Τα γενέθλια του Γιάννη Σπανού στο Βεάκειο (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ!)

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ VIDEO) Στον όμορφο χώρο του Βεάκειου Θεάτρου Πειραιά γιόρτασε χθες 26/07 τα γενέθλιά του ο Γιάννης Σπανός, παρέα με παλιούς & νέους φίλους & συνεργάτες, αλλά και όλους εμάς...
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Στην επετειακή αυτή συναυλία του συνθέτη παρακολουθήσαμε τη διαδρομή του από την θρυλική εποχή του Νέου Κύματος, ως τα λαϊκά μονοπάτια του σήμερα, τις γεμάτες ρομαντισμό μελωδίες του, τις γαλλικές του επιρροές και τις "Ανθολογίες" του. Μια διαδρομή, που κρατάει πενήντα χρόνια κι έχει αφήσει ισχυρό το στίγμα του στην ελληνική μουσική πραγματικότητα.

Φίλοι και συνεργάτες, ήταν σχεδόν όλοι εκεί. Αρλέτα, Μιχάλης Βιολάρης, Ελένη Δήμου, Σταμάτης Κραουνάκης, Ευρυδίκη, Κώστας Καράλης, Κατερίνα Κούκα, Μανώλης Μητσιάς, Πένυ Ξενάκη, Τάνια Τσανακλίδου, Ραλλία Χρηστίδου, Κώστας Καραφώτης, Εμιγκρέ, Νάντια Μπουλέ.

Την έναρξη της συναυλίας σηματοδότησε ο δήμαρχος Πειραιά κ. Μιχαλολιάκος, μιλώντας για τον «πολύ μεγάλο Έλληνα κι Ευρωπαίο», για το συνθέτη με το «ηγετικό εκτόπισμα». Υπό τους ήχους του «Αν μ’ αγαπάς» από την ορχήστρα του Γιάννη Σπανού, το γενέθλιο πάρτι ξεκίνησε!

Ο Γιάννης Σπανός, γλυκύτατος κι ευδιάθετος, καθισμένος στο λευκό του πιάνο, υποδέχτηκε έναν έναν τους φίλους του στη σκηνή. Μας διηγήθηκαν όλοι από μια μικρή ιστορία της σχέσης τους με το συνθέτη και του ευχήθηκαν χρόνια πολλά, καθένας με το δικό του τρόπο. Άλλοι τραγούδησαν μεγάλες επιτυχίες που τους έχει χαρίσει ο συνθέτης, άλλοι κομμάτια ερμηνευτών που δε μπόρεσαν να παραβρεθούν. Χαρακτηριστικά, ακούσαμε κομμάτια όπως Άσπρα καράβια, Βάρκα χωρίς πανιά, Δεν είσαι έρωτας εσύ, Μια αγάπη για το καλοκαίρι, Φίλε, Άνθρωποι μονάχοι, Οι Κυριακές στην Κατερίνη, Σου γράφω πρώτη του Δεκέμβρη, Ναύτης βγήκε στη στεριά, Πώς να σε λησμονήσω, Αγάπη Δίκοπη, Αλάνα, Μια Κυριακή, Μαρκίζα και πολλά άλλα, δημοφιλή κι αγαπημένα.

Ιδιαίτερα συγκινητική, ήταν η εμφάνιση της Αρλέτας , που καταχειροκροτούμενη από τον κόσμο, περιέγραψε με τη χαρακτηριστική της απλότητα τη γνωριμία της με το Γιάννη Σπανό, ο οποίος «της έδωσε τραγούδια, όταν δεν την ήξερε ούτε η μάνα της». Ακούσαμε τον «εθνικό της ύμνο», το «Μια φορά θυμάμαι» κι άλλα κομμάτια από την «Τρίτη Ανθολογία», απ’ όπου και τα κομμάτια που ερμήνευσε για μας μοναδικά ο Κώστας Καράλης (Είναι ν΄απορείς, Ιδανικός κι ανάξιος εραστής, Σπασμένο καράβι, Αν είσαι με την Πένυ Ξενάκη – της οποίας η εμφάνιση με εντυπωσίασε πραγματικά).

Η Ελένη Δήμου, μετά το «Προσωπικά» επιφύλασσε μια έκπληξη στο Γιάννη Σπανό, αφού τραγουδώντας το «Τραγούδι γενεθλίων», ανέβασε στη σκηνή τούρτα με κεράκια για να ευχηθεί μελωδικά στο συνθέτη. Μια ακόμα χαρακτηριστική στιγμή της συναυλίας, ήταν παρουσίαση του «Ομνύει» από το Μανώλη Μητσιά, ενός ποιήματος του Καβάφη μελοποιημένου απ’ το Γιάννη Σπανό, το οποίο θα βρίσκεται στον επερχόμενο δίσκο του ερμηνευτή.

Η συναυλία κράτησε πάνω από τρεις ώρες και ήταν γεμάτη όμορφες μουσικές, εκπλήξεις, χιούμορ, θετική ενέργεια. Στο τέλος της βραδιάς, όλοι οι ερμηνευτές μαζί ανέβηκαν στη σκηνή για το φινάλε μιας γιορτής, που πραγματικά άξιζε να παρακολουθήσει κανείς. Ευχόμαστε με τη σειρά μας χρόνια πολλά στο Γιάννη Σπανό, για να μας χαρίσει ακόμα περισσότερα κομμάτια, όπως αυτά που είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε χθες βράδυ στο Βεάκειο.

 

 

 

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!