Στην παρουσίαση του «Δαβίδ» της Ελένης Καραΐνδρου

(PHOTOS) Το παρόν έδωσε και ο διευθυντής της ECM Μάνφρεντ Άιχερ, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα ειδικά για την παρουσίαση της Ελένη Καραΐνδρου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Το μουσικό έργο της «Δαβίδ» που γράφτηκε πριν από 36 χρόνια και κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε παγκόσμια κυκλοφορία από την ECM και στην Ελλάδα από την συνοδοιπόρο της Μικρή Άρκτο παρουσίασε η Ελένη Καραΐνδρου. Το παρόν έδωσε και ο διευθυντής της ECM Μάνφρεντ Άιχερ, ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα ειδικά για την παρουσίαση. Η ίδια η Ελένη Καραΐνδρου τον χαρακτήρισε «μυθικό πρόσωπο της μουσικής που με το αεικίνητο ταλέντο του ταράζει εδώ και 40 χρόνια τα νερά της παγκόσμιας δισκογραφίας».

Το ogdoo.gr ήταν εκεί:


Η Ελένη Καραΐνδρου τελειοποίησε και ολοκλήρωσε το έργο το 2010 όταν αυτό παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο ενός τριήμερου αφιερώματος στη συνθέτρια από όπου προήλθε η παρούσα ζωντανή ηχογράφηση (α' μέρος της συναυλίας) αλλά και η ηχογράφηση του Concert in Athens (β' μέρος της συναυλίας) που κυκλοφόρησε το 2013 από την ECM.

«Η έκδοση αυτού του έργου σε δίσκο είναι ένα επίτευγμα που ανήκει στον Μάνφρεντ Άιχερ. Μαζί με τον Νίκο Εσπιαλίδη που έκανε την ηχογράφηση για λογαριασμό του Μεγάρου, πέρασε ώρες ατέλειωτες για να αναδείξει με την απαράμιλλη μαεστρία του τα χρώματα της μουσικής και να δημιουργήσει ένα νέο μουσικό πίνακα με τις φωτοσκιάσεις που γεννούσε η ιδιοφυία του», λέει η Ελένη Καραΐνδρου συνοδεύοντας την έκδοση του «Δαβίδ». Δηλώνει μάλιστα ευτυχής και τυχερή που σε τέτοιες δύσκολες εποχές, έχει τη δυνατότητα της κυκλοφορίας μιας τόσο φροντισμένης έκδοσης του έργου της, από μια εταιρία που δεν κάνει εκπτώσεις ποιότητας.

Η σκηνική καντάτα Δαβίδ είναι βασισμένη στη δραματική ποίηση ενός αγνώστου Χίου ποιητή του 18ου αιώνα. Το κείμενο ανακαλύφθηκε αργά και εκδόθηκε μόλις το 1979. Η Ελληνίδα συνθέτρια είχε όλα αυτά τα δεδομένα στο μυαλό της όταν αναμετρήθηκε με την πρόκληση του κειμένου κινούμενη με υποδειγματική μουσική φαντασία ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν. Αρχικά, η μουσική γράφτηκε για την παράσταση του Αμφιθεάτρου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ομήρειο πολιτιστικό κέντρο της Χίου το 1980 σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η Ελένη Καραΐνδρου θυμάται τον ενθουσιασμό του αείμνηστου σκηνοθέτη και συνεργάτη της Θόδωρου Αγγελόπουλου, όταν άκουσε αποσπάσματα του Δαβίδ στη συναυλία της στην Επίδαυρο (1993) και ιδιαίτερα την άρια «Όταν θωρώ» ερμηνευμένη τότε από τη μεσόφωνο Μαρκέλα Χατζιάνο. Ειδικά αυτό το τραγούδι είναι αφιερωμένο από τη συνθέτρια στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, επειδή, όπως αναφέρει, «γεννήθηκε από τη συγκίνηση μιας δυνατής εικόνας, όταν είδα τις στάχτες της ντίβας να στροβιλίζονται στον άνεμο και να σκορπίζονται στο Αιγαίο».

Η σύνθεση, είναι έργο για μεσόφωνο, βαρύτονο, σολίστ, χορωδία και ορχήστρα. Στη παρούσα ηχογράφηση ερμηνεύουν η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη και ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, τη χορωδία της ΕΡΤ διευθύνει ο Αντώνης Κοντογεωργίου, και την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, ο Αλέξανδρος Μυράτ.

Στο έργο υπάρχει μια πανδαισία ηχοχρωμάτων που εναλλάσσονται διαρκώς. Η συνθέτρια αξιοποιεί με έμπνευση τα ηχοχρώματα του όμποε του Βαγγέλη Χριστόπουλου, το γαλλικό κόρνο του Βαγγέλη Σκούρα, το φλάουτο της Στέλλας Γαδέδη, την άρπα της Μαρίας Μπιλντέα την τρομπέτα του Σωκράτη Άνθη, το τσέλο του Ρενάτο Ρίπο, το κλαρινέτο της Μαρί Σεσίλ Μπουλάρ, το φαγκότο της Σόνια Ρισκ, όλοι βασικοί συνεργάτες της Ελένης Καραΐνδρου που έχουν συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις στο παρελθόν. Και βέβαια η εξαιρετική σολίστ της βιόλας Κιμ Κασκασιάν που η υποβλητική της συνομιλία με τα έγχορδα μας παραπέμπουν στην μουσική που συνέθεσε η συνθέτρια για το Βλέμμα του Οδυσσέα, την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Ο Μάνφρεντ Άιχερ αναφέρθηκε στο χρονικό της συνεργασίας του με την Ελένη Καραΐνδρου που ξεκίνησε το 1989 και μετρά 26 χρόνια γόνιμης και δημιουργικής συνεργασίας: «Η μουσική της Ελένης είναι μαγική και αινιγματική ταυτόχρονα. Έχει το δικό της στίγμα. Στα πρώτα οκτώ μουσικά μέτρα μπορείς να καταλάβεις ότι είναι δικό της το έργο. Τα ηχοχρώματα της είναι ήρεμα και αισθαντικά. Τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο μυστηριώδες από την σαφήνεια και τη διαύγεια που εκπέμπει η μουσική της…».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!