2 τραγούδια για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη από τα Ηνωμένα Έθνη, το 1990.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στόχος ήταν να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη. Παράλληλα, υιοθετήθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ η «Διεθνής Συνθήκη για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των μελών των Οικογενειών τους».

Στις μέρες μας, το φλέγον ζήτημα της μετανάστευσης είναι δυστυχώς και πάλι επίκαιρο, αν και για εμάς τους Έλληνες μάλλον δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί «ζήτημα». Η ξενιτιά τραγουδήθηκε όσο λίγα άλλα θέματα, καθώς ο πόνος του αποχωρισμού ενέπνευσε τους δημιουργούς μας, όσο και ο έρωτας. Το «δράμα» του μετανάστη μεγάλο. Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Μετανάστη, επιλέξαμε ν΄ακούσουμε μαζί σας δύο από τα τραγούδια που περιγράφουν αυτό ακριβώς το δράμα και μας ήρθαν πρώτα - πρώτα στο μυαλό.

Ένα πολύ χαρακτηριστικό τραγούδι, είναι το «Να σ’ αγαπώ κόσμε» με τη φωνή του Μανώλη Λιδάκη, σε μουσική Δημήτρη Παπαδόπουλου & στίχους Ιωάννας Αντωνοπούλου, που συμπεριλήφθηκε στο δίσκο του ερμηνευτή «Όσα σου ‘χω πει», το 2004.

Μέσα απ’ τα σύρματα τα σύνορα περνάω
και την πατρίδα που μου στέρησαν ζητάω
άφησα πίσω μου έναν τόπο ρηγμαγμένο
κι ούτε ένα γράμμα από ‘κει δεν περιμένω.


Το 1997, στο δίσκο «Υφαντόκοσμος», η Κρίστη Στασινοπούλου ερμήνευσε ένα παραδοσιακό τραγούδι με τίτλο «Διωγμένος», που περιγράφει επακριβώς το δράμα του μετανάστη.

Μέρες τώρα περπατώ
νέο τόπο για να βρω...
Την πατρίδα μου την ‘κάψαν
τους δικούς μου δε τους θάψανε!

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!