Θωμάς Μαύρος: H συγκινητική παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του

(VIDEO & PHOTOS) Έλαμψε από αστέρια του ποδοσφαίρου χθες το βράδυ με πανσέληνο η VIP αίθουσα του Ολυμπιακού Σταδίου, αλλά στην ξαστεριά το πιο φωτεινό αστέρι ήταν ο Θωμάς Μαύρος!
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στην πρώτη και επίσημη παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του κορυφαίου και όπως φαίνεται αξεπέραστου κανονιέρη των ελληνικών γηπέδων, ο Θωμάς Μαύρος σκόραρε πάλι με το αριστερό του πόδι, έχοντας πάντα επίκαιρη θέση μέσα στη μεγάλη περιοχή και το πιο γνωστό σύνθημα των ελληνικών γηπέδων «Ποιος Ποιος Ποιος ο Μαύρος ο Θεός» ακούστηκε ξανά και αυθόρμητα από τους οπαδούς του στην κατάμεστη αίθουσα. Αυτός είναι και ο τίτλος του βιβλίου του στην «Ελληνοεκδοτική» που διοργάνωσε την εκδήλωση σε συνεργασία με την ΠΑΕ ΑΕΚ, παρόντος του προέδρου της Κώστα Μελισσανίδη, αλλά και της Νόνης Μπάρλου, συζύγου του αείμνηστου πρόεδρου της μεγάλης κιτρινόμαυρης ομάδας Λουκά Μπάρλου, την περίοδο που Θωμάς Μαύρος δοξάστηκε και βγήκε το γνωστό σύνθημα στην εξέδρα. Ένας ήταν ο «Θεός» των γηπέδων κι όταν γινόταν η προσφώνηση αυτή, όλοι καταλάβαιναν ότι ο λόγος είναι για τον Θωμά Μαύρο.
maursos.jpg
Συμπαίκτες του και φίλοι από τα χρόνια που πρωτόπαιξε στον Πανιώνιο κι έχτισε το τ’ όνομά του και της ΑΕΚ που με τη φανέλα της έφθασε ως την Μεικτή Κόσμου ήταν όλοι εκεί. Οι Γιώργος Δέδες (το ίνδαλμα του όταν ήταν πιτσιρικάς κι άρχισε να λαχταρά η ψυχή του να γίνει ποδοσφαιριστής.

Η γενναιοδωρία του Μαύρου είχε φανεί σε εκείνο το 2-2 με την ΑΕΚ στη Ν. Σμύρνη όταν ο 17χρονος Θωμάς κι ενώ είχε ήδη πετύχει ήδη ένα γκολ στον αγώνα, άφησε την μπάλα στον ήδη καταξιωμένο Δέδε να ισοφαρίσει τιμώντας τον και χαρίζοντας του το χάλκινο παπούτσι στην Ευρώπη, αλλά και το χρυσό ξεπερνώντας τον Μίμη Παπαϊωάννου που είχε σκοράρει κι αυτός στον ματς και πήγαιναν γκολ - γκολ). Την άλλη μέρα έγραφαν οι εφημερίδες: Ποιος 17χρονος θα άφηνε την μπάλα σε άλλον συμπαίκτη του να σκοράρει;), Γιώργος Σκρέκης, Βίκτωρας Θεοφιλόπουλος και οι τρεις συμπαίκτες του και στον Πανιώνιο και αργότερα στην ΑΕΚ, Αντώνης Μανίκας (Προέδρος των Παλαιμάχων του Πανιωνίου και συμπαίκτης του την περίοδο της επιστροφής στον Πανιώνιο το 1987-90 που βγήκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος ο Μαύρος) και Γιάννης Παουλίδης. Και ακόμη ο θρύλος των ελληνικών γηπέδων Κώστας Νεστορίδης, που επίσης ξεκίνησε από τον Πανιώνιο και δοξάστηκε στην ΑΕΚ φέρνοντας ένα μεγάλο ρεύμα προσωπικών οπαδών στον δικέφαλο την μεταπολεμική εποχή, ο Σεραφείδης και από τους νεώτερους ο Τάσος Μπακασέτας που επίσης ξεκίνησε την καριέρα του από τη Νέα Σμύρνη και Μιχάλης Μπακάκης. Εκεί ήταν και το γνωστό θρυλικό ποδοσφαιρικό δίδυμο του «ψηλού και του κοντού», ο «Στρατηγός» Μίμης Δομάζος και ο κανονιέρης Αντώνης Αντωνιάδης. Κάθε παρουσία είχε τη δική του ιστορία και ο Θωμάς Μαύρος είχε ένα καλό λόγο για τον καθένα. Εκεί ήταν και οι πολιτικοί γνωστοί για τα Αετζίδικα συναισθήματά τους: Γιώργος Λιάνης και Γρηγόρης Ψαριανός, αλλά και ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κατσαρός.

Στο πάνελ δίπλα στον κανονιέρη των 260 γκολ και των δύο δεκαετιών περίπου στα γήπεδα καθόταν, εκ δεξιών, ο Ντούσαν Μπάγιεβιτς, που μαζί με τον Θωμά Μαύρο είχαν μια απίστευτη χημεία ενός αχτύπητου ποδοσφαιρικού διδύμου: «Αμέσως δέσαμε σαν δίδυμο και κάναμε πολύ γρήγορες κινήσεις για να σκοράρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάγιεβιτς!
maurotd4.jpg
Πιο δίπλα καθόταν ο Λάκης Νικολάου, άλλος σπουδαίος παίκτης της Ένωσης που όταν πήρε τον λόγο είπε: «Όταν έπαιρνα την μπάλα στην άμυνα κι αναρωτιόμουν που θα στείλω την μπάλα, έψαχνα τον Θωμά γιατί θα με έβγαζε ασπροπρόσωπο!».

Αριστερά του Μαύρου κάθισε ο γνωστός «Πρόεδρος» και φανατικός Αεκτζής, ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος, που πήρε και πρώτος ως πρόεδρος, αλλά και ως πρεσβύτερος, τον λόγο. Πρωτοθυμήθηκε το γκολ που έβαλε ο Θωμάς Μαύρος μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια όταν είχε ξαναγυρίσει πια στον Πανιώνιο, ισοφαρίζοντας το σκορ και όλη η κατάμεστη από φιλάθλους της ΑΕΚ, Νέα Φιλαδέλφεια, σηκώθηκε στο πόδι και ιπποτικά φώναξε «Ποιος ποιος ποιος ο Μαύρος ο Θεός», ανταποδίδοντας όλα όσα είχε προσφέρει στην Ένωση. Μια σπάνια πράξη στα γήπεδα.
papasfgds45af.jpg
«Παρακολουθώ την ΑΕΚ από το 1947», είπε ο Πρόεδρος «και την εποχή αυτή ο αγαπημένος μου παίκτης της Ένωσης ήταν ο Κλεάνθης Μπαρόχος. Δεν το ξέρετε..», τότε πετάχτηκε ένας παλιός φίλαθλος και φώναξε ο «Ξανθός Αετός». Οι αφηγήσεις του συνεχίστηκαν με την αναφορά στον παλιό παίκτη Κλεάνθη Μαρόπουλο που ήταν τόσο καλός ώστε όταν δεν έβαζε γκολ ο κόσμος της ΑΕΚ φώναζε ρυθμικά για να τον πειράξει «Μαρόπουλε δεν μπορείς…». Θυμήθηκε ένα ξεχασμένο σύνθημα του κόσμου για τον Μίμη Παπαϊωάννου, το θρυλικό σέντερ-φορ της ΑΕΚ και μετά 10άρι της «Σας πήρε το ποτάμι, σας πήρε ο ποταμός, σας έκλεισε το σπίτι ο Παπα-Γιάνναρος!» Καταλήγοντας στις ωραίες αφηγήσεις του είπε ότι εν κατακλείδι η ιστορία της ΑΕΚ είναι: «Νεστορίδης - Μαύρος - Παπαϊωάννου», για να παρέμβει ο πάντα σεμνός Θωμάς Μαύρος αλλάζοντας την σειρά του: «Νεστορίδης - Παπαϊωάννου - Μαύρος».

Η παρουσία όμως της κινητής εγκυκλοπαίδειας ποδοσφαίρου, Χρήστου Σωτηρακόπουλου έβαλε την σφραγίδα της αθλητικής δημοσιογραφίας στην εκδήλωση: «Συνέπεσε την πρώτη φορά που πήγα να καλύψω αγώνα σε γήπεδο, να είναι στη Νέα Σμύρνη, στον αγώνα Πανιώνιου - Πιερικού 1-0, όπου ο Θωμάς Μαύρος πέτυχε το πρώτο γκολ στην ιστορία του! Ήταν Φλεβάρης του 1971. Η χρονιά που το Τζο Μάλλετ παρ’ ολίγο να οδηγήσει τον Πανιώνιο σε Πρωτάθλημα (το πήρε η ΑΕΚ και 2ος τερμάτισε ο Πανιώνιος). Ήταν ένα βροχερό απόγευμα σ’ ένα λασπωμένο γήπεδο. Ο Κουρκουτίδης έσπρωχνε τον Πιερικό στη νίκη και ο Θωμάς γύρισε το ματς με το γκολ του. Ήταν η εποχή που ο Μαύρος, πιτσιρικάς στα 16 του έπαιζε στον Πανιώνιο κι ο προπονητής του Μάλλετ του έκανε «σκωτσέζικο ντους». Μια τον έβαζε να παίξει, μια τον άφηνε έξω. Τότε ήταν που ο Γιώργος Νικολάου (Πρωταθλητής στην Άρση Βαρών και φίλαθλος του Πανιωνίου, ο οποίος τυγχάνει θείος του υπογράφοντος το άρθρο) τον έβαλε στα βάρη που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή του».
soriakopolou99.jpg
Έτσι ξεκινά η ιστορία του Θωμά Μαύρου στα γήπεδα και η συνέχεια της από τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο στην ΑΕΚ: «Το δίδυμο Μπάγιεβιτς - Μαύρου έδεσε πραγματικά. Ο άνθρωπος που σκέφτηκε το δίδυμο αυτό ήταν ο Φράντισεκ Φάντροκ. Πήρε την ομάδα που επί δύο χρονιές τερμάτισε στην 7η θέση κι έκανε το ποδόσφαιρο από ασπρόμαυρο… έγχρωμο! Ο Λουκάς Μπάρλος είχε οραματιστεί αυτή την μεγάλη ομάδα. Όταν ο Θωμάς Μαύρος σε ηλικία 18 ετών έπαιξε με την Εθνική Ελλάδας στο Μαρακανά κόντρα στην Βραζιλία ήταν 10 χρόνια μπροστά από την εποχή του! Ο Θωμάς το είχε. Κουβάλησε την ΑΕΚ στην πλάτη του σε δύσκολα χρόνια...». Κι έκλεισε λέγοντας ότι «έψαχνα να βρω λάθος, διασταυρώνοντας τις πληροφορίες που υπάρχουν στο βιβλίο του Μαύρου, αλλά δεν βρήκα κανένα». Και φυσικά για να το λέει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος έτσι είναι.

«Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να καταλήξουμε στο υλικό που μπήκε στο βιβλίο», πρόσθεσε ο εκδότης Διονύσης Βαλεριάνος, στην συγγραφή του οποίου είχαν σημαντική συμβολή η Μαρία Ντότσικα (αφήγημα - σενάριο), Βασιλική Τσουρή (δημοσιογραφική έρευνα) και Γιώτα Γκότση (επιμέλεια κειμένου).

Η μεγάλη στιγμή της βραδιάς ήταν φυσικά όταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των γηπέδων και της εκδήλωσης, Θωμάς Μαύρος, πήρε τον λόγο: «Είχα πολλές προτάσεις κατά καιρούς να γράψω την αυτοβιογραφία μου, που ξεκίνησαν από την στιγμή που σταμάτησα το ποδόσφαιρο, αλλά δεν ένοιωθα την ανάγκη να το κάνω. Την επιθυμία μου να γραφθεί τελικά το βιβλίο αυτό, ήταν η θύμηση του πατέρα μου που από 6 χρονών με πήγαινε στο γήπεδο και μου έβαλε στην καρδιά το ποδόσφαιρο, το γκολ. Στόχος μου είναι να παρακινήσω και να βοηθήσω τα νέα παιδιά, κυρίως τα ελληνόπουλα, να γίνουν ποδοσφαιριστές, να προσπαθούν συνέχεια, να βελτιώνονται και να είναι ταπεινοί, χωρίς να παίρνουν τα μυαλά τους αέρα με την πρώτη επιτυχία».

Συγκινητικό στιγμιότυπο της εκδήλωσης ήταν στο τέλος όταν ο Θωμάς Μαύρος ευχαρίστησε ονομαστικά τους Στάθη Χάιτα (δεν μπόρεσε να παρευρεθεί για λόγους υγείας), Γιώργο Δέδε και Γιώργο Σκρέκη για την συμβολή τους στην ανάδειξή του, όπως φυσικά και τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς.
skrekisdedes.jpg
Η εκδήλωση έκλεισε με τον Θωμά Μαύρο να μην προλαβαίνει να υπογράφει υπομονετικά το βιβλίο του στους φίλους του, ανώνυμους και επώνυμους που βρέθηκαν κοντά και να συνομιλεί μαζί τους μέχρι αργά το βράδυ… Εκτός του βιβλίου του ο Θωμάς Μαύρος μου υπέγραψε και την καδραρισμένη του φωτογραφία που είχα από το 1987 στο εφηβικό μου δωμάτιο και τώρα στο δωμάτιο της δισκοθήκης, του μοναδικού Έλληνα παίκτη που είχα και έχω δίπλα στους μουσικούς ήρωες... Ποιος ποιος ποιος ο Μαύρος ο Θεός!

Οι φωτογραφίες του κειμένου : Θωμάς Μαύρος είναι του Γιάννη Αλεξίου.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!