Όταν «έδυσε η Ανατολή» μετά τη Μικρασιατική Εκστρατεία

(VIDEO & PHOTOS) Το νέο ντοκιμαντέρ του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

«Η Ανατολή έδυσε»


Όταν έχεις ακούσει τις ιστορίες του παππού και της γιαγιάς, που ήρθαν πρόσφυγες το ’22 από τη Μικρά Ασία, δεν μπορεί παρά να φεύγεις με βουρκωμένα μάτια, από μια εκδήλωση, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη 2 Μαΐου, (ακριβώς 100 χρόνια από την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη), στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Δυο μήνες μετά την προβολή του στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, το νέο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) «Η Ανατολή έδυσε», που είναι βασισμένο στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη για την Μικρασιατική Εκστρατεία, προβλήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας» του Πολεμικού Μουσείου. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Παπαηλιού, η μουσική του Ιωάννη Βοργία, η αφήγηση έγινε από τον Γιώργο Κέντρο και ιστορικός σύμβουλος είναι η Ειρήνη Σαρίογλου. Αξίζει να σημειώσουμε, πως η μεγάλη προσέλευση του κόσμου «ανάγκασε» τους διοργανωτές να τοποθετήσουν καρέκλες και μια μεγάλη οθόνη στο φουαγιέ του θεάτρου, για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση όσοι δεν πρόλαβαν να κλείσουν θέση μέσα στο θέατρο.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε το βιβλίο «Μικρασιατική Εκστρατεία του Κώστα Μισαηλίδη - Οι ανταποκρίσεις του από το Μέτωπο (1919-1922)», που εκδόθηκε από το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Η εκδήλωση, που παρουσίασε η δημοσιογράφος Ζέλια Σταύρου, ξεκίνησε με τρία παραδοσιακά κομμάτια από τους μουσικούς Κώστα Κίκιλη που έπαιξε βιολί, Βασιλική Κίκιλη που τραγούδησε, Μαρία Θεοφανίδου που τραγούδησε και έπαιξε πολίτικο λαούτο και Στέλιο Κατσιάνη, που έπαιξε λαούτο και είχε τη μουσική επιμέλεια.

Στη συνέχεια μίλησαν ο αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος, η γενική γραμματέας, συνιδρύτρια του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Ειρήνη Σαρίογλου, o ιστορικός και υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Μακρής (ο οποίος συνέβαλλε ουσιαστικά στην έρευνα για τη συλλογή στοιχείων που οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου) και ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Αλέξανδρος Παπαηλιού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν η γραμματέας του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ Φανή Πετραλιά για την υποστήριξη της έκδοσης και η Σμυρνιά κόρη του Κώστα Μισαηλίδη, Αύρα Αναστασία Σωτηριάδου, που γεννήθηκε το 1919.

Υ.Γ: Σε κάποια από τις επόμενες προβολές του ντοκιμαντέρ, θα πρότεινα να προσκληθεί κι εκείνη η κυρία, της οποίας το όνομα μου διαφεύγει, που πριν από λίγα χρόνια δήλωσε δημόσια, ότι στην παραλία της Σμύρνης έγινε συνωστισμός…

- Οι φωτογραφίες είναι του Κυριάκου Κοπαλά. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!