«Όλα καλά κι όλα ωραία» με Νταλάρα να τραγουδά Κουγιουμτζή στη Σαλονίκη

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ VIDEO & ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ) Ο Γιώργος Νταλάρας στη Θεσσαλονίκη με τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Ο Νταλάρας για τον Κουγιουμτζή στη Σαλονίκη


Κλείνοντας πριν από τέσσερις μήνες το ρεπορτάζ για τις παραστάσεις του Γιώργου Νταλάρα με τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή στην «Ακτή Πειραιώς», είχα γράψει τα εξής:

«Θα ήταν “ευχής έργον” αν αυτή η παράσταση ταξίδευε τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας… Τα μηνύματα που λαμβάνουμε, λένε πως το ενδιαφέρον του κοινού για αυτό το υλικό παραμένει αμείωτο…»

Το φετινό καλοκαίρι λοιπόν, η παράσταση «Άσε με πάλι να σου πω» περιοδεύει σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στο πλευρό του Γιώργου Νταλάρα, εκτός από την ορχήστρα του, είναι ο Ζαχαρίας Καρούνης, η Ασπασία Στρατηγού και η Μαρία Κουγιουμτζή, κόρη του Σταύρου. Όπως ήταν φυσικό, από τους σταθμούς της περιοδείας δεν θα μπορούσε να λείπει η Θεσσαλονίκη. Έτσι, την περασμένη Τρίτη το βράδυ, στον κατάμεστο χώρο των Συμμαχικών Κοιμητηρίων επί της οδού Λαγκαδά, ο ερμηνευτής με τους συνεργάτες του, σήμαναν την έναρξη του κύκλου εκδηλώσεων «Βαλκανική Πλατεία» που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Νεάπολης – Συκεών. Λίγες ώρες πριν, στο Δημαρχείο της Νεάπολης πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, παρουσία του ερμηνευτή.

Δεν ξέρω αν έχει νόημα, να καταφύγουμε (για άλλη μια φορά), σε περιττά ευχολόγια και συναισθηματισμούς, για τα τραγούδια του Κουγιουμτζή και τη συνεργασία του με τον Νταλάρα, για τα οποία έχει μιλήσει πλέον η ιστορία ή για τις επί μέρους επιδόσεις των ερμηνευτών και της ορχήστρας. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της συναυλίας ήταν πως, μαζί με τις μεγάλες επιτυχίες του Κουγιουμτζή, επιλέχθηκαν και 3-4 τραγούδια από τα λιγότερο γνωστά, όπως ο «Δραπέτης», το «Αυτός ο κόσμος» ή το «Τι σημαίνει αγάπη». Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό, αφού, αν και ο Κουγιουμτζής δεν ήταν ο συνθέτης με το τεράστιο ρεπερτόριο (200 είναι περίπου τα τραγούδια του), το εύρος των επιτυχιών του είναι πολύ μεγάλο. Παρόλα αυτά, θεωρώ πως υπάρχει ακόμα περιθώριο, για να μπουν κι άλλα κομμάτια που δεν ανήκουν στα μεγάλα «σουξέ». Δεν λέω βέβαια να αφαιρεθούν από το πρόγραμμα τραγούδια «κρίσιμα», όπως «Ο ουρανός φεύγει βαρύς», το «Κάπου νυχτώνει» ή το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου». Αλλά, κρίνοντας πάντα με προσωπικά κριτήρια, νομίζω πως κάποιες στιγμές όπως «Το πουκάμισο το θαλασσί», το «Χάντρα στο κομπολόι σου» ή τα «Χρόνια της υπομονής» μπορούν για λίγο να περιμένουν στον «πάγκο»… Αυτός είναι και ο λόγος, που τα περισσότερα από τα οπτικοακουστικά αποσπάσματα που επέλεξα από τη συναυλία, ανήκουν στις λιγότερο «φωτισμένες» στιγμές του Σταύρου Κουγιουμτζή.

Κι επειδή μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ, κάποιος βροντόφωνος θεατής ζήτησε από τον Γιώργο Νταλάρα, να του πει τραγούδια του Juanito Valderrama!!! Για να λάβει βέβαια την ευγενική απάντηση του ερμηνευτή, πως η βραδιά είναι αφιερωμένη στον Σταύρο Κουγιουμτζή

Στη συναυλία παραβρέθηκε και η σύζυγος του Σταύρου Κουγιουμτζή Αιμιλία… Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως ανάμεσα στα τραγούδια, ο Γιώργος Νταλάρας διάβασε κείμενα από τα βιβλία του Κουγιουμτζή «Ανοιχτά παράθυρα με κλειστά παντζούρια» και «Στα διώροφα έμεναν οι όμορφες», αλλά κι ένα κείμενο της ποιήτριας Κικής Δημουλά…

Ελεύθερη είσοδος και «αδυναμίες»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως - Σταυρουπόλεως. Έτσι ξεκίνησε με τον οκτάλεπτο και με πολιτικές προεκτάσεις λόγο του Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα, ο οποίος παρέδωσε τη «σκυτάλη» στον Δήμαρχο Νεαπόλεως - Συκεών κ. Σίμο Δανιηλίδη. Τόσο όμως ο Μητροπολίτης, όσο και ο Δήμαρχος, στην επτάλεπτη ομιλία του, αφού - και δικαιολογημένα - έπλεξαν το «εγκώμιο» για τον ερμηνευτή και τις επιλογές του, λησμόνησαν να αναφέρουν πως η συναυλία ήταν για τον Σταύρο Κουγιουμτζή!!! Ο Δήμαρχος βέβαια, μετά από παρέμβαση των θεατών της πρώτης σειράς, που του θύμισαν πως η συναυλία ήταν αφιερωμένη στον Κουγιουμτζή, αποκατέστησε το σφάλμα του, ζητώντας συγγνώμη και κάνοντας αναφορά στον συνθέτη, ο οποίος ήταν μάλιστα δημότης της περιοχής.

Την καλύτερη απάντηση βέβαια, θεωρώ πως έδωσε έμμεσα ο ίδιος ο Νταλάρας, όταν, λίγο μετά, στο σύντομο χαιρετισμό του, είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στον Σταύρο Κουγιουμτζή: «Τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου κι ευχαριστώ κι εσάς που ήρθατε ενημερωμένοι, ότι απόψε αυτή η βραδιά ανήκει στον Σταύρο»…

Όπως όλες οι εναρκτήριες εκδηλώσεις της «Βαλκανικής Πλατείας», έτσι και η προχθεσινή συναυλία πραγματοποιήθηκε με ελεύθερη είσοδο. Αυτό είναι καταρχάς θετικό, πολύ περισσότερο στη σημερινή δύσκολη εποχή και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών για την πρωτοβουλία. Όπως επίσης αξίζουν συγχαρητήρια για την επιλογή ενός συμβολικού χώρου για την διεξαγωγή της συναυλίας. Τα Συμμαχικά Κοιμητήρια του Ζέιτενλικ (ή Ζέιντελικ) είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας, όπου βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Κι εδώ που τα λέμε, όταν «Του κάτω κόσμου τα πουλιά και τα παγώνια» ακούγονται μέσα σε ένα νεκροταφείο, τα ίδιο το τραγούδι αποκτά άλλη διάσταση…

Ο χώρος όμως αποδείχθηκε πολύ μικρός για να «στεγάσει» ένα αφιέρωμα του Γιώργου Νταλάρα στον Σταύρο Κουγιουμτζή και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο. Ήταν πάρα πολλοί αυτοί που έμειναν όρθιοι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν διαξιφισμοί και λεκτικά επεισόδια, τόσο μεταξύ των θεατών, όσο μεταξύ των θεατών και των υπαλλήλου του δήμου ή των ανδρών της Security, οι οποίοι, νομίζω πως είχαν τα περιθώρια, να είναι περισσότερο διαλλακτικοί. Έχω την αίσθηση πως «αιφνιδιάσθηκαν» από την τεράστια προσέλευση του κοινού… (Εμείς, για να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία τους, όσον αφορά την εξεύρεση θέσης για τη βιντεοσκόπηση της συναυλίας).

Στο τέλος βέβαια, όλα αυτά είχαν ξεχαστεί… Κι «Όλα καλά κι όλα ωραία» όπως λέει και το τραγούδι του Σταύρου…

Έπαιξαν οι μουσικοί


Ο Γιώργος Παπαχριστούδης έπαιξε πιάνο, διηύθυνε την ορχήστρα και είχε την επιμέλεια των ενορχηστρώσεων μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, που έπαιξε κιθάρα. Μαζί τους, ο Γιώργος Μάτσικας (μπουζούκι), ο Κωνσταντίνος Γεδίκης (μπουζούκι και λαούτο), ο Χρήστος Ζέρβας (κιθάρα, μπαγλαμά και φωνητικά), ο Θανάσης Σοφράς (κοντραμπάσο), ο Γιώργος Κατσίκας (τύμπανα), ο Αποστόλης Βαγγελάκης (πνευστά), ο Ντάσο Κούρτι (ακορντεόν) και η Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο). Τον ήχο φρόντισαν ο Αντώνης Ζαχόπουλος με τον Παντελή Γιατζιτζόγλου και τους φωτισμούς ο Γιάννης Μανιατάκος.

Το πρόγραμμα της συναυλίας


1) Επιλογή τραγουδιών του Σταύρου Κουγιουμτζή - Οργανικό

Ομιλίες Μητροπολίτη και Δημάρχου

2) Ένας κόμπος η χαρά μου (στίχοι: Σταύρος Κουγιουμτζής)
3) Οι ελεύθεροι κι ωραίοι (Μάνος Ελευθερίου)
4) Το πρώτο περιστέρι (Γιώργος Θέμελης) Γιώργος, Όλοι
5) Όταν ανθίζουν πασχαλιές (Σταύρος Κουγιουμτζής) Γιώργος, Zαχαρίας, Όλοι
6) Του κάτω κόσμου τα πουλιά (Μάνος Ελευθερίου)
7) Κάπου νυχτώνει (Σταύρος Κουγιουμτζής)
8) Κάποιος χτύπησε την πόρτα (Λευτέρης Παπαδόπουλος)
9) Ο δραπέτης (Λάζαρος Ανδρέου)
10) Τρελοί και άγγελοι (Ντύλαν Τόμας) (Σταύρος Κουγιουμτζής)
11) Θα ’ταν 12 του Μάρτη (Μιχάλης Μπουρμπούλης) Μαρία - Γιώργος
12) Πώς να σου πω (Σταύρος Κουγιουμτζής) Μαρία
13) Ήθελα να ’μουνα πουλί (Σταύρος Κουγιουμτζής) Ζαχαρίας

14) Ήσουν ωραία (Άκος Δασκαλόπουλος) Ζαχαρίας
15) Χρόνια σαν βροχή (Μάνος Ελευθερίου) Ασπασία
16) Σ’ αγαπώ (Άκος Δασκαλόπουλος) Ασπασία
17) Στα ψηλά τα παραθύρια (Λευτέρης Παπαδόπουλος)
18) Έτσι ειν’ οι άνθρωποι (Σώτια Τσώτου)
19) Το σακάκι μου κι αν στάζει (Άκος Δασκαλόπουλος)
20) Χάντρα στο κομπολόι σου (Άκος Δασκαλόπουλος)
21) Το πουκάμισο το θαλασσί (Άκος Δασκαλόπουλος)
22) Σ’ αυτή την πόλη (Σταύρος Κουγιουμτζής)
23) Αυτός ο κόσμος (Σταύρος Κουγιουμτζής)
24) Ήταν πέντε, ήταν έξι (Σταύρος Κουγιουμτζής)
25) Όλα καλά (Σταύρος Κουγιουμτζής)
26) Σαν σβησμένο καρβουνάκι (Μάνος Ελευθερίου) Ζαχαρίας
27) Δίχως την καρδούλα σου (Άκος Δασκαλόπουλος) Ζαχαρίας - Ασπασία
28) Τα σκούρα μάτια (Λευτέρης Παπαδόπουλος) Ασπασία
29) Τι σημαίνει αγάπη (Κώστας Ριτσώνης) Ασπασία

30) Στα χρόνια της υπομονής (Μάνος Ελευθερίου) Μαρία – Γιώργος

Όλοι οι τραγουδιστές επί σκηνής

31) Ξενάκι είμαι και θα ’ρθω (Παραδοσιακό, διασκευή - στίχοι: Σταύρος Κουγιουμτζής)
32) Αν ήτανε να σ’ αρνηθώ (Σταύρος Κουγιουμτζής)
33) Είναι πια καιρός (Σύννεφο και συννεφάκι) (Σταύρος Κουγιουμτζής)
34) Όμως δεν ξέρω (Μιχάλης Μπουρμπούλης)
35) Αυγερινό παράπονο (Άκος Δασκαλόπουλος)
36) Τώρα που θα φύγεις (Μάνος Ελευθερίου)
37) Δώσε μου το χέρι σου (Σώτια Τσώτου)
38) Ο ουρανός φεύγει βαρύς (Σταύρος Κουγιουμτζής)
39) Να ’τανε το ’21 (Σώτια Τσώτου)
40) Που ’ναι τα χρόνια (Άκος Δασκαλόπουλος)
41) Μη μου θυμώνεις μάτια μου (Σταύρος Κουγιουμτζής)
42) Τα πρώτα λόγια (Παραδοσιακό, διασκευή: Σταύρος Κουγιουμτζής, στίχοι: Μάνος Ελευθερίου)

Υ.Γ: Oι φωτογραφίες προέρχονται από τη σελίδα του Δήμου Νεάπολης - Συκεών στο facebook

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!