Πρωτομαγιά με το Γιώργο Νταλάρα στη Νέα Σμύρνη

(VIDEO & PHOTOS) «Ας μην ξημέρωνε ποτέ» με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Μπάμπη Τσέρτο, την Ασπασία Στρατηγού και την Εστουδιαντίνα υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη.
Πρωτομαγιά με το Γιώργο Νταλάρα στη Νέα Σμύρνη Φωτογραφίες: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Περίπου 40 χρόνια χωρίζουν την ιστορική εκείνη συναυλία της μεταπολίτευσης του Μάνου Λοΐζου στο γήπεδο του Πανιωνίου με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Χαρούλα Αλεξίου μαζί του επί σκηνής, από την χθεσινή μεγάλη Πρωτομαγιάτικη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στην κατάμεστη πλατεία της Νέας Σμύρνης με τον Μπάμπη Τσέρτο, την Ασπασία Στρατηγού και την Εστουδιαντίνα μαζί του επί σκηνής. Από τότε άλλαξαν πολλά τόσο στο τραγούδι, όσο και στην πόλη και τους ανθρώπους της.

«Παλιά τραγουδούσαμε σε πλατείες, γήπεδα κι εργοστάσια και το τραγούδι μας πήγαινε τα πράγματα παραπέρα. Τώρα δεν συμβαίνει αυτό. Μην ρωτάτε το γιατί. Δεν έχουμε απάντηση για όλα…» είπε ο Γιώργος Νταλάρας στο καλωσόρισμα του στη πλατεία που ήταν πλημμυρισμένη από κόσμο και τον υποδέχθηκε με παρατεταμένο χειροκρότημα. Και η πλατεία όμως έχει αλλάξει, όχι μόνο η δυναμική του τραγουδιού. Κάποτε είχε δύο δρόμους που την διέσχιζαν, μα τώρα είναι πεζοδρομημένη. Κάποτε οι Πρωτομαγιές στη Νέα Σμύρνη ήταν ή «χαρά του ροκά» τώρα είναι η «χαρά του οικογενειάρχη». Τότε στις συναυλίες οι μουσικοί περνούσαν λαϊκό δικαστήριο, όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος όταν συνεργάστηκε με τη Νέα Γενιά επί Ανδρέα Παπανδρέου, τώρα κανείς δεν διανοείται να χαλάσει τη γιορτή για κανένα λόγο. Κάποτε στην πλατεία άραζαν φρικιά, τώρα οικογένειες με παιδιά σαν μια μεγάλη παιδική χαρά. Αλλά και η Νέα Σμύρνη πια δεν είναι η γειτονιά με τις μονοκατοικίες, αλλά μια πυκνοκατοικημένη περιοχή την οποία μόνο οι παλιότεροι και οι γηραιότεροι που κουβαλούν τις μνήμες της Μικράς Ασίας, τη θυμίζουν.
ntalarasimf01.jpg
Τα καλά τραγούδια όμως μένουν διαχρονικά και οι καλές φωνές που γράφουν ιστορία. Ο Γιώργος Νταλάρας για την πόλη που τον προσκάλεσε να τραγουδήσει την 1η Μάη ετοίμασε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, ένα πανόραμα ελληνικού τραγουδιού για τις χαμένες πατρίδες, γεμάτος μνήμες και εικόνες, ταιριαστό σαν γάντι για να θυμίσει και να τιμήσει τα 95 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης καθώς όπως είπε: «Ούτε ο νικητής, ούτε ο ηττημένος μπορεί να σκοτώσει το αίσθημα των ανθρώπων για τις πατρίδες τους. Μπορούμε να κλαίμε, να θρηνούμε, να ελπίζουμε».

Κι έβαλε κι ένα στοίχημα με τον Μπάμπη Τσέρτο για το ποιο απ’ όλα αυτά τα τραγούδια θα τραγουδήσει πιο δυνατά ο κόσμος στη Νέα Σμύρνη. Η αλήθεια είναι ότι έγινε γερή «μάχη» για το ποιο θα κερδίσει, γιατί και τα «Σμυρναίικα Τραγούδια» και τα «Παραπονεμένα Λόγια» και σε αρκετά ακόμη που τραγούδησε ο κόσμος μαζί με τους ερμηνευτές η συμμετοχή ήταν μεγάλη, αλλά τελικά το στοίχημα το κέρδισε ο Γιώργος Νταλάρας όταν τραγούδησε το παραδοσιακό «Στο ‘πα και στο Ξαναλέω» μαζί με τον κόσμο.

Η βραδιά ξεκίνησε με την ορχήστρα της Εστουδιαντίνας να παίζει το πρώτο από τα δύο ορχηστρικά της δίωρης συναυλία, ως εισαγωγή. Η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής φέτος γιορτάζει 20 χρόνια από την ίδρυσή της στη Νέα Ιωνία του Βόλου, όπου βρήκε στέγη και υποστήριξη, υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, που χθες διεύθυνε 10μελή ορχήστρα με το σαντούρι του, με τον Γιώργο Μάτσικα στο μπουζούκι. Από την ορχήστρα έχουν περάσει έως σήμερα περίπου 45 μουσικοί, πολλοί εκ των οποίων έχουν διακριθεί και ως σολίστες.

Αμέσως μετά ο Γιώργος Νταλάρας ξεκίνησε με το «Η Σμύρνη Μάνα Καίγεται» σε μια σειρά τραγουδιών από το δίσκο του «Μικρά Ασία» (1972) των Απόστολου Καλδάρα - Πυθαγόρα, όπως τα «Μες του Βοσπόρου τα Στενά», «Πέτρα Πέτρα Χτίσαμε», «Δυο Παλικάρια απ’ τ’ Αϊβαλί» σε διφωνία με την Ασπασία Στρατηγού, αλλά και τα «Χίλια Μύρια Κύματα» των Γ. Μαρκόπουλου - Κ.Χ. Μύρη και το «Μάνα Μου Ελλάς» των Σταύρου Ξαρχάκου - Νίκου Γκάτσου.

Ο Μπάμπης Τσέρτος με τη σειρά του έπιασε το ρεπερτόριο των χαμένων πατρίδων τραγουδώντας «Έχε γεια Παναγιά» (παραδοσιακό της Μικράς Ασίας), «Πίνω και Μεθώ» του Σπύρου Περιστέρη, «Ο Καϊκτσής» του Απόστολου Χατζηχρήστου και άλλα σμυρναίικα με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο ερμηνείας, για να ενώσουν τις φωνές τους: Γ. Νταλάρας - Α. Στρατηγού - Μ. Τσέρτος στο «Ας μην ξημέρωνε ποτέ» του Χατζήχρηστου σε μια από τις κορυφαίες στιγμές της συναυλίας που μάλλον έκφραζε το συναίσθημα του κόσμου την στιγμή εκείνη.

Σε μια ιδιαίτερη στιγμή ο Νταλάρας τραγούδησε σε μουσική του αείμνηστου Δημήτρη Λάγιου και στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη το «Θα Με Δικάσει» (Στην Αγιάσο), που σε πρώτη ερμηνεία το είχε πει η Σωτηρία Μπέλλου, αλλά κι ένα τραγούδι που αγαπήθηκε με τη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου, το «Ο χάρος βγήκε παγανιά», για να συνεχίσει ο Μπάμπης Τσέρτος με τα «Η Σούστα Πήγαινε Μπροστά» και «Άλλος Για Χίο Τράβηξε» των Δήμου Μούτση - Μάνου Ελευθερίου.

Τον Γιάννη Ρίτσο και το κορυφαίο έργο «Επιτάφιος» τίμησε λόγω Πρωτομαγιάς ο Νταλάρας τραγουδώντας «Μέρα Μαγιού Μου Μίσεψες» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και το «Εδώ Το Φως» που ακολούθησε από τα «18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας» που έκλεισαν το κύριο μέρος της συναυλίας.

Ο κόσμος όμως ήθελε κι άλλα τραγούδια και ο Γιώργος Νταλάρας δεν τους χάλασε το χατίρι τραγουδώντας τα «Παραπονεμένα Λόγια» των Γιάννη Μαρκόπουλου - Μ. Ελευθερίου και το παραδοσιακό «Της Αμύνης Τα Παιδιά», σε διασκευή του Σταύρου Ξαρχάκου, από το «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη.

Ο ήχος που είχε την σφραγίδα του Παντελή Γιατζιτζόγλου, ήταν εξαιρετικός. Το ρεπερτόριο αυτής της συναυλίας είναι κρίμα να μείνει μόνο στην πλατεία Νέας Σμύρνης (σε αυτή την περίπτωση είναι εξαιρετικά τυχεροί όσοι ήταν εκεί). Όσο για τον Γιώργο Νταλάρα είναι πραγματικά σπουδαίος ερμηνευτής και παραμένει μπροστάρης της «αναβίωσης» του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού. Το ίδιο εξαιρετικοί ήταν ο Μπάμπης Τσέρτος και η Ασπασία Στρατηγού, η οποία είναι άξια ερμηνεύτρια και συχνά δίπλα στο Νταλάρα σε παρόμοια αφιερώματα που έχει κάνει κατά καιρούς σε χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής, το Παλλάς και αλλού.

Μήπως πλέον οι Πρωτομαγιάτικες συναυλίες του Δήμου Νέας Σμύρνης πρέπει να γίνονται στο γήπεδο του Πανιωνίου ώστε να μην ταλαιπωρείται τόσο πολύ ο κόσμος από την ορθοστασία και το στριμωξίδι, την περιορισμένη ορατότητα στην σκηνή, αλλά και να αποφεύγονται οι αψιμαχίες μεταξύ των ανθρώπων για μια θέση στον «ήλιο» στη διάρκεια των συναυλιών;
ntalarasimf02.jpg
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, όπως ειπώθηκε στο μικρόφωνο, περίπου 10.000 κόσμος ήταν χθες στην πλατεία και στους γύρω δρόμους. Θυμίζουμε ότι πρόπερσι την Πρωτομαγιά υπήρχε η ανούσια και «κουφή» συναυλία του Σάκη Ρουβά με το «Άξιον Εστί» του Μ. Θεοδωράκη και άλλα έργα του συνθέτη και πέρυσι η συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου. Όλες ήταν πολύ πετυχημένες από πλευράς προσέλευσης του κόσμου.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!