Προσκυνώ τη χάρη σου, Σκουλά μου... (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ!)

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & VIDEO) Σάββατο 29/09/2012. Η ώρα νυχτώνει, μένει λίγο ακόμα να προσεγγίσει τις 9. Η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, έχει γεμίσει από κόσμο που περπατά να φθάσει στο Ηρώδειο για…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

να ακούσει και να δει το αφιέρωμα σε έναν από τους πιο αγαπημένους και γλυκύτατους Κρήτες μουσικούς, τραγουδοποιούς κι ερμηνευτές, το Βασίλη Σκουλά...66 πια χρονών. Ο Σκουλάς στα 50 αυτά χρόνια στο διάβα του στο ελληνικό και δη, στο κρητικό τραγούδι, αγαπήθηκε ίσως, όσο κανείς άλλος εν ζωή Κρητικός τραγουδιστής... Το ήθος του, η ευγένεια του, η χαμηλών τόνων προσωπικότητά του, ολιγόλογος και σεμνός, κέρδισε το σεβασμό και τη συμπάθεια όλων των Κρητικών και δε θα ήταν υπερβολή να πούμε, όλων των Ελλήνων. Ο μικροκαμωμένος Ανωγειανός, οπλισμένος με την αφτιασίδωτη βαθειά φωνή του και τη δύναμη της λύρας του, δεν πρόδωσε ποτέ τις “μουσικές του αξίες”, τραγουδώντας δισκογραφικά από το 1969,με στοργικό και “φλογισμένο” τρόπο, τη λεβεντιά, την αντρειοσύνη, την αγάπη, τον έρωτα, τα ήθη και τα έθιμα του κρητικού λαού... εμπνεόμενος από την απλότητα και την αμεσότητα της ζωής των κρητικών χωριών αλλά και την ξεχωριστή σχέση των Κρητών με τη φύση, τα όρη, τη θάλασσα, τον αέρα, τα δέντρα, τα χαράκια, τα πουλιά, τα οζά. Τραγούδησε έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Μάριου Τόκα, του Χρήστου Νικολόπουλου, του Κώστα Μουντάκη, του Παντελή Θαλασσινού, του Μιχάλη Νικολούδη, του Πάρι Περισυνάκη, σε ποίηση και στίχους των Δημήτρη Χριστοδούλου, Νικηφόρου Βρεττάκου, Ερίκου Θαλασσινού, Ηλία Κατσούλη, Κώστα Φασουλά, Μιχάλη Σταυρακάκη αλλά και πολλά στα οποία ήταν ο ίδιος ο δημιουργός τους.

Στην πιο αξιοσημείωτη εμφάνισή του την περίοδο 1981-1985, στο θέατρο “Καφενείον η Ελλάς”, αλλά και στη σύμπραξή του ως ερμηνευτής και λυράρης στο έργο του Ν.Καζαντζάκη “Καπετάν Μιχάλης” με το θίασο του Γιάννη Βόγλη, δεν είχα την τύχη να τον δω.

Τον πρωτάκουσα σε ηλικία 7 χρονών στο κρητικό κέντρο “Ζορμπάς” στην Καλλιθέα με τους αγαπημένους μου θείους από το Λασίθι και τον πατέρα μου και τώρα, 27 χρόνια μετά τον βλέπω στο Ηρώδειο με την κοπελιά της καρδιάς μου, να μαζεύει χιλιάδες κόσμου, για να τον τιμήσουν και να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για όλα αυτά τα 50 χρόνια που τους συντροφεύει επάξια με τα τραγούδια και τις ερμηνείες του.

Καλεσμένοι του Βασίλη Σκουλά, να “συμπράξουν” μαζί του αυτήν την ξεχωριστή βραδιά τιμώντας τον με την παρουσία τους ήταν ο Μιχάλης Τζουγανάκης, η Μάρθα Φριντζήλα και ο Μανώλης Λιδάκης. Ο Μιχάλης, ο σεμνός αυτός “στρατιώτης” της κρητικής μουσικής, με το εκρηκτικό ταπεραμέντο του, με ήθος και αρχές αξιοζήλευτες, με “φίλο κι αδελφό” το λαούτο του βαδίζει το δικό του ξεχωριστό μονοπάτι με μοναδική επιτυχία. Η Μάρθα Φριντζήλα με τις χαρακτηριστικές ερμηνευτικές της ικανότητες. Ο Μανώλης Λιδάκης, ο λαϊκός κρητικός ερμηνευτής με τις πολλές διαχρονικές του καταθέσεις. Και οι τρεις τους συνόδευσαν το Βασίλη Σκουλά στα τραγούδια του και αποθεώθηκαν από το κατάμεστο για δεύτερη συνεχή φορά Ηρώδειο μετά από την πρώτη βραδιά την περασμένη Κυριακή.

Μια σημείωση στο κατά τ’ άλλα άψογο μουσικό “στήσιμο” της βραδιάς θα κάνω... Τα “Λόγια και τα Χρόνια” και το “Όσο βαρούν τα σίδερα” θα προτιμούσα να τα άκουγα εξολοκλήρου από το Βασίλη Σκουλά αφού ο Μανώλης Λιδάκης δε στάθηκε, τουλάχιστον τη βραδιά που παρακολούθησα, στο “ύψος τους” ερμηνευτικά… Ειδικά στα “Λόγια και τα Χρόνια” μπέρδεψε τα λόγια και η φωναχτή ερμηνεία του δεν απέδωσε το συναίσθημα του πύρινου λόγου του Μάνου Ελευθερίου.

Στη βραδιά επίσης ξεχωριστή θέση είχε το χορευτικό συγκρότημα Μαυροκώστα, που χόρεψε πεντοζάλη, συρτό κι άλλους κρητικούς χορούς με την παράσταση στο τέλος να κλέβει το μικρό κοπέλι, που χόρεψε πεντοζάλη σαν παλικάρι των Χανιώτικων Μαδάρων, της κορφής του Ψηλορείτη και των Λασιθιώτικων βουνών.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς είχε ο συνεργάτης του Βασίλη Σκουλά, στιχουργός Κώστας Φασουλάς, την επιμέλεια της παραγωγής και της ενορχήστρωσης η Ελισάβετ Παπαγεωργίου, η σκηνοθεσία δε, ήταν του Θοδωρή Παπαδουλάκη. Η συναυλία επιπλέον ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Ανωγείων και της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι μουσικοί δε, που έπαιξαν ήταν οι παρακάτω:
Λύρα-Τραγούδι: Βασίλης Σκουλάς
Λαούτο-Τραγούδι: Μιχάλης Τζουγανάκης
Λύρα: Ζαχαρίας Σπυριδάκης
Λύρα-Κρουστά: Γιώργος Κατογιάννης
Λαούτο Κρήτης: Κώστας Καλλέργης
Φλογέρες-Ασκομαδούρα: Χαρίτων Χαριτωνίδης
Κιθάρα: Κώστας Ανετάκης
Κοντραμπάσο: Μίμης Ντούτσουλης
Τύμπανα: Νίκος Κασσαβέτης
Πιάνο-Ενορχηστρωτική Επιμέλεια: Τατιάνα Παπαγεωργίου

Τα τραγούδια που ακούστηκαν στο πρώτο και δεύτερο μέρος της παράστασης, ήταν τα ακόλουθα:

Α‘ ΜΕΡΟΣ
Ανωγειανός Πηδηχτός
(Πολεμικός Χορός) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου (Γ.Μαρκόπουλος- Μ.Σταυρακάκης) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Επήραν οι Γωνιές φωτιά (Βασίλης Σκουλάς) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Κόσμε Χρυσέ (Ριζίτικο, διασκευή Β.Σκουλάς) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Ψεύτη Ντουνιά (Βασίλης Σκουλάς) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Πικραμένος αναχωρητής (Π.Κωνσταντακόπουλος- Ν.Βρεττάκος) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί (Γ.Μαρκόπουλος- Γ.Σκούρτης) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Το άρωμα (Γ.Κουτσουρέλης- Γ.Κουτσουρέλης, Π.Περισυνάκης) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ-Μ.ΤΖΟΥΓΑΝΑΚΗΣ Στην αγκαλιά σου μια βραδιά (Βασίλης Σκουλάς) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ-Μ.ΤΖΟΥΓΑΝΑΚΗΣ
Μα εγώ μικρή μου σ’αγαπώ (Βασίλης Σκουλάς) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ-Μ.ΤΖΟΥΓΑΝΑΚΗΣ
Σόλο λαούτο (Μιχάλης Τζουγανάκης) Μ.ΤΖΟΥΓΑΝΑΚΗΣ
Ήλιος Θεός (Μ.Νικολούδης-Π.Μήτσου) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Ο τόπος που μεγάλωσα (Μ.Νικολούδης-Γ.Πολυμενάκος) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Δροσοσταλίδα (Β.Σκουλάς-Γ.Σαριδάκης, Λ.Καλομοίρης) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Καράβι κάνω την καρδιά (Β.Σκουλάς- Γ.Καράτζης) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Ζαχαροζυμωμένη μου (Β.Σκουλάς- Μ.Σταυρακάκης) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Μαδάρες μου Χανιώτικες (Β.Σκουλάς- Μ.Σταυρακάκης) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ

Β’ ΜΕΡΟΣ
Πεντοζάλης Ευοί Ευάν
(ορχηστρικό,Μ.Θεοδωράκης)
Άσπρο μαντήλι ανέμιζε (Μ.Τόκας- Κ.Φασουλάς) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Στη Σέριφο ήσουν πουλί (Π.Θαλασσινός- Α.Δασκαλόπουλος) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Πέρδικα (Πάρις Περισυνάκης) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Στο ξέσπασμα του φεγγαριού (Κ.Δέττας- Κ.Φασουλάς) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ-Μ.ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ
Τζέγκας (Κ.Μουντάκης) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ-Μ.ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ
Τ’ άγρια πουλιά (Γ.Νικολάου- Κ.Φασουλάς) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Θα σε φιλέψω στεναγμέ (Κ.Λειβαδάς- Κ.Φασουλάς) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Διγενής (Ριζίτικο) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ-Μ.ΛΙΔΑΚΗΣ
Πονεμένη καρδιά (Στ. Φουσταλιέρης) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ-Μ.ΛΙΔΑΚΗΣ
Τούτο το μήνα (Παραδοσιακό) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ-Μ.ΛΙΔΑΚΗΣ
Όσο βαρούν τα σίδερα (Στ. Φουσταλιέρης) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ-Μ.ΛΙΔΑΚΗΣ
Άστρα μη με μαλώνετε (Λ.Καμπουράκης) Μ.ΛΙΔΑΚΗΣ
Τα λόγια και τα χρόνια (Γ.Μαρκόπουλος- Μ.Ελευθερίου) Μ.ΛΙΔΑΚΗΣ
Ερωτόκριτος (ποίηση: Βιτσέντζος Κορνάρος) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Άνοιξη μπήκε στο χωριό (Π.Περισυνάκης-Β.Σκουλάς-Μ.Σταυρακάκης) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ
Πότε θα κάνει ξαστεριά (Παραδοσιακό) Β.ΣΚΟΥΛΑΣ

*Το φωτογραφικό υλικό είναι του “ΦΩΤΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ”, Μασσαλίας 3 & Σόλωνος, Αθήνα.

Τον ευχαριστώ θερμά!

Υ.Γ: Βραδιές σαν κι αυτή, αποτελούν βάλσαμο στη δύσκολη, περίεργη και σκοτεινή περίοδο που βιώνουμε... Η απλότητα, η καθαρότητα, το ήθος, η λεβεντιά ανθρώπων σαν το Βασίλη Σκουλά όχι μόνο θα πρέπει να ξεχωρίζονται και να τιμώνται αλλά με εφαλτήριο αυτές τις αξίες οφείλουμε να θυμόμαστε πως η Ελλάδα μας έχει σταθερές, που όσα χρόνια κι αν περάσουν, μένουν και θα μένουν αναλλοίωτες προς πείσμα των καιρών και κάποιων πονηρών που προσπαθούν σα σαλτιμπάγκοι, να κλέψουν λίγη από τη λάμψη και την αίγλη τους.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!