Ο Σταμάτης Κραουνάκης ως ένα «παρά φύσιν» έξυπνο παιδί!

(PHOTOS & VIDEO) Είδαμε την παράσταση «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη, με το Σταμάτη Κραουνάκη.
Ο Σταμάτης Κραουνάκης ως ένα «παρά φύσιν» έξυπνο παιδί! Φωτογραφίες: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
17/03/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Κίκα Α. Ρόκα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το έργο ορόσημο του σουρρεαλιστικού κινήματος «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» (Ροζέ Βιτράκ - 1928) που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα από τον Κάρολο Κουν κατά την περίοδο 1973-74, ανεβαίνει και πάλι στο Θέατρο Τέχνης και πρώτη φορά παγκοσμίως με τη μορφή μουσικού έργου. Το λιμπρέτο και τη μουσική έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης, που επίσης πρωταγωνιστεί στο ρόλο του Βικτώρ, ενώ η σκηνοθεσία ανήκει στη Μαριάννα Κάλμπαρη.

Είδαμε την παράσταση το βράδυ της Πέμπτης 16 Μαρτίου. Ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι εδώ και χρόνια μια ιδιαίτερα αγαπημένη μου προσωπικότητα. Μπορεί να χρειάστηκε ένας δίσκος με το Δημήτρη Μητροπάνο για να τον «ψάξω» λίγο καλύτερα, όμως αρχής γενομένης, παρακολουθώ ανελλιπώς τις δραστηριότητές του, γιατί μέσα απ’ όλες διακρίνω πως έχουμε να κάνουμε με έναν καλλιτέχνη που υπήρξε ανέκαθεν πολύ μπροστά από την εποχή του, πρωτοπόρο, ευρηματικό, γνήσιο και πάνω απ’ όλα ευφυή. Γι’ αυτό και βρίσκω πως ο ρόλος του «παρά φύσιν» έξυπνου, 9χρονου Βικτώρ του ταιριάζει γάντι, σε ένα δύσκολο κι απαιτητικό έργο, όπου εκτός από το συγκινητικό παίξιμό του, δούλεψε πολύ και πάνω στο κείμενο του Ροζέ Βιτράκ, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο κι εμπλουτίζοντάς το με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Έτσι καταφέρνει, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με πικρία ή ειρωνεία, να υπερτονίσει -μέσα από τα μάτια του μικρού Βικτώρ- την κρίση αξιών και την υποκρισία που μαστίζουν την κοινωνία, καθώς και τον αντίκτυπό τους στα πιο αθώα μέλη της, τα παιδιά, που αντιλαμβάνονται μεν, αδυνατούν να φέρουν την αλλαγή δε.
krounphot04.jpg
Άξιοι και όλοι οι υπόλοιποι ηθοποιοί, τόσο στην υποκριτική, βεβαίως, όσο και στο τραγούδι, με τον εξαιρετικό Γεράσιμο Γεννατά στον τραγικό ρόλο του Αντουάν, πατέρα του Βικτώρ και… κερατά, την πληθωρική Φωτεινή Μπαξεβάνη ως Εσθήρ, τις πολύ καλές Φένια Παπαδόδημα & Μαρία Τζάνη ως συζύγους, τον Κωνσταντίνο Ευστρατίου στο ρόλο του στρατηγού, το Χάρη Φλεούρα ως Λίλη & το Χρήστο Γεροντίδη ως Κάρολο - όλοι δικαίωσαν την επιλογή της Μαριάννας Κάλμπαρη.

Τα σκηνικά και τα κουστούμια του Κωνσταντίνου Ζαμάνη τόνισαν όμορφα τη σουρρεαλιστική αισθητική, που θέλησε να δώσει η σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη.

Την παράσταση της Πέμπτης παρακολούθησε η ηθοποιός Αλεξάνδρα Παντελάκη, που μετέφρασε το έργο από τα γαλλικά και ο Σταμάτης Κραουνάκης δεν παρέλειψε να την ευχαριστήσει από σκηνής, καθώς και αρκετοί ηθοποιοί, αλλά και μουσικοί, όπως ο Παντελής Αμπαζής, ο Δημήτρης Καρράς, η Μαρία Σπυροπούλου, η Ξένια Γαργάλη κ.ά.

Η υπόθεση:


Ο Βικτώρ, είναι ένα «παρά φύσιν έξυπνο», υπερανεπτυγμένο εννιάχρονο αγόρι που καταλαβαίνει τα πάντα, αλλά δεν έχει προλάβει ακόμα να ζήσει τίποτα. Την ημέρα των γενεθλίων του, αυτό το μέχρι σήμερα παιδί-υπόδειγμα με την προδιαγεγραμμένη «καριέρα μοναχογιού» της αστικής τάξης, αποφασίζει να «τινάξει το σπίτι του στον αέρα».

Αποκαλύπτοντας τη μοιχεία του πατέρα του, ο Βικτώρ θα ξεσκεπάσει με βίαιο τρόπο όλη την υποκρισία και τη σαπίλα της οικογένειας, αλλά και της τάξης του. Θα σπείρει την καταστροφή. Αλλά θα καταστραφεί και ο ίδιος. Γιατί θα συνειδητοποιήσει ότι έχει ήδη «μολυνθεί» από το περιβάλλον του. Και ότι είναι πολύ μικρός και ανίκανος ν’ αλλάξει οτιδήποτε γύρω του. Πόσο αλήθεια λυτρωτικός μπορεί να είναι ο θάνατος για ένα εννιάχρονο παιδί που συνειδητοποιεί ότι δεν έχει νόημα να ζήσει άλλο;

Με όχημα τη φράση του Γκράμσι: «Η κρίση συνίσταται ακριβώς στο γεγονός ότι το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν μπορεί να γεννηθεί», η παράσταση επιθυμεί μέσα από τη μεγάλη δύναμη της μουσικής αλλά και το άγριο χιούμορ, την τρέλα και τη συγκίνηση αυτού του κορυφαίου έργου, να μιλήσει για το βίαιο τέλος της αθωότητας. Για τον κίνδυνο των ψευδαισθήσεων. Για την επανάσταση που πνίγεται μέσα στην ίδια την πηγή της. Για τη νέα γενιά που θέλει ν’ αλλάξει τον κόσμο, αλλά νιώθει ότι είναι πολύ αργά για να το κάνει. Και δεν ξέρει πώς να το κάνει…

Συντελεστές:


Βικτώρ - Ταυτότητα
Λιμπρέτο - μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Δραματoλόγος παράστασης: Πλάτων Μαυρομούστακος
Σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Χορογραφίες: Μαρίζα Τσίγκα
Σχεδιασμός φωτισμών: Στέλλα Κάλτσου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη
Video teaser: Φραγκίτσα Κατωγυρίτη
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου

Παίζουν: Χάρης Φλέουρας, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Φένια Παπαδόδημα, Χρήστος Γεροντίδης, Μαρία Τζάνη, Γεράσιμος Γεννατάς, Κωνσταντίνος Ευστρατίου.
Στο ρόλο του Βικτώρ ο Σταμάτης Κραουνάκης.

Συμμετέχουν: Βασιλίνα Κατερίνη, Μάριος Κρητικόπουλος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Κώστας Κουτρούλης

Μουσική Διεύθυνση, πιάνο: Βασίλης Ντρουμπογιάννης - Κιθάρες, κρουστά: Βάιος Πράπας.
krounphot03.jpg

Info:


Θέατρο Τέχνης Καρολου Κουν - Φρυνίχου (Φρυνίχου 14, Πλάκα, Αθήνα, τηλ. 210 3222464)
Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 20:15, από 4 Φεβρουαρίου 2017

Εισιτήρια:
Πέμπτη: 10€ (ενιαία είσοδος)
Παρασκευή: 15€ (κανονικό), 10€ (μειωμένο), 8€ (ανέργων)
Σάββατο: 18€ (κανονικό), 12€ (μειωμένο)
Κυριακή: 16€ (κανονικό), 12€ (μειωμένο)

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!