«12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη» με πολλές εκδηλώσεις

32 εκδηλώσεις, όλο τον Οκτώβριο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ξεκίνησε πριν 5 χρόνια, αλλά φέτος το αναβαθμισμένο πρόγραμμα του εορτασμού, έχει πολλές προσδοκίες περιλαμβάνοντας συνολικά 32 εκδηλώσεις, όλο τον Οκτώβριο. Το πρόγραμμα του «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», εστιάζει στον εορτασμό της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς.

Μεταξύ αυτών είναι και δύο συναυλίες. Μια στις 12 Οκτωβρίου στο Πάρκο Ελευθερίας με την Μαρία Φαραντούρη, τη Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο και η δεύτερη στις 14 Οκτωβρίου στο Μνημείο Πεσόντων στη Μάχη της Ηλεκτρικής, ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου, Κερατσίνι με τους Encardia, τον Κώστα Θωμαΐδη και τον Ηλία Λογοθέτη, αλλά και τρεις σημαντικές συναυλίες των Μουσικών Σχολείων Αθήνας, Αλίμου και Πειραιά.

Στην πρεμιέρα των εκδηλώσεων την 1η Οκτωβρίου θα προβληθούν δύο σύγχρονα ελληνικά ντοκιμαντέρ με θέμα την Κατοχή.
12 oktobriou 1944 i athina eleutheri
Οι πρωτότυπες εκδηλώσεις «αποτίουν φόρο τιμής στους χιλιάδες ανθρώπους και τους αγώνες τους. Και καθώς δεν διδασκόμαστε την ιστορία της δεκαετίας του 40 στα σχολεία αλλά στα Πανεπιστήμια, προσπαθούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ επιστημονικής γνώσης και το κενό μνήμης» είπε χαρακτηριστικά ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης, από τους πρωτεργάτες της διοργάνωσης «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη», στην παρουσίαση του προγράμματος στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Σημαντικές εκθέσεις αρχειακού υλικού - όπως οι «14 Ιστορίες Αντίστασης» ανώνυμων ανθρώπων, στο κτίριο 6 πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ (5/10) φέρνουν την μικροϊστορία στο κάδρο της μεγάλης ιστορίας. Η έκθεση «στενή κι αδιάβατος τραχεία η οδός Νίκος Πλουμπίδης 1902-1954» στο Ίδρυμα της Βουλής (2/10), τιμά μια εμβληματική φυσιογνωμία του κομμουνιστικού κινήματος, ηγετικό στέλεχος του ΕΑΜ και του ΚΚΕ με καίριο ρόλο, μεταξύ άλλων, στην Κατοχή.
poreia apeleutherosi
Τα έντυπα τεκμήρια από την «Βιβλιοθήκη της Κατοχής και της Αντίστασης στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας» (8/10) είναι επίσης μια σημαντική έκθεση του προγράμματος.

Ιστορικοί περίπατοι- όπως η ξενάγηση με θέμα τον δωσιλογισμό στην κατεχόμενη Αθήνα. Ο αγώνας δρόμου μνήμης και τιμής στην διαδρομή των κρατουμένων από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής(21/10), η έπαρση της σημαίας στον βράχο της Ακρόπολης (12/10). Οι εκδηλώσεις λόγου για τη σχέση λογοτεχνίας με την ιστορία από την οποία εμπνέονται συγγραφείς στις μέρες μας, οι μουσικές και θεατρικές παραστάσεις- για πρώτη φορά συμμετέχουν και τα μουσικά σχολεία, οι κινηματογραφικές προβολές- όπως το τριήμερο αφιέρωμα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια διαρθρώνουν «ένα πρόγραμμα σύνθετο, αρτιότερο από κάθε άλλη χρονιά και από τα καλύτερα της Ευρώπης, με ανάλογο περιεχόμενο» είπε ο πρόεδρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) από τους συνδιοργανωτές φορείς.

Στην διοργάνωση της «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα ελεύθερη» εκτός από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, τα ΓΑΚ, συμπράττει η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων, και η ΕΡΤ. Στις εκδηλώσεις συμμετέχει και συνεργάζεται ένα πολύμορφο σύνολο φορέων -υπουργεία, δήμοι, αρχειακοί φορείς, μουσεία,- σχολεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και ομάδων πολιτών.
afisa 0
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!