Ο Χαραυγιακός γιορτάζει τα 70 χρόνια του

(PHOTOS) Με δόξες, ιστορικούς προέδρους και το νέο αίμα της ομάδας, το πιο παλιό καμάρι της Ηλιούπολης, γιόρτασε τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Υπάρχουν κάποιες, λίγες πια, γειτονιές στην Αθήνα που διατηρούν αυτή την κοινωνικότητα και τη ζεστασιά που πλέον ο υπόλοιπος κόσμος μπορεί να συναντήσει μόνο στη μικρή οθόνη, παρακολουθώντας μια παλιά ελληνική ταινία. Υπάρχει όμως και μια άλλη ευκαιρία, αν χαθείς στις πολλές πλατείες και στους δρόμους της εν λόγω περιοχής, θα συναντήσεις ανθρώπους πρόθυμους να σε κατευθύνουν - γίνεται όλο και πιο δύσκολο να απαντήσει κανείς σε ερώτηση στο δρόμο - ακόμη και να ανοίξουν καλοπροαίρετο διάλογο μαζί σου με αφορμή τον προορισμό σου. Έτσι η «δύσκολη» Ηλιούπολη για όσους δεν την γνωρίζουν γίνεται πιο εύκολη και ευχάριστη. Κάπως έτσι ένοιωσαν οι εκτός περιοχής καλεσμένοι του Χαραυγιακού που έφθασαν κοντά στο βουνό για να συμμετάσχουν σε μια ιστορική στιγμή του σωματείου.
Xaravgiakos all footbal teams
Με παλιές δόξες, ιστορικούς προέδρους και το νέο αίμα της ποδοσφαιρικής ομάδας, το πιο παλιό καμάρι της Ηλιούπολης, ο Χαραυγιακός, γιόρτασε τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του, το 1949, στην κοπή της πίτας που έγινε την Κυριακή το πρωί στο 5ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής. Με τις παρουσίες του πρώτου ιστορικού προέδρου του Χαραυγιακού, Μανώλη Γιαννάτου, του Νικήτα Σκοπελίτη, που σήκωσε το βάρος της πιο ένδοξης πορείας της ομάδας όταν άγγιξε δύο φορές το όνειρο της Α Εθνικής με κόουτς τον Βασίλη Κυριακού, του τωρινού προέδρου Μανώλη Φύτρου, μέλους του Δ.Σ. των ένδοξων ημερών, καθώς και του σημερινού προπονητή Λουκά Ρόππα, του αρχηγού της χρυσής εποχής, ήταν μια ιστορική συγκέντρωση του συλλόγου. Ο Χαραυγιακός, φύση φιλόδοξη ομάδα, σήμερα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής Κατηγορίας και πάντα κοιτάζει ψηλά.

Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ήταν τόσο μεγάλη για μια τόσο παγωμένη μέρα που η αίθουσα αποδείχθηκε μικρή. Στην εορταστική αυτή εκδήλωση έδωσαν το παρών παλιές δόξες της ομάδας που βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στην ομάδα, όπως δυναμικός μπακ Ανδρέας Παπαδόπουλος που εμφανώς συγκινημένος κράτησε στα χέρια του το βραβείο, όπως και ο Λουκάς Ρόππας με πολυετή προσφορά στον Χαραυγιακό. Τον αρχαιότερο πρόεδρο της ομάδας Μ. Γιαννάτο βράβευσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου και υποψήφιος περιφερειάρχης πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης. Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν και ο προπονητής της Μεικτής Ομάδας Ποδοσφαίρου Αθηνών Δημήτρης Σπυριδόπουλος, καθώς και αθλητές από όλα τα αθλητικά τμήματα του συλλόγου, ανάμεσά τους και δύο αθλητές που επανδρώνουν την Εθνική Παίδων.
xaraygiakos kosmos
Σε ειδική απονομή βραβεύτηκε ο πολύπειρος και διεθνούς ακτινοβολίας δημοσιογράφος Μάνος Σταραμόπουλος, ο μοναδικός Έλληνας δημοσιογράφος ο οποίος ψηφίζει στη «Χρυσή Μπάλα» που βραβεύει κάθε χρόνο τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Το δικό του μήνυμα έδωσε δια μικροφώνου, τονίζοντας ότι «Όλοι οι γονείς νομίζουν πως έχουν γιο ένα Μέσι. Κάθε παιχνίδι περιέχει τρία αποτελέσματα, τη νίκη, την ισοπαλία και την ήττα και πάνω απ’ όλα είναι το ευ αγωνίζεσθαι».

Την εκδήλωση παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ., λιθογράφος και εκδότης Θοδωρής Λιβάνιος με πολυετή προσφορά στον Χαραυγιακό, γέννημα - θρέμμα Ηλιουπολίτης. Τον καιρό αυτό επιμελείται μία έκδοση με την ιστορία της ομάδας με αφορμή τα 70χρόνια της.

Ο Χαραυγιακός Αθλητικός Όμιλος Ηλιούπολης (Χαραυγιακός Α.Ο.Η.) ιδρύθηκε στην περιοχή Χαραυγή της Ηλιούπολης στις 10 Απριλίου του 1949 και έως τότε ήταν ανεξάρτητο σωματείο. Τη χρονιά αυτή συγχωνεύτηκε με την Άμυνα Ηλιούπολης και την Αστραπή Ηλιούπολης και εντάχθηκε επίσημα σε κατηγορία της Ένωσης Αθηνών. Από τους πρώτους προπονητές του στη δεκαετία του ’50 ήταν ο «Ήρωας του Τάμπερε» Νίκος Πεντζαρόπουλος, με τον οποίο πρωταγωνιστούσε στα τοπικά πρωταθλήματα και ανέβαινε συνεχώς κατηγορίες.

Μετά από μια πορεία σαν τραίνο ανέβηκε τις κατηγορίες από την ερασιτεχνική κατηγορία και την σεζόν 1985-86 έως την σεζόν 1994-95 είχε 9ετή συνεχή παρουσία στη Β Εθνική και ήταν πόλος έλξης από κάθε γωνιά της Ηλιούπολης και των γειτονικών περιοχών με πιστό και φανατικό κοινό για το οποίο φημίζεται έως σήμερα.

Από τον Χαραυγιακό έχουν αναδειχθεί σημαντικοί ποδοσφαιριστές όπως οι Σταύρος Σταματής (έπαιξε στην ΑΕΚ), Τάσος Τασιόπουλος (έπαιξε σε Αθηναϊκό στην Α Εθνική, μεταπήδησε στον ΠΑΟΚ έναντι 20 εκατομμυρίων δραχμών και διετέλεσε αρχηγός του), Γιώργος Παπανδρέου κ.α., ενώ έχουν φορέσει τη μπλε - μαύρη φανέλα του σπουδαίοι παίκτες όπως οι Πέρης Παπαπαναγής, Νόνι Λίμα, Σάκης Πεφάνης, Χάρης Σοφιανός, Δημήτρης Ζυγούρης, Δημήτρης Μπαρμπαλιάς, Γιάννης Γιοβανίδης, Ζήσης Τζήκας, Χαλιβελάκης, Στασινόπουλος, Γιαλεσάκης και πολλοί άλλοι.

Για τα 70α γενέθλιά του Χαραυγιακού θα ανακοινωθούν προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Φωτογραφίες: Γ. Αλεξίου
Αποκόμματα εφημερίδων: Από την εφημερίδα «Φως των Σπορ»

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!