Οι «Πρώτες Λέξεις» Μάλαμα - Μποφίλιου σε πρώτη ακρόαση!

(ΔΗΛΩΣΕΙΣ & PHOTOS) «Δε θέλω να σας κουράσω, θα μιλήσουν οι στίχοι και η μουσική που θα ξεκινήσουν τώρα και θα απολαύσετε δέκα μοναδικά τραγούδια! Καλή διασκέδαση, καλή ακρόαση»!
Οι «Πρώτες Λέξεις» Μάλαμα - Μποφίλιου σε πρώτη ακρόαση! Φωτογραφία: Μαρία Φιλιππάκη
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με τα λόγια αυτά, ο Αντώνης Βιλλιώτης, διευθυντής της Feelgood Records προλόγισε την εκδήλωση προακρόασης, αποκλειστικά για δημοσιογράφους, της νέας εργασίας των Θέμη Καραμουρατίδη & Οδυσσέα Ιωάννου με ερμηνευτές τη Νατάσσα Μποφίλιου & το Σωκράτη Μάλαμα, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο «Μπλε Παπαγάλο» του Μεταξουργείου. Να σημειωθεί πως η επίσημη κυκλοφορία του δίσκου που είχε οριστεί για τις 8 του μήνα, θα γίνει τελικά στις 15 Δεκεμβρίου 2014.

Ήταν περισσότερο μια φιλική συνάθροιση εκπροσώπων διαδικτυακών μέσων, εφημερίδων και ραδιοφώνων που με οικοδεσπότες τα τέσσερα βασικά πρόσωπα του δίσκου, άκουσαν για πρώτη φορά όλα τα τραγούδια, έχοντας στα χέρια ένα βιβλιαράκι με τους στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου.
DSC 0428
Πρώτο ακούστηκε το «Τα όνειρα θα γυρίσουν» από τη Νατάσσα Μποφίλιου, στους στίχους του οποίου ο Οδυσσέας Ιωάννου παρεμβάλλει «δανεικό» ένα στίχο του Κ. Π. Καβάφη: «και τ’ αύριο με αύριο δε θα μοιάζει». Ακολούθησε το ομώνυμο με το δίσκο «Οι πρώτες λέξεις» με το Σωκράτη Μάλαμα, που το διαδέχτηκε το «Καλοκαίρι» της Νατάσσας. Στη συνέχεια ακούστηκε το «Η Μνήμη», όπου η Νατάσσα Μποφίλιου κάνει δεύτερη φωνή στο Σωκράτη Μάλαμα κι αμέσως μετά το «Ανάποδα», όπου «ανάποδα» ο Σωκράτης κάνει δεύτερη φωνή στη Νατάσσα, αλλά συμμετέχει και το συγκρότημα «Τακίμ». Επόμενο, το γνωστό πλέον «Ποτάμι», ο προπομπός του δίσκου, όπου Σωκράτης & Νατάσσα τραγουδούν μαζί κι ακολούθως «Το όνομά μου», ένα ιδιαίτερο κομμάτι, όπου η Νατάσσα Μποφίλιου κυρίως απαγγέλλει και τραγουδά σε μία φράση μόνο! Τρίτη απ’ το τέλος «Η θάλασσα» με το Σωκράτη Μάλαμα, δεύτερη «Η φλόγα» με τη Νατάσσα και last but not least, «Τα μεγάλα πλοία» με το Σωκράτη.

Όπως είναι φυσικό, η πρώτη αυτή ακρόαση δεν ήταν αρκετή για το σχηματισμό εμπεριστατωμένης άποψης για ολόκληρο το δίσκο, ήταν όμως ενδεικτική. Μου εντυπώθηκαν εντονότερα τα δύο πιο λαϊκά (και ρυθμικά) κομμάτια, τα κοινά των δυο ερμηνευτών, δηλαδή η «Μνήμη», που θεωρώ πως θα «εκφράσει» κόσμο και το «Ανάποδα», που μας προτρέπει «να πιούμε απ’ την πηγή, να ξαναβρούμε τη χαρά για το παιχνίδι». Εντυπωσιακή & ανατριχιαστική, επίσης, η απαγγελία της Νατάσσας στο «Το όνομά μου», ένα κείμενο αποχαιρετισμού που, υπέροχα τονισμένο από τη μελωδία του Θέμη Καραμουρατίδη στο πιάνο κάνει έντονη διαφορά από τα υπόλοιπα.
DSC 0418
Γενικότερα, οι μελωδίες μου ακούστηκαν ιδιαίτερα ατμοσφαιρικές, με ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις και πολλά όργανα, που παίζουν διάφορους ρυθμούς, από ζεϊμπέκικο, χασάπικο και τσιφτετέλι μέχρι έντεχνα και παραδοσιακά, ενώ οι στίχοι του Οδυσσέα – περισσότερο κείμενα, παρά στίχοι – δίνουν «πάτημα» να ταυτιστείς. Όσο για τους ερμηνευτές, «κλασικοί» και οι δύο, ουσιαστικά συναισθηματική η Νατάσσα, σταθερά αυστηρός ο Μάλαμας, όπως τον αγαπήσαμε. Σίγουρα δεν πρόκειται για έναν εύπεπτο δίσκο, αντιθέτως απαιτεί αρκετές ακροάσεις για να αφομοιωθεί, πιστεύω όμως ξεκάθαρα πως αξίζει τον κόπο.

Μετά το πέρας της ακρόασης, Θέμης & Νατάσσα θέλησαν να μοιραστούν μαζί μας τις σκέψεις τους:

Θέμης Καραμουρατίδης: «Είχαμε πει να μη σας το πούμε, αλλά θα σας το πούμε τελικά. Αυτός ο δίσκος αφιερώνεται στη μνήμη ενός ανθρώπου που θα έπρεπε να είναι εδώ μαζί μας σήμερα, αλλά δεν είναι. Στο Νίκο Ράλλη».

Νατάσσα Μποφίλιου: «Να σας πω κι εγώ κάτι με τη σειρά μου, το ίδιο που σκέφτηκα την πρώτη φορά που άκουσα τα τραγούδια. Όταν ήμουν 20 χρονών και ξεκινούσα αυτή τη δουλειά, δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα έρθει μια μέρα, μετά από μια δεκαετία, που θα συνεργάζομαι με δύο ανθρώπους που για μένα είναι μύθοι, όπως ο Οδυσσέας Ιωάννου και ο Σωκράτης Μάλαμας και μαζί μου θα είχα τον αγαπημένο και καλύτερό μου φίλο, τον πιο δικό μου άνθρωπο μέσα στη μουσική, το Θέμη Καραμουρατίδη. Κι αυτό είναι πιο μεγάλο από ευλογία, τύχη κι ευτυχία. Και τίποτα να μη ξαναγίνει από ‘δω και πέρα, για μένα θα έχει γίνει ό,τι πιο μεγάλο. Πραγματικά σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, που μου δώσατε την ευκαιρία να συμμετέχω σ’ αυτό το δίσκο».
DSC 0449
Σωκράτης Μάλαμας: «Κι εμείς σ’ ευχαριστούμε πουλάκι μου, σ’ ευχαριστούμε πολύ! Είμαστε μαζί σου!».
DSC 0457
DSC 0446

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!