Χρήστος Νικολόπουλος - «Η ζωή του, τα τραγούδια μας»

(PHOTOS) Όλα όσα έγιναν στην παρουσίαση της βιογραφίας του Χρήστου Νικολόπουλου στον Πειραιά.
Χρήστος Νικολόπουλος - «Η ζωή του, τα τραγούδια μας» Φωτογραφίες: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
02/02/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Κίκα Α. Ρόκα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το βιβλίο του συγγραφέα και διευθυντή του ogdoo.gr, Κώστα Μπαλαχούτη, «Χρήστος Νικολόπουλος - Η ζωή μου, τα τραγούδια μου», παρουσιάστηκε ξανά την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στον πολυχώρο τέχνης «Ίχνος» της Λένας Αλκαίου, στον Πειραιά, ανοίγοντας με τον καλύτερο τρόπο τις μουσικές εκδηλώσεις του μήνα, που πραγματοποιούνται στο χώρο.

Πρόκειται ουσιαστικά για την αυτοβιογραφία του Χρήστου Νικολόπουλου, όπως τη διηγήθηκε ο ίδιος στον Κώστα Μπαλαχούτη. Η πρώτη, επίσημη παρουσίασή της πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, ενώ ακολούθησαν αντίστοιχες εκδηλώσεις σε άλλες περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας.

Πρώτη πήρε το λόγο, καλωσορίζοντας τον κόσμο και μιλώντας για το Χρήστο Νικολόπουλο η Λένα Αλκαίου, ενώ η ηθοποιός Ιωάννα Μακρή διάβασε για μας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και σκηνοθέτης, Νίκος Διαμαντής, πήρε αμέσως μετά το λόγο και είπε, μεταξύ άλλων: «Τα τραγούδια του Χρήστου έχουν «ποτίσει» γενιές και γενιές ανθρώπων κι έχουν δημιουργήσει μια Ελλάδα τσιμεντένια. Γνώμη μου είναι ότι σε μια εποχή κρίσης, όπως αυτή, άνθρωποι, πολύ μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, τόσο από άποψη ποιότητας, όσο και από άποψη ποσότητας, έχουν χαρακτηρίσει την Ελλάδα και τολμώ να πω ότι ανήκει σ’ εκείνους που δημιούργησαν τον πυρήνα του πολιτισμού της Ελλάδας. Η τέχνη είναι μία, κύριε Νικολόπουλε. Προερχόμενος από μια άλλη περιοχή, τολμώ να πω ότι αισθάνομαι δέος απέναντί σας. Έχετε κυριολεκτικά αποτυπώσει μια χώρα κι έχετε χαράξει δρόμους. Η τέχνη είναι μια, λοιπόν, είτε μιλάμε για το Μπαχ, είτε μιλάμε για το Μπετόβεν, το Βάγκνερ, τον Όμηρο, το Σαίξπηρ και με τον ίδιο τρόπο, κατά την ταπεινή μου γνώμη, οφείλουμε να αποτίνουμε τιμή σε ανθρώπους σαν κι εσάς που μας έχετε χαρίσει διαδρομές και αποτυπώματα ζωής και μια τέχνη που υπερβαίνει κατά πολύ το μερικό».

O Κώστας Μπαλαχούτης, αφού ευχαρίστησε τον εκδοτικό οίκο Αλκυών, που περιέβαλλε με αγάπη το βιβλίο, το οποίο μάλιστα έχει φτάσει στην τρίτη επανέκδοσή του, ανέφερε: «Τα τραγούδια, όταν είναι τραγούδια, σαν αυτά που γράφει ο Χρήστος Νικολόπουλος, δεν είναι παίξε - γέλασε. Κουβαλάνε μνήμες, μεράκια, έρωτες, πάθη, ομολογητέα και ανομολόγητα, μεταφέρουν κι εμπεριέχουν και απογοητεύσεις και πίκρες, ήττες, ψυχές, ζωές. Είναι σημάδια τα τραγούδια. Ο Χρήστος Νικολόπουλος γεννήθηκε με την ιερή τρέλα του τραγουδιού και πορεύεται μ’ αυτήν. Για να γράψουμε αυτό το βιβλίο περάσανε τέσσερα χρόνια, μια που η τρέλα η δική μου είναι να καταγράφω τις ζωές των ανθρώπων των τραγουδιών, θέλοντας να υπογραμμίσω μέσα από τις διαδρομές τους, τα ίδια τα τραγούδια και μαζί, μέσα από αυτά την ιστορία του τόπου των ανθρώπων του. Ο Χρήστος Νικολόπουλος πρόλαβε όλο το πριν του τραγουδιού, ζυμώθηκε μαζί του εκεί στις αρχές του ’60 που έκανε την εμφάνισή του και καθόρισε όλο το μετά του, παραμένοντας ακόμα και τώρα καθοριστικός στο σύμπαν της τραγουδοποιίας». Τόνισε επίσης, τη σημαντική συμβολή του Χρήστου Νικολόπουλου ως παίχτη σε ηχογραφήσεις τραγουδιών άλλων συνθετών, όπως του Σταύρου Κουγιουμτζή, του Μάνου Λοΐζου, του Δήμου Μούτση κ.ά.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος με τη σειρά του ευχαρίστησε τις Εκδόσεις και τη Λένα Αλκαίου για τη φιλοξενία στον όμορφο χώρο της, καθώς και τον κόσμο που παραβρέθηκε, μεταξύ του οποίου ήταν και πολλοί καλλιτέχνες και μουσικοί. Στη συνέχεια μίλησε για την πορεία του από το Καψοχώρι της Ημαθίας, όπου γεννήθηκε, ως τις μέρες μας, καταλήγοντας πως σήμερα νιώθει ακόμα απλός, όπως στα πρώτα του βήματα.

Η βραδιά συνεχίστηκε φυσικά με μουσική & τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου, που τραγούδησε η Λένα Αλκαίου, αλλά και καλλιτέχνες που τον τίμησαν με την παρουσία τους, όπως η Πένυ Ξενάκη, η Νάντια Καραγιάννη, η Δήμητρα Σταθοπούλου, ο Θωμάς Στεργίου, η Αφροδίτη Χατζημηνά και ο Βασίλης Χαραλάμπους. Στο πιάνο συνόδευσε ο Νίκος Κούρος. Παρόντες ήταν επίσης ο ραδιοφωνικός παραγωγός και στιχουργός Γιάννης Τζουανόπουλος, οι μουσικοί Γιώργος Σούκουλης & Ευριπίδης Νικολίδης, ο τραγουδοποιός Γιάννης Απόδιακος, ο δικηγόρος αλλά και άνθρωπος του τραγουδιού Βασίλης Καπερνάρος κ.ά.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!