Το «Φυλαχτό» της Αναστασίας Σπύρου στη Σαλονίκη

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO) Η παρουσίαση ενός δίσκου με «μια αγκαλιά τραγούδια για τον έρωτα και για μακρινά ταξίδια του νου και της καρδιάς»
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το «Φυλαχτό» της Αναστασίας Σπύρου

Πριν από λίγες ημέρες έφτασε στα χέρια μου η δεύτερη δισκογραφική δουλειά μιας νεότερης, αξιόλογης ερμηνεύτριας της Αναστασίας Σπύρου, με τίτλο «Φυλαχτό» και με εννέα τραγούδια που υπογράφουν μουσικά και στιχουργικά οι Γιώργος Αθανασόπουλος, Μιχάλης Ανδρονίκου, Γιώργος Βολίκας, Οδυσσέας Γαλανάκης, Ευσταθία Γρέντζελου, Χρήστος Διαμαντής, Πάνος Νάκος, Νίκος Πιπέρης, Κώστας Στάθης, Αλέξανδρος Στεφόπουλος, Τάκης Φάβιος, ο Γιώργος Καζαντζής και η Αναστασία Σπύρου που έγραψε τη μουσική σε ένα τραγούδι και τους στίχους σε δύο.
01. Anastasia Spyrou
Τα τραγούδια του cd

1) Φυλαχτό (Γιώργος Βολίκας – Αναστασία Σπύρου) *
2) Κατάρτι και ατμός (Γιώργος Καζαντζής)
3) Η καρδιά (Οδυσσέας Γαλανάκης – Αλέξανδρος Στεφόπουλος)
4) Δυο ψυχές (Αναστασία Σπύρου – Πάνος Νάκος)
5) Σ’ αγαπώ (Νίκος Πιπέρης – Τάκης Φάβιος) συμμετέχει η Σοφία Ανδριανού
6) Της λήθης το νησί (Κώστας Στάθης – Αναστασία Σπύρου) συμμετέχει ο Κώστας Στάθης
7) Άλλα λόγια (Μιχάλης Ανδρονίκου – Αλέξανδρος Στεφόπουλος)
8) Ρουμπίνι πορφυρό (Γιώργος Αθανασόπουλος – Ευσταθία Γρέντζελου) με το μουσικό σχήμα Atropon
9) Γυάλινο φεγγάρι (Χρήστος Διαμαντής – Αναστασία Σπύρου) πρόζα: Πέτρος Νάκος

*Το τραγούδι «Φυλαχτό» βασίσθηκε από το ορχηστρικό έργο του Γιώργου Βολίκα «Tempo… bolero».

Η ενορχήστρωση, η ηχοληψία, η μίξη και το mastering έγιναν από τον Γιώργο Μίγκα στο «Pink Studios» των Τρικάλων, ενώ το «Ρουμπίνι πορφυρό» ηχογραφήθηκε από τον Παναγιώτη Αυγέρη στο Αγρίνιο Sound. Η φωτογραφία στο οπισθόφυλλο είναι του Βασίλη Σπύρου, τo εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο Νίκος Πεξομάτης και επιμελήθηκε γραφιστικά η Τατιάνα Κοντούλη, ενώ ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Ankh Productions, σε παραγωγή της Αναστασίας Σπύρου.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Αγγέλης (βιολί), Στέλλα Αναστασοπούλου (φλάουτο), Χρήστος Διαμαντής (κλασική κιθάρα, μαντολίνο), Χρήστος Κιτσόπουλος (σαξόφωνο, soprano), Κώστας Λάμπας (κοντραμπάσο), Μαρία Λαμπράκη (φλάουτο), Δημήτρης Λίβανος (μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμαδάκι), Γιώργος Μίγκας (πιάνο, programming), Δήμος Μπαλάφας (κρουστά), Ντίνος Παπαϊωάννου (κανονάκι), Γιώργος Ρέτος (λάουτο, λάφτα), Χαρούλα Σαφαρή (τσέλο), Κώστας Στάθης (ακουστική κιθάρα), Γιάννης Τρικόπουλος (ακουστική κιθάρα), Ξένια Τσέλιγκα (μπαγιάν), Elton Muci (ακουστική κιθάρα). Συμμετείχε επίσης το μουσικό σχήμα Atropon με τους Ευσταθία Γρεντζέλου (φωνή), Γιώργο Αθανασόπουλο (λύρα), Φιφή Αλεξοπούλου (τσέλο), Πάνο Κατσικλή (κανονάκι), Πάνο Καραγεώργο (ούτι), Μάκη Φεγγούλη (κρουστά).
02. Anastasia Spyrou2
Λίγα λόγια για το δίσκο

Καταρχάς, έχουμε να κάνουμε με μια νέα κυκλοφορία που, σε πείσμα των καιρών, γίνεται από μια ανεξάρτητη εταιρία σε cd. Σε χειροπιαστό προϊόν δηλαδή. Σαν φανατικός του βινυλίου αλλά και του cd, δεν μπορώ παρά να χαίρομαι, όταν βλέπω νέους ανθρώπους, να επιλέγουν το δύσκολο και πολυέξοδο (για τα σημερινά δεδομένα) δρόμο της ηχογράφησης ενός δίσκου με φυσικά όργανα και της κυκλοφορίας του σε μια καλαίσθητη έκδοση. Δεν καταφεύγουν δηλαδή μόνο στη λύση της ψηφιακής κυκλοφορίας και στη διοχέτευση του υλικού στο Youtube ή σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες.

Όσον αφορά το μουσικό υλικό, έχουμε εννέα τραγούδια που αποδίδει μια φρέσκια και δροσερή φωνή, με στοιχεία τόσο από το έντεχνο λαϊκό τραγούδι και την παράδοση, όσο και από τη δυτική μπαλάντα. Και, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το υπόλοιπο υλικό, δεν μπορώ να μην μπω στον πειρασμό και να αναφέρω πως από τη στιγμή που άκουσα το δίσκο, έχει (ξανα)σφηνωθεί στο μυαλό μου η μελωδία του Γιώργου Καζαντζή από το «Κατάρτι κι ατμός».

Ένα τραγούδι που αν και ηχογραφήθηκε σε τρίτη εκτέλεση για τη δισκογραφία, μετά από αυτές του Μιχάλη Παπαζήση και του Βασίλη Λέκκα, εδώ ακούγεται σαν να ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά. Άλλο ένα στοιχείο λοιπόν που εκτίμησα σε αυτή τη δουλειά, είναι η επαναφορά παλαιότερων, ξεχασμένων τραγουδιών, που για να λέμε την αλήθεια, δεν ακούγονται ιδιαίτερα σήμερα…

Η Αναστασία Σπύρου κατάγεται και ζει στην Καρδίτσα. Όπως φαίνεται, η περιοχή της Θεσσαλίας εκτός από ένδοξο παρελθόν, έχει και μέλλον και συνεχίζει να μπολιάζει το ελληνικό τραγούδι με ξεχωριστούς δημιουργούς και ερμηνευτές.

Η παρουσίαση του δίσκου

Το βράδυ της Κυριακής 10 Φεβρουαρίου η Αναστασία Σπύρου παρουσίασε το δίσκο στη μουσική σκηνή «Ξέφωτο» της Θεσσαλονίκης. Μαζί της βρέθηκαν επί σκηνής η Ξένια Τσέλιγκα στο μπαγιάν, ο Αλέξης Στεφανίδης στη λύρα και στα κρουστά και ο Κώστας Λάμπας στο κοντραμπάσο. Συμμετείχαν επίσης ο Γιώργος Καζαντζής, που συνόδευσε την ερμηνεύτρια παίζοντας πιάνο σε δυο τραγούδια και ο τραγουδοποιός Γιώργος Γελαράκης με την κιθάρα του.

Για το δίσκο μίλησε η μουσικός Δανάη – Αγάπη Κωτοπούλου, ενώ μετά από πρόσκληση της Αναστασίας Σπύρου, είχα τη χαρά να πω δυο λόγια για αυτή τη δουλειά.

Στο μουσικό μέρος του προγράμματος, εκτός από τα καινούργια τραγούδια, που συνοδεύθηκαν με μικρές ιστορίες από τη δημιουργία του cd, ακούστηκαν στιγμές από το παραδοσιακό, το «ελαφρό» και το έντεχνο τραγούδι.

Στο video μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα εκτενές απόσπασμα από το πρώτο μέρος της παρουσίασης του δίσκου.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!