Το αδιέξοδο στα πνευματικά δικαιώματα & η «οριστική» κατάρρευση της ΑΕΠΙ

Τα συμπεράσματα από την χτεσινή συνέλευση των δημιουργών.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Προτείνεται η δημιουργία ενός νέου εισπρακτικού φορέα.

Συνέλευση του σωματείου δημιουργών ελληνικού τραγουδιού και των κληρονόμων ΑΣΜΑ 450+, που συμπορεύεται με το σωματείο ΥΠΕΡΒΑΣΗ, χθες το μεσημέρι στο Passport στο Μεταξουργείο, με μεγάλη προσέλευση από μεριάς των μελών.
Θέμα το αδιέξοδο στα πνευματικά δικαιώματα και η «οριστική», από ότι φαίνεται, κατάρρευση της ΑΕΠΙ.

Οι δημιουργοί και οι κληρονόμοι τους προτείνουν την δημιουργία ενός νέου εισπρακτικού φορέα στα πρότυπα της Γαλλικής SACEM και ζητούν για αυτό την στήριξη της πολιτείας, που την καθιστούν συνυπεύθυνη για την κατάρρευση της ΑΕΠΙ αφού ο ΟΠΙ (οργανισμός πνευματικής ιδιοκτησίας), όφειλε να επιστατεί στην καλή λειτουργία των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης και για τον λόγο αυτό εισέπραττε και ένα μικρό ποσοστό από τα έσοδα.

Προτείνουν επίσης συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς, που τα συμφέροντά τους υπάρχει δυνατότητα να εκπροσωπεί ο νέος αυτό οργανισμός και θα ισχυροποιήσει έτσι την δυνατότητα είσπραξης, από πολλούς μικρούς χρήστες.

Το ενδεχόμενο η ΑΕΠΙ να μεταλλαχτεί σε ΟΣΔ, αποκλείστηκε από τους ομιλούντες διότι είναι αδύνατο να επωμιστούν τα χρέη, το κούρεμα των οφειλών κι ακόμη να συνεχίσουν συνεργασία με τους ξένους, προς τους οποίους έχει να αποδώσει λογαριασμό η ΑΕΠΙ εδώ και 8 εξάμηνα, δηλ 4 χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που δεν γίνεται διανομή, στους έλληνες δημιουργούς και υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες πολλές από το προηγούμενο εξάμηνο. Επίσης η Eurobank έχει κάνει κατάσχεση σε όλους τους λογαριασμούς της εταιρείας, έναντι ανεξόφλητου μεγάλου δανείου.

Η εταιρεία, παρόλα αυτά, συνεχίζει να εισπράττει και οι εργαζόμενοι, που κι αυτοί εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον της εταιρείας πληρώνονταν κανονικά μέχρι πριν ένα μήνα.

Έτσι το σχέδιο της εξυγίανσης που προτείνουν τα άλλα σωματεία (ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ) καθώς και η εργοδοσία φαντάζει ανεφάρμοστο, αφού εκτός των άλλων, η εργοδοσία δεν παραχωρεί αμετάκλητα τις μετοχές της στα μέλη, ούτε τις θυγατρικές εταιρείες και την περιουσία τους.

Από τους παριστάμενους έγιναν ερωτήσεις και ορισμένοι από αυτούς αναρωτήθηκαν, επίμονα, γιατί δεν προτείνεται η λύση της Αυτοδιαχείρησης που ήδη υπάρχει και λειτουργεί. Ο κύριος λόγος που αναφέρθηκε είναι ότι οι ξένοι δεν εγκρίνουν τη λύση αυτή, λόγω των ισολογισμών της Αυτοδιαχείρησης που εμφανίζουν πολλά έξοδα που έχει σαν συνέπεια να κρατάει μεγάλα ποσοστά έναντι της διανομής.

Παρόλα αυτά ήταν αρχικά μια ενδεχόμενη λύση, που όμως παρακάμφθηκε από το περασμένο καλοκαίρι αν και η Αυτοδιαχείρηση συμφώνησε με τους όρους που αρχικά έθεσε το ΑΣΜΑ 450+.

Ο νέος φορέας, εφόσον ξεκινήσει με τη στήριξη του κράτους, έχει προοπτική να στεγάσει τους έλληνες δημιουργούς και να ανοίξει ένα δρόμο για το πνευματικό δικαίωμα όμως, όπως ανάφεραν οι ομιλητές, δεν μπορεί να αποσαφηνίσει από πότε θα αρχίσει να αποδίδει και να μοιράζει δικαιώματα.

Στην συνέλευση ήταν παρών ο Νίκος Ξυδάκης, που επί υπουργείας του ξεκίνησε όλη η διαδικασία ερεύνησης του σκανδάλου της κακοδιαχείρησης της ΑΕΠΙ. Ομιλητές ήταν ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος οι δικηγόροι του ΑΣΜΑΤΟΣ και της ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ, που έθεσαν το θέμα διεξοδικά και πρότεινα να επισκεφτούν αύριο το μέγαρο Μαξίμου, να εκθέσουν την κατάσταση στον πρωθυπουργό.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΣΜΑΤΟΣ

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ

Μετά τη συλλογή 400 υπογραφών από όλα σχεδόν τα σημαντικά ρεπερτόρια του ελληνικού τραγουδιού υπέρ ενός νέου οργανισμού αντί της ΑΕΠΙ, το σωματείο ΑΣΜΑ, με την συμμετοχή του σωματείου ΥΠΕΡΒΑΣΗ και ενεργή παρουσία 200 σημαντικών δημιουργών και κληρονόμων στο PASSPORT ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ έκανε συνέλευση με αφορμή την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος.

Οι δημιουργοί έχασαν ήδη δύο διανομές, η EUROBANK έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς της ΑΕΠΙ καθιστώντας την ουσιαστικά υπό πτώχευση, η ώρα μηδέν έχει φτάσει και η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της.
Ζητάμε τη στήριξη στη δημιουργία νέου εισπρακτικού οργανισμού.

Η πολιτεία -και η σημερινή κυβέρνηση επίσης- έχουν πλήρη εικόνα των διαστάσεων της καταστροφής και αν δεν πάρουν την ιστορική απόφαση, θα βρεθούν υπόλογες απέναντι στον κόσμο του ελληνικού τραγουδιού και υπεύθυνες για την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!