Βραδιά συγκίνησης με το «Πνευματικό εμβατήριο» του Μίκη & του Σικελιανού

(AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ VIDEO & PHOTOS) Μια μεγάλη συναυλία για τα 35 χρόνια της Φιλαρμονικής και της Χορωδίας του Δήμου Καλαμαριάς.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

35 χρόνια Φιλαρμονική και Χορωδία Δήμου Καλαμαριάς


Σε μια εκδήλωση που επιφύλασσε εκπλήξεις και συγκινήσεις, η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς, γιόρτασαν τα 35 χρόνια από την ίδρυσή τους με μια μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 21 Οκτωβρίου, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Στη συναυλία τα δυο εξηκονταμελή σχήματα έσμιξαν για να παρουσιάσουν ένα από τα «δύσκολα» έργα του Μίκη Θεοδωράκη, το εμβληματικό λαϊκό ορατόριο «Πνευματικό εμβατήριο», σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού. Σολίστ στο τραγούδι ήταν η μεσόφωνος Θάλεια Μαυρίδου και ο Χρήστος Στόικος, μπουζούκι έπαιξε ο Γιώργος Καραμφίλλης, πιάνο η Μαρία Τσομίδου και κιθάρα ο Ανδρέας Τσιμπανογιάννης. Τη μεταγραφή για φιλαρμονική ορχήστρα έκαναν οι Γιώργος Ζαχαρόπουλος και Γιάννης Κούκας, ο οποίος διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και τη Μικτή Χορωδία από το 1991 και 1997 αντίστοιχα, ενώ στο φυτώριο διδάσκει από το 2014 ο Αναστάσιος Δαναηλίδης. Η συναυλία διοργανώθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς, με ελεύθερη είσοδο.

Το «Πνευματικό εμβατήριο» γράφτηκε από τον Άγγελο Σικελιανό το 1945. Η μελοποίησή του ξεκίνησε από τον Μίκη Θεοδωράκη τον Δεκέμβρη του 1968, κατά τη διάρκεια της εξορίας του στην Ζάτουνα της ορεινής Αρκαδίας και αποτέλεσε τον κύκλο τραγουδιών «Αρκαδία V». Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1970 στο Albert Hall του Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη, με σολίστ την Μαρία Φαραντούρη, τον Αντώνη Καλογιάννη και τον Γιάννη Θεοχάρη και τη συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, της Χορωδίας της New Opera και την ανδρική χορωδία του Gwalia. Η συναυλία αφιερώθηκε στον εξόριστο ποιητή Γιάννη Ρίτσο, ενώ την ίδια χρόνια κυκλοφόρησε από την Polydor στην Γαλλία και την Γερμανία - στη μεταπολίτευση και στην Ελλάδα - ο δίσκος με τη ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας.

Ευχαριστίες σε μουσικούς, χορωδούς, κοινό, διοίκηση


Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα χαιρετισμό από το μαέστρο Γιάννη Κούκα, ο οποίος, εκτός των άλλων, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όλους όσους είναι κοντά στα δυο μουσικά σχήματα όλα αυτά τα χρόνια (μουσικούς, χορωδούς κοινό και διοίκηση) και κάλεσε το δήμαρχο Καλαμαριάς για ένα χαιρετισμό. Στη σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον μαέστρο, τους μουσικούς και το κοινό, δεσμεύθηκε πως ο Δήμος Καλαμαριάς θα συνεχίσει να στηρίζει τον πολιτισμό και κάλεσε τον Ανδρέα Γεωργιάδη, καθηγητή μουσικής από την Καλαμαριά και ένα από τα ιδρυτικά μέλη της χορωδίας, για να τον τιμήσει για την πολυετή προσφορά του. Συγκινημένος ο Ανδρέας Γεωργιάδης ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και όλους τους συναδέλφους του, στα διάφορα μουσικά σχήματα που δραστηριοποιείται τα τελευταία 55 χρόνια.

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος Φωτεινή Χαραλαμπίδου διάβασε λίγα λόγια για τον Άγγελο Σικελιανό και το έργο του, καθώς και μια σειρά από αφηγήσεις του Μίκη Θεοδωράκη για τη συγγραφή του «Πνευματικού εμβατήριου», που έγινε παρουσία των φρουρών του στη Ζάτουνα…

Με κείμενο που απέστειλε λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση ο Μίκης Θεοδωράκης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και συνεχιστές, κατά κάποιο τρόπο, του έργου του Σικελιανού και των Λαμπράκηδων. Ο Μίκης Θεοδωράκης άκουγε απευθείας τη συναυλία, μέσω της ζωντανής μετάδοσης του Mikis Radio, του διαδικτυακού ραδιοφώνου που μεταδίδει όλη τη μέρα έργα γνωστά και άγνωστα έργα του, αλλά και ανέκδοτες ηχογραφήσεις συναυλιών του.

Το μήνυμα Μίκη Θεοδωράκη


«Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Με συγκίνηση θα παρακολουθήσω τη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Καλαμαριάς, που θα παρουσιάσουν το “Πνευματικό εμβατήριο” σε στίχους του Άγγελου Σικελιανού.

Με την Καλαμαριά με συνδέουν πολλές ευχάριστες αναμνήσεις, από την εποχή της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, τότε που δίναμε δύσκολους, αλλά ωραίους αγώνες για την πολιτιστική αναγέννηση της Ελλάδας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι ο σπόρος που σπείραμε τότε, δίνει σήμερα καρπούς, χάρις σε ακούραστους εργάτες του πνεύματος και οραματιστές εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το διευθυντή της ορχήστρας και της χορωδίας τον Γιάννη Κούκα, που συνεχίζει τη δική μας προσπάθεια και δίνει το δικό του αγώνα για τις πολιτιστικές αξίες σε τούτες τις δύσκολες εποχές, ακολουθώντας τα μηνύματα του Άγγελου Σικελιανού.

Να ευχαριστήσω επίσης το δήμαρχο Καλαμαριάς κύριο Μπακογλίδη, που συνεχίζει την παράδοση των προηγούμενων δημάρχων και φίλων μου, με πρώτο τον αείμνηστο Μένιο Αλεξιάδη.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Μίκης Θεοδωράκης»

Αμέσως μετά προβλήθηκε ένα video για τον Άγγελο Σικελιανό, που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Γιώργος Λογοθέτης, ο οποίος κατάγεται, όπως και ο Σικελιανός, από τη Λευκάδα. (Ο Γιώργος Λογοθέτης έγραψε τη βιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «Θρησκεία μου είναι η Ελλάδα» που έχει μεταφραστεί στην αγγλική, ρωσική και κινέζικη γλώσσα). Στο video προβλήθηκαν εικόνες που γυρίστηκαν κρυφά από γερμανικό τηλεοπτικό συνεργείο, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν εξόριστος στη Ζάτουνα και συνέθεσε τα οκτώ μέρη από το «Πνευματικό Εμβατήριο».

1) Σαν έριξα και το στερνό δαυλί
2) Γιγάντιες σκέψεις
3) Κι είπα 4) Μοίρα
5) Ομπρός βοηθάτε
6) Ομπρός οι δημιουργοί
7) Σιμώνει ο νέος λόγος
8) Έτσι, σαν έριξα και το στερνό δαυλί

Δυο λόγια «καρδιάς»…


Αφού έγραψα για τα «διαδικαστικά», νιώθω την ανάγκη να σημειώσω και δυο λόγια «από καρδιάς» για τη βραδιά της περασμένης Κυριακής.

Δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να είμαι αντικειμενικός, αφού ουσιαστικά, από το καλοκαίρι του ‘84 και μετά, μεγάλωσα στη μεγάλη οικογένεια της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμαριάς. Υπήρξε μάλιστα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που ήταν κυριολεκτικά το δεύτερο σπίτι μου. Κι ακόμα κι αν την τελευταία δεκαετία η παρουσία μου, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, γίνεται πολύ πιο αραιά, η καρδιά μου είναι πάντα εκεί. Γι’ αυτό λοιπόν δεν υπήρχε περίπτωση να μη συγκινηθώ παρακολουθώντας, με «σφιγμένο» στομάχι (λόγω της δυσκολίας του έργου και του μικρού σχετικά χρόνου προετοιμασίας) την εκδήλωση. Κι όμως πήγαν όλα καλά και η συναυλία κύλησε χωρίς ούτε ένα λάθος! Με καλοκουρδισμένα όργανα, διαβασμένους ερμηνευτές, μουσικούς και χορωδούς (ανάμεσά τους ο Κώστας και η Σωτηρία Γιώγλου, γονείς του γράφοντος) και το μαέστρο Γιάννη Κούκα να διευθύνει περισσότερα από 130 άτομα με την απαραίτητη γνώση, συναίσθηση και αυτοπεποίθηση.

Δεν μπορώ επίσης να μη σταθώ στις ξεχωριστές ερμηνείες που χάρισαν τόσο η mezzo soprano Θάλεια Μαυρίδου, όσο και ο «λαϊκότερος» Χρήστος Στόικος, οι οποίοι στάθηκαν αντάξιοι αυτού του δύσκολου εγχειρήματος. Τα ίδια ισχύουν και για τους άλλους σολίστες, την Μαρία Τσομίδου στο πιάνο, τον Ανδρέα Τσιμπανογιάννη στην κιθάρα, αλλά και τον Γιώργο Καραμφίλλη στο μπουζούκι, ο οποίος έχοντας «σπουδάσει» όλα αυτά τα χρόνια πάνω στο λαϊκό ρεπερτόριο του Μίκη, έδωσε «εξετάσεις» και πέρασε, αποδίδοντας τα «δέοντα» σε ένα έργο σαν το «Πνευματικό εμβατήριο». Γνωρίζοντας τον Χρήστο και τον Γιώργο από τα «γεννοφάσκια» τους, δεν μπορώ παρά να καμαρώνω, παρακολουθώντας τις επιδόσεις τους. (Τα δυο video που παραθέτω νομίζω πως είναι αδιάψευστοι μάρτυρες των γραφομένων μου).

Δεν ήμουν όμως ο μόνος θεατής που συγκινήθηκε. Σε ανάρτησή του στο facebook ο δημοσιογράφος Γιώργος Λογοθέτης μετέφερε πολύ εύστοχα, με δυο μόνο λόγια το κλίμα:

Xθες το βράδυ στο θέατρο ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ στην Καλαμαριά πήραμε βαθιές ανάσες… Μέσα σε ένα κατάμεστο θέατρο ήχησε ελπιδοφόρα η φωνή του Λευκαδίτη μας Άγγελου Σικελιανού μέσα από το πάντα επίκαιρο μνημειώδες έργο ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ με τις μοναδικές νότες του Μίκη Θεοδωράκη... Μπράβο στον μαέστρο Γιάννη Κούκα, στην Φιλαρμονική και στην Χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς... Να μια καλή πρόταση για τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης στην Λευκάδα!

- Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη γενική πρόβα του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου και «αντλήθηκαν» από τις σελίδες των μελών της Φιλαρμονικής στο facebook.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!