«Σμύρνη μου Αγαπημένη» κέρδισε τις εντυπώσεις με το «καλημέρα» (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ)

Λιγοστές φορές σε συνέντευξη τύπου έχω αντικρύσει τέτοιο ενθουσιασμό, φλόγα και συγκίνηση από μέρους των συντελεστών μιας παράστασης (ή ενός προγράμματος, ενός δίσκου, μιας έκδοσης κ.λπ.)
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Και μάλιστα όταν αυτά τα συναισθήματα και οι διαθέσεις προέρχονται όχι μόνο από «φρέσκους» καλλιτέχνες, αλλά κυρίως από «βετεράνους» και «μπαρουτοκαπνισμένους» στο σανίδι και την οθόνη και με γαλόνια στις πλάτες τους, το φαινόμενο καταλήγει πρωτόφαντο και εξαιρετικά σπάνιο, ενώ παράλληλα αποκτά και ξεχωριστή αξία.

Απ’ το ενθουσιώδες: «Θα σκίσουμε» του ανεπανάληπτου Κώστα Βουτσά έως τις προσωπικές προσφυγικές μνήμες της Χριστίνας Αλεξανιάν και του Μιχάλη Μητρούση, όλα τα μέλη του θιάσου, υπογράμμιζαν την ευλογία να συμμετέχουν σε ένα τέτοιο έργο.

Ένα έργο που πατάει στις ρίζες μιας καταστροφής που τα αποτελέσματά της άλλαξαν τον χάρτη και τη μοίρα της κατοπινής Ελλάδας… Το παράξενο είναι πως για τις τέχνες, τον πολιτισμό και όσα άλλα στολίζουν την καθημερινότητα και όχι μόνο, η τραγωδία λειτούργησε ευεργετικά. Αυτό σημείωσε ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, συνθέτης και μαέστρος της Εστουδιαντίνας, μέλη της οποίας θα παίζουν ζωντανά στη σκηνή, συντροφεύοντας τα δρώμενα, με τον σπουδαίο Μπάμπη Τσέρτο αλλά και την ταλαντούχα Σοφία Μέρμηγκα σε ερμηνείες χαρακτηριστικών σμυρνέικων τραγουδιών.

Όπως τόνισε ο Κατσιγιάννης, οι πρόσφυγες» μουσικοί και μαέστροι Τούντας, Περιστέρης, Παπάζογλου, Σκαρβέλης κ.ά. είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ξεκίνημα της ελληνικής δισκογραφίας, αλλά αποτέλεσαν και καλλιτεχνικοί διευθυντές των εταιρειών, δίνοντας «μέτρο» και «περίγραμμα» στην τραγουδοποιΐα…

Σε όλες τις τοποθετήσεις δέσποζαν οι αναφορές στην κομβική παρουσία και το ρόλο της Μιμής Ντενίση στη συγγραφή, σκηνοθεσία, ερμηνεία και κυρίως «ψυχή» στο «ανέβασμα» της αγαπημένης «Σμύρνης». Η ίδια με τη σειρά της εκδήλωσε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι μοιράζεται τη σκηνή με φίλους και επαγγελματίες πρώτης γραμμής, επισημαίνοντας παράλληλα την καταλυτική συμβολή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στην υλοποίηση της παράστασης.

Επίσης έμφαση δόθηκε στις πρωτοποριακές τεχνικές που αναπαριστούν το περιβάλλον της Σμύρνης, πριν και μετά την Καταστροφή, καθώς και την ιστορική ματιά του έργου αφού η μυθοπλασία του «παντρεύεται» με μια κοπιαστική έρευνα που στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα και μαρτυρίες. Η γενικότερη «αναπαράσταση» καλύπτει τόσο τα κουστούμια, τους χορούς, τα ήθη και έθιμα, την κάθε λεπτομέρεια της ζωής στην λατρεμένη και άπιστη –για τους Τούρκους- «βασίλισσα» της Ιωνίας.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσετε το κέρασμα με τα «ζωντανά» τραγούδια τότε αντιλαμβάνεστε πως χαρήκαμε μια απολαυστική συνέντευξή τύπου… που σε κάνει να αγωνιάς για την πρεμιέρα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο- Σκηνοθεσία: Μιμή Ντενίση
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική-ενορχηστρώσεις: Ανδρέας Κατσιγιάννης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Χορογραφίες: Mάρω Μαρμαρινού
3D & επεξεργασία οπτικού υλικού: Γιάννης Βολιώτης

Ερμηνεύουν: Μιμή Ντενίση, Tάσος Χαλκιάς, Τάσος Νούσιας,  Χριστίνα Αλεξανιάν, Κρατερός Κατσούλης, Δημήτρης Μακαλιάς, Κατερίνα Γερονικολού, ο Μιχάλης Μητρούσης και ο Κώστας Βουτσάς.

Συμμετέχουν επίσης οι Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Νέδη Αντωνιάδη, Αναστασία Σκοπελίτη, Νέλη Αλκάδη, Χρήστος Βελιάνο, Χριστίνα Δρεμετσικα, Εβελίνα Κυπραίου, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Άγγελος Μπέσσας, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Ηλίας Νομικός, Ηλίας Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Γκιούλης

Συμμετέχει ζωντανά η ορχήστρα Εστουδιαντίνα με τους μουσικούς Κυριάκο Γκουβέντα, Νίκο Μέρμηγκα, Γιάννη Τσέρτο και Γιάννη Πλαγιαννάκο

Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εστουδιαντίνα: Ανδρέας Κατσιγιάννης | Τα τραγούδια ερμηνεύουν  o Mπάμπης Τσέρτος και η Σοφία Μέρμηγκα

Παραγωγή: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

«ΘΕΑΤΡΟΝ» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» | Πειραιώς 254, Ταύρος | Τηλ. 212 254 0300 | www.theatron254.gr

www.facebook.com |  www.facebook.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Πέμπτη 30 Οκτωβρίου

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη 19:00
Πέμπτη 19:00
Παρασκευή  20:30
Σάββατο 20:30
Κυριακή 18:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Κανονικά εισιτήρια:  €35, €28,  €23,  €18 & €14 (θεωρείο)
Ομαδικά εισιτήρια: (άνω των 20 ατόμων):  €22,  €16,  €14, €12 (θεωρείο)
Εισιτήριο για παιδιά μέχρι 12 ετών: €12 (πλατεία), €9 (θεωρείο)
(Ισχύουν ειδικές τιμές για ΑμεΑ & ανέργους)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
2 ώρες και 50 λεπτά με το διάλειμμα

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
•          «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0300
•          Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theatron254.gr
•          Τηλεφωνικά στο 212 254 0300 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
•          Στο εκδοτήριο της Ticketservices  - Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ:
Λεωφορεία: 049 (Πειραιάς-Ομόνοια), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», διαθέτει πρόσβαση για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) σε όλους τους χώρους του καθώς και θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!