγούδι «Every Thing Is All Right» των Λαδά - Μεταξά. Το συγκρότημα διαλύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και άφησε πίσω του 4 δίσκους 45 στροφών, όλα στην RCA.

Ο Αντώνης Στεφανίδης πέρασε στην ελληνική δισκογραφία γράφοντας αρκετά τραγούδια για Έλληνες ερμηνευτές πρώτης γραμμής, αλλά και ολοκληρωμένες δουλειές, όπως το δίσκο της Ηλέκτρας «Κάπου Χάθηκα», μαζί με τον στιχουργό Πάνο Φαλάρα, το δίσκο του Χρήστου Κάλοου «Φέρε Πάγο, Πάγο» (1992) κ.α., καθώς και προσωπικούς: «Και θ’ απλωθώ στο μπλε» (1999) και «Όπως Τότε και Τώρα».

Το θάνατο του Αντώνη Στεφανίδη ανακοίνωσε μέσω του facebook ο φίλος και συνεργάτης του και καταξιωμένος στιχουργός Πάνος Φαλάρας:

«Σήμερα έφυγε από κοντά μας ένας πολύ καλός φίλος και συνεργάτης, ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ. Στη δεκαετία του 1960 υπήρξε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος ''ΒΙΚΙΝΓΚΣ'', όπου κιθάρα έπαιζε ο επίσης αξέχαστος φίλος και συνεργάτης ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΡΔΗΣ. Αυτό το τραγούδι με τη φωνή του Αντ. Στεφανίδη έγινε τεράστια επιτυχία και το χορεύαμε πιτσιρικάδες τότε παντού... Διαλύθηκε το συγκρότημα κάποια στιγμή και ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ έφυγε για τη Γαλλία, όπου εκεί έμεινε για πολλά χρόνια και τραγουδούσε ενώ παράλληλα έγραφε τραγούδια για μεγάλους και πασίγνωστους ξένους τραγουδιστές... Από το 1980 που ερχόταν για διακοπές στην Ελλάδα άρχισε να γράφει και ελληνικά τραγούδια. Τότε έκανε μεγάλες επιτυχίες με τη Μαρινέλλα όπως τα ''ΓΙΑ ΣΕΝΑΝΕ ΜΠΟΡΩ'' και ''ΚΑΡΔΟΥΛΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΣΕ ΜΑΛΩΝΩ'' σε στίχους της Σώτιας Τσώτου. Έκανε τραγούδια και με αρκετούς ακόμη τραγουδιστές όπως με τους Γ. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟ, ΓΛΥΚΕΡΙΑ, ΝΙΚΟ ΝΟΜΙΚΟ, ΧΡΗΣΤΟ ΔΑΝΤΗ και άλλους. Γράψαμε και μαζί αρκετά τραγούδια... Καλό ταξίδι φίλε μου ΑΝΤΩΝΗ!»

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!