Τα σμυρνέικα τραγούδια εσύ μας τα ‘μαθες!

(VIDEO & PHOTOS) Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η Γλυκερία παρουσίασε ξανά το «Σμυρνέικο Μινόρε».
Τα σμυρνέικα τραγούδια εσύ μας τα ‘μαθες! Φωτογραφίες: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά υποδέχτηκε το βράδυ της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2017 τη Γλυκερία & την παράσταση «Σμυρνέικο Μινόρε», που τελευταία φορά είχαμε παρακολουθήσει στο Βεάκειο. Μαζί της κι αυτή τη βραδιά, οι τραγουδίστριες Αρετή Κετιμέ, γνωστή για την αφοσίωσή της στο παραδοσιακό τραγούδι & Dilek Koc, πολιτογραφημένη πλέον Ελληνίδα, με καταγωγή από την Τουρκία και ο Βασίλης Προδρόμου.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και σκηνοθέτης, Νίκος Διαμαντής και προλόγισε ο ραδιοφωνικός παραγωγός & εκδότης Στέλιος Ελληνιάδης, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στην καταστροφή της Σμύρνης και τα γεγονότα που οδήγησαν σ’ αυτήν, στη μουσική των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και βέβαια στους συντελεστές της παράστασης. Κατά τη διάρκειά της γίνονταν προβολές εικόνων από τη θάλασσα της Σμύρνης, την Κωνσταντινούπολη, τα καφέ-αμάν, την Αγιά Σοφιά, αλλά και πορτραίτα δημιουργών που καθόρισαν το σμυρνέικο μινόρε, όπως του Ρούκουνα, του Τούντα, του Σέμση κ.ά., ενώ χόρεψε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας.

Όσον αφορά στο καλλιτεχνικό μέρος, που επιμελήθηκε ο Στέλιος Φωτιάδης, ακούστηκαν βεβαίως τα τραγούδια εκείνα που οι Έλληνες της Μικράς Ασίας «μετέφεραν» μαζί τους στην Ελλάδα και η Γλυκερία «φώτισε» μοναδικά στις μέρες μας: «Τι σε μέλλει εσένανε», «Οσμάν αγάς», «Σαν πας στα ξένα», «Η Μαρίτσα η Σμυρνιά», «Αραπίνα μου σκερτσόζα», «Χαρικλάκι», «Σαν τα μάρμαρα» και άλλα πολλά, πάντα με τη Γλυκερία σε ρεσιτάλ ερμηνείας. Όπως χαρακτηριστικά έχει γράψει ο Κώστας Μπαλαχούτης: «Στο φινάλε, αν στο Γιώργο Νταλάρα χρεώνουμε το focus των νεότερων ακροατών στο ρεμπέτικο και στο Γιάννη Πάριο το αντίστοιχο πέρασμα στα νησιώτικα, τότε στη Γλυκερία χρωστάμε τα σμυρνέικα, που λόγω της «δυσκολίας», αλλά και του χαμηλού «φωτισμού» τους, είναι ακόμα πιο δύσκολα στον «επαναπροσδιορισμό» τους. Κι όμως η Γλυκερία το κατάφερε και μάλιστα με εμβληματικό τρόπο, όπως άλλωστε αναβίωσε στη συνέχεια πολλά απ’ τα παρεξηγημένα λαϊκά του ’60, δίνοντας στους καρσιλαμάδες, τα τσιφτετέλια -και όχι μόνο- σύγχρονη υπόσταση, φρεσκάδα, νεύρο, πάντα με ερμηνευτικές αξιώσεις».

Η Αρετή Κετιμέ, τραγούδησε μόνη, κομμάτια όπως τα «Ερηνάκι», «Από ξένο τόπο» κ.α., αλλά και μαζί με τη Γλυκερία, «Το πονεμένο στήθος μου». Παρομοίως και ο Βασίλης Προδρόμου, με το τζουρά του ή χωρίς, τραγούδησε «Κρασοπίνω», «Σε καινούρια βάρκα μπήκα» κ.α. για να ακολουθήσει η Dilek Koc, που την ακούσαμε τόσο στα ελληνικά, όσο και στα τούρκικα, σε κομμάτια όπως τα «Ογλάν ογλάν» & «Σάλα σάλα», αλλά και το αγαπημένο «Της τριανταφυλλιάς τα φύλλα» μαζί με τη Γλυκερία.

Το φινάλε βρήκε όλους τους συντελεστές μαζί επί σκηνής να τραγουδούν «Θ’ αρρωστήσω μάνα», «Καλέ συ Παναγιά μου», «Δε σε θέλω πια», «Αμάν Κατερίνα μου», «Έχε γεια, πάντα γεια» κ.ά., καταχειροκροτούμενοι από το κοινό που γέμισε ασφυκτικά το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, τόσο στη χθεσινή, όσο και στην αποψινή παράσταση, που είναι sold out. Λόγω μεγάλης επιτυχίας, μάλιστα, το «Σμυρνέικο Μινόρε» της Γλυκερίας θα ανέβει για μια ακόμη φορά στο Θέατρο Παλλάς, στις 10 Μαρτίου 2017.

Η απάντηση στο -διά στόματος Παντελή Θαλασσινού- ερώτημα του Ηλία Κατσούλη, έχει δοθεί: Τα σμυρνέικα τραγούδια εσύ μας τα ‘μαθες!

Εκτός από την Αρετή Κετιμέ που έπαιξε σαντούρι, έπαιξαν επίσης εξαιρετικά οι: Έφη Ζαΐτίδου κανονάκι, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης λάφτα, Γιώργος Ρόκας μπουζούκι, Ζήσης Σκλαβουνάκης βιολί, Αποστόλης Μαλλιάς κλαρίνο, Κωνσταντίνος Φωτιάδης κιθάρα, Πόλυς Πελέλης μπάσο, Πέτρος Πελέλης τύμπανα & Νατάσα Παυλάτου κρουστά.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!