Ο «Θεός της Κιθάρας» Γιάννης Σπάθας στο Κύτταρο!

(PHOTOS) Ο «Θεός της Κιθάρας» έπιασε στα χέρια του την κόκκινη Stratocaster του για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση μήνα, μετά την αγρανάπαυση των
Ο «Θεός της Κιθάρας» Γιάννης Σπάθας στο Κύτταρο! Φωτογραφία: Γιάννης Κανελλόπουλος
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
5 ετών απομόνωσης στους Παξούς, στο κατάμεστο «Κύτταρο» παραμονή της 25ης Μαρτίου. Αλλά είναι λίγο για να χορτάσει κανείς αυτό τον σπουδαίο κιθαρίστα που έχει γράψει με φωτεινά γράμματα το όνομά Γιάννης Σπάθας στην ελληνική ροκ μουσική, αλλά και με τον επαγγελματισμό του στην ελληνική δισκογραφία μέσα από συνεργασίες που έχουν τη δική τους ιστορία.

Με φόντο το εξώφυλλο του ομώνυμου πρώτου δίσκου των Socrates Drank The Conium (1972) στη γιγαντοοθόνη πίσω από το stage, το ροκ κλαμπ της οδού Ηπείρου κι Αχαρνών γέμισε από νωρίς με φάτσες γελαστές που ζητωκραύγαζαν σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας και σήκωσαν στον αέρα το «Κύτταρο» στη διάρκεια του πανηγυρικού φινάλε που ξεκίνησε με το «Mountains», το κομμάτι που έχει βάλει την προσωπική σφραγίδα του ο Σπάθας, δημιουργώντας το δικό του ήχο, με την ηπειρώτικη παράδοση να αγκαλιάζει την ροκ μουσική. Την ώρα της αποθέωσης ήρθε το «Starvation» να φέρει την συναυλία σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ενθουσιασμού, για να γίνει overdose ροκιάς με το «Lady» και το «Purple Haze» και στο τρίτο encore «Further on up the Road» και «Foxy Lady»! Ο Jimi Jendrix και αυτή τη φορά είχε την τιμητική του καθώς είναι ο επιδραστικότερος μουσικός τόσο για τον Γιάννη Σπάθα, όσο και για τον Άκη Τουρκογιώργη, που με τους Blue Airways ήταν η μπάντα του Σπάθα στο δεύτερο μέρος της συναυλίας που ήταν επί σκηνής.

«Αυτό για τον Αντώνη» φώναξε με ψυχή η Μαρκέλλα Παναγιώτου στο μικρόφωνο κι ενώ ο Σπάθας έπαιζε τις πρώτες νότες του συμβολικού στην περίσταση αυτή «Born Again», καθώς και το «Fallen Angel» που επακολούθησε επίσης από το άλμπουμ των Socrates «Breaking Through» (1983), του μόνου κομματιού που δεν είχαν παίξει στην πρώτη συναυλία στο «Κύτταρο» στις 6 Φεβρουαρίου. Ο κόσμος καταχειροκρότησε τον μεγάλο απόντα κι αυτής της βραδιάς. Ο Αντώνης Τουρκογιώργης δεν είναι μαζί με την παρέα αυτή εδώ και 5 χρόνια που δοκιμάζεται η υγεία του. Η Μαρκέλλα, η εξαιρετική περφόρμερ με τη ροκ φωνή, ήταν τραγουδίστρια των Socrates, επί σειρά ετών, όπως μέλος του συγκροτήματος πάνω από μια 10ετία ήταν ο εκρηκτικός ντράμερ Μάκης Γιούλης, γιος του Αντώνη Γιούλη (κιθάρα, όργανο) των θρυλικών Idols (1964-1974), που επίσης έδωσε παρών στο «Κύτταρο». Ο Σπάθας έπαιξε με των Άκη Τουρκογιώργη και το «The Bride» ένα κομμάτι από το «Phos» (1976) που δεν είχαν παίξει ποτέ οι Socrates live γιατί απαιτούσαν δύο κιθάρες επί σκηνής, αλλά και το «Destruction» από το ιστορικό τρίτο άλμπουμ τους «On The Wings» (1971) που είχε σκαρφαλώσει στο Νο1 της Georgia, με την Μαρκέλλα στα φωνητικά. Η Μ. Παναγιώτου, σε μεγάλη βραδιά, είχε την τιμητική της σε αυτή την βραδιά καθώς ερμήνευσε πολλά κλασσικά τραγούδια των Socrates με το γνωστό εκρηκτικό ταμπεραμέντο της, όπως, μεταξύ άλλων, το «Queen of the Universe», «Mr. WC», «Time of Pain», ή αλλιώς η ώρα των μαλλιάδων που κουνούσαν ρυθμικά το κεφάλι τους πάνω – κάτω, αλλά και κι ένα παλιό blues «Nobody’s Business if I Do» (των Grainger - Robbins)!

Στο δεύτερο μέρος η μεγάλη ανατριχίλα κυρίευσε το Socrat-ιακό κοινό μόλις ακούστηκαν οι πρώτες νότες του «Hideaway», του Freddie King από την εκτέλεση του Beano άλμπουμ του John Mayall's Bluebreakers με τον Eric Clapton, που είχε συμβολικό χαρακτήρα καθώς από εκεί πρωτοάκουσε blues ο Γιάννης Σπάθας.

Λίγο πριν τον είχε παρουσιάσει ο Άκης Τουρκογιώργης, μετά από ένα intro της «Layla».

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας ο Άκης Τουρκογιώργης με την πράσινη Stratocaster του στα χέρια και το συγκρότημά του Blue Airways ζέσταναν με το παραπάνω το κοινό μέχρι την υποδοχή του Γιάννη Σπάθα, με τραγούδια από το δίσκο τους «Three Days of 1969», που περιέχει 6 κομμάτια και all time classic rock επιτυχίες όπως ένα medley των αγαπημένων του Jethro Tull «Aqualung», «Locomotive Breath», «Thick As A Brick», «Bad Reputation» (Thin Lizzy), «What’s Goin’ On» (των Taste του Rory Gallagher), Little Wing (Hendrix), «Down To The Waterline» (Dire Straits), «I Shot The Sheriff» (στην εκτέλεση του Eric Clapton), «Killer» (Socrates), «Get It All» (Άκης Τουρκογιώργης).

Στις ξεχωριστές φιγούρες που διακρίναμε στην συναυλία αυτή ήταν ένας κουτσοδόντης με φέσι και ασημένια σφραγίσματα στα δόντια του που καθόταν σε τραπέζι με την κοκκινομάλλα φίλη του που είχε ρίξει επάνω της κάτι σαν κουβέρτα απροσδιορίστου χρώματος, αλλά και μια μακρυμαλλούσα ξανθιά 60αρα μεθυσμένη, τύφλα δηλαδή, έμοιαζε παλιά χίπισσα, που ανέβηκε δύο φορές στην σκηνή επιχειρώντας να κάνει φωνητικά! Την δεύτερη φορά βρέθηκε σηκωτή κάτω από την σκηνή…!

Για την ιστορία πρέπει να αναφερθεί ότι ήταν η συναυλία του Άκη Τουρκογιώργη με το συγκρότημά του Blue Airways με σπέσιαλ καλεσμένο τον Γιάννη Σπάθα.

Ήταν μια ροκ βραδιά από εκείνες τις παλιές! Οι φωτογραφίες είναι του Γιάννη Κανελλόπουλου. Μαζί με το Γιάννη Σπάθα και Άκη Τουρκογιώργη στα καμαρίνια ο Γιάννης Αλεξίου.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!