Ράιας Μουζενίδου – «Στο μέτρο του Σαίξπηρ» (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ!)

Βρέθηκα το περασμένο Σάββατο στο θέατρο Δίπυλο και ταξίδεψα «Στο μέτρο του Σαίξπηρ». Η παρέα μου κι εγώ αλλά και όλοι οι θεατές απολαύσαμε μια…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

πραγματικά υπέροχη θεατρική παράσταση που καταχειροκροτήθηκε στο φινάλε.

Δεν θέλω να προβώ σε θεατρική κριτική του έργου, επειδή δεν είμαι ειδικός και δεν είναι αυτή η δουλειά μου, αν και κανείς δεν έγινε περισσότερο θεατρόφιλος ούτε έμαθε περισσότερα πράγματα για το θέατρο διαβάζοντας κριτικές. Απλώς είμαι ένας άνθρωπος που βλέπει αλλά και αγαπάει το καλό θέατρο από μικρό παιδί και προφανώς μπορεί να καταθέσει μια άποψη από μια παράσταση που με «κέντρισε» και με «κέρδισε».

Η Ράια Μουζενίδου με τους συνεργάτες της δημιουργούν στο θέατρο Δίπυλο μια καταπληκτική παράσταση όπου προσδιορίζει τα όρια του αυθεντικού θεάτρου που φτιάχτηκε από μια παλιά πετυχημένη συνταγή χωρίς «λιπαρά», «χημικά χρωστικά» και «τεχνητά γλυκαντικά».

Είναι η ίδια συνταγή με την οποία μαγείρευαν κάποτε στο Θέατρο Τέχνης του Κουν, στο Εθνικό Θέατρο και σε άλλες σπουδαίες σκηνές, αξέχαστες θεατρικές καταθέσεις.

Μια συνταγή που συνήθως προϋποθέτει μια σκηνοθεσία με μαστοριά, ένα έργο με άποψη, ηθοποιούς με ταλέντο, φρεσκάδα και ψυχή, γαρνιρισμένα με καλή μουσική, εμπνεύσεις, επινοήσεις και ανατροπές, που αφήνει στον θεατή μια γλυκιά θεατρική γεύση και την επόμενη μέρα.

Η Ράια Μουζενίδου αποφεύγει τις σκηνοθετικές ευκολίες και εκπτώσεις, που συνήθως γίνονται για να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ ενός αμιγούς θεατρικού και ενός θεατρικοτηλεοπτικού κοινού που έχει σαφείς επιρροές από τα προσφερόμενα θεάματα από το γυάλινο, φρικώδες τέρας της τηλεόρασης.

Η πλοκή του έργου εξελίσσεται σ’ ένα πολυδιάστατο περιβάλλον όπου ηθοποιοί και θεατές βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και χώρο, με τους δεύτερους να αισθάνονται ότι συμμετέχουν στο έργο απολαμβάνοντας ταυτόχρονα το ποτό τους σε αναπαυτικές πολυθρόνες «σκηνοθέτη» (ευχάριστη προσφορά-έκπληξη του Δίπυλου).

Μια παράσταση καλοαρμοσμένη με άνετο ξετύλιγμα όπου ξεχειλίζει από κέφι και οι αβίαστες εμπλοκές της μαζί με τα ευφυολογήματα δεν ξεπέφτουν στο αγοραίο καλαμπούρι και χαρίζουν αδιάπτωτο γέλιο.

Όλα τα δραματικά και σπαραξικάρδια σερβίρονται με αμίμητο χιούμορ σε καλοδεμένες σκηνές που συνθέτουν μια άρτια κωμωδία, με αδρά χαραγμένους τύπους, με πνευματώδη διάλογο και αλλεπάλληλες κωμικές καταστάσεις που στήνονται αβίαστα.

Το έργο περιγράφει υποδόρια τις κρυμμένες αλήθειες που εκφράζουν το νόημα αλλά και την ασημαντότητα της ζωής κάτω από την σκιά της βάρβαρης εξουσίας.

Η σκηνοθέτης αντελήφθη και απέδωσε πλήρως την αληθινή γραμμή του έργου σε μια παράσταση εξαίρετη σε λιτότητα και ψυχικότητα σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας και ερμηνείας, με ολόφρεσκους και ιδιαίτερα ταλαντούχους ηθοποιούς που καθώς διαφαίνεται, θα απασχολήσουν ιδιαίτερα στο μέλλον το θεατρικό περιβάλλον.

Έκπληξη η υποκριτική παρουσία της Μουζενίδου όπου σε μια άκρη του ελεύθερου σκηνικού δίνει ένα πραγματικό ρεσιτάλ παντομίμας όπου όλοι οι διάλογοι των ηθοποιών αντανακλούν με κινήσεις και εκφράσεις πάνω στο σώμα της, καδράροντας τη χαρά, τη συγκίνηση, την έκπληξη, εμπλουτίζοντας και χρωματίζοντας έτσι τον εκφωνούμενο λόγο.

Έτσι απλά, σας προτρέπω να πάτε μια βόλτα στο θέατρο Δίπυλο και είμαι σίγουρος ότι θα σας μείνει αξέχαστη.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Τσάπαλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
- Ράια Μουζενίδου – «Με το μέτρο του Σαίξπηρ» στο θέατρο Δίπυλον


 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!