5 χρόνια Μουσείο Ακρόπολης - Γιορτάζει χρωματίζοντας τα Γλυπτά του Παρθενώνα!

Αιγυπτιακό μπλε, που σημαίνει γαλάζιο χρώμα, είχαν οι χλαμύδες των ιππέων στη ζωφόρο του Παρθενώνα και τα άλογα έφεραν χάλκινα χαλινάρια οδεύοντας στην πομπή των Παναθηναίων,
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
όπου όπως φαίνεται τιμάται και ως ιππία η Αθηνά, σύμφωνα με τα τελευταία συμπεράσματα που προκύπτουν από την ψηφιακή αναπαράσταση του αναγλύφου, η οποία ετοιμάστηκε ως «δώρο» στο κοινό για τα πέμπτα γενέθλια του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η ζωφόρος του Παρθενώνα, έργο άριστης πλαστικής τέχνης με τα χάλκινα όπλα, τις χάλκινες εξαρτύσεις των ιππέων και τα χαλινάρια, αλλά και με τα χρώματα που έφερε, «είναι ένα έργο περισσότερο ζωγραφικής παρά γλυπτικής», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή. Ήταν ορατές ακόμη και οι φωτοσκιάσεις που προκύπτουν από το ανάγλυφο των μορφών. Οι αρχαίοι πάντως, περνώντας τα Προπύλαια, αντίκριζαν πάνω στον Παρθενώνα το δυτικό αέτωμα στο οποίο απεικονίζεται η Αθηνά δαμάζουσα τους κέλητες (δρομικούς ίππους, προορισμένους για ιππασία) του Ποσειδώνα και έπειτα κατά μήκος της δυτικής ζωφόρου ένα σωρό άλογα. «Η μισή ζωφόρος είναι άλογα. Είναι τυχαίο αυτό;», αναρωτιέται ο διακεκριμένος αρχαιολόγος, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο καλλιτέχνης θέλει να δώσει την εικόνα μιας πομπής με ιππείς και χαλινάρια κι έτσι να δημιουργήσει την αίσθηση της ιππίας Αθηνάς που συγχρόνως ήταν και χαλινίτις «θεά του χαλκού».

Την ημέρα των γενεθλίων του Μουσείου, Παρασκευή 20/6, οι επισκέπτες θα το βρουν ανοικτό από τις 8 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα και θα έχουν την ευκαιρία με μειωμένο εισιτήριο (3 ευρώ) να απολαύσουν από τις οθόνες που θα έχουν στηθεί στην αίθουσα του Παρθενώνα τους ιππείς της δυτικής ζωφόρου σε τρισδιάστατες ψηφιακές εικόνες με προσθήκες χάλκινων όπλων και χαλινών με εναλλασσόμενο φωτισμό και δοκιμαστικό χρωματισμό. Το ίδιο βράδυ (9.30 μ.μ.) στο προαύλιο θα δοθεί συναυλία του δημοφιλούς καλλιτέχνη Leon of Athens.

Ο απολογισμός του Δημήτρη Παντερμαλή για τα πέντε χρόνια λειτουργίας του Μουσείου και η εκτίμησή του για το μέλλον είχε έναν κοινό παρονομαστή: «διαρκής αγώνας για την ανανέωση του ενδιαφέροντος του κοινού και ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών». «Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από 25% των επισκεπτών έχουν έρθει περισσότερο από δύο φορές και κάποιοι είναι πλέον μόνιμοι θαμώνες», τόνισε. Οι άνθρωποι που έχουν μπει στο Μουσείο από την έναρξη της λειτουργίας του ανέρχονται σε 6,5 εκατομμύρια. Το σημαντικό όμως για τον κ. Παντερμαλή είναι ότι δεν σημειώθηκε καμία κάμψη επισκεψιμότητας τα πέντε αυτά χρόνια. Κάθε χρόνο σημειωνόταν αύξηση και έχει παρατηρηθεί ότι εισέρχονται 3.000-4.000 άτομα την ημέρα. Από πέρυσι την άνοιξη έως φέτος σημειώθηκε αύξηση επισκεψιμότητας κατά 12%-13% και το καλοκαίρι αναμένεται αύξηση (λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης) πάνω από 25%. Κι αυτό οφείλεται, όπως ο ίδιος λέει, στη συνεπή διαχείριση της διοίκησής του, στη διεύρυνση της μόνιμης έκθεσης με την ενότητα για το χρώμα των γλυπτών (σκέπτεται μάλιστα να οργανώσει και ξεχωριστή έκθεση για τα χρώματα στην αρχαία ελληνική γλυπτική), αλλά και στο προσωπικό (180 μόνιμοι, 40 εποχικοί).

Για τα οικονομικά του Μουσείου επεσήμανε πως, παρ' ότι είναι δημόσιο κι όχι ιδιωτικό, λειτουργεί αποκλειστικά με τα δικά του έσοδα και ετήσιο προϋπολογισμό 6,5- 7 εκατ. ευρώ. Τα έσοδά του προέρχονται από τα εισιτήρια, τα πωλητήρια και το καφέ-εστιατόριο. Στην ερώτηση αν τα βγάζει πέρα, η απάντηση είναι «ερχόμαστε ίσα βάρκα, ίσα νερά».

Ήρθε όμως η ώρα να περάσει η διαχείριση του Μουσείου από τον ΟΑΝΜΑ (Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου της Ακρόπολης) στο νέο Μουσείο. Πρέπει να προκηρυχθούν θέσεις (διευθυντή και προσωπικού), ώστε να λειτουργήσει υπό το νέο καθεστώς, είπε ο κ. Παντερμαλής, κάτι που αποτελεί όμως ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ. Στην ερώτηση, πώς βλέπει την επόμενη πενταετία του Μουσείου, είπε ότι θα ευχόταν η επιτυχής πορεία του να συνεχιστεί, τονίζοντας πως δεν είναι εύκολο. Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση, αλλά «όσο ωριμάζουν οι καταστάσεις τόσο λιγότερος είναι ο κίνδυνος από την αλλαγή των προσώπων».

Τέλος, η εκκρεμότητα που υπάρχει της ανάδειξης της ανασκαφής στα θεμέλια του μουσείου και της οργάνωσης μιας έκθεσης με τα ευρήματα του χώρου, όπως και η δημιουργία ενός ψηφιακού μουσείου που ετοιμάζεται, θα λυθεί με το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, καθώς απαιτούνται 2,5-3 εκατ. ευρώ. Εφ' όσον τα κονδύλια εξασφαλισθούν, μπορούν να εγκαινιασθούν εντός του 2014.

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ – ΡΑΣΣΙΑ

Πηγή: www.enet.gr

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!