Ο Omar Faruk Tekbilek με Γλυκερία & Ματούλα Ζαμάνη

(VIDEO & PHOTOS) Μια ξεχωριστή σύμπραξη στα πλαίσια του Athens Music Festival.
Ο Omar Faruk Tekbilek με Γλυκερία & Ματούλα Ζαμάνη Φωτογραφίες: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ένας από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μουσικής, ο Omar Faruk Tekbilek συνάντησε ξανά επί σκηνής τη Γλυκερία και για πρώτη φορά τη Ματούλα Ζαμάνη, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, στο κατάμεστο Διογένης Studio, στα πλαίσια του Athens Music Festival.

Ο Τούρκος Omar Faruk Tekbilek είναι ένας χαρισματικός οργανοπαίκτης - παίζει νέι, μπαγλαμά, ούτι και κρουστά - και συνθέτης που η μουσική του έχει τις ρίζες της βαθιά στην παράδοση, αλλά με σημαντικές επιρροές από σύγχρονα μουσικά ιδιώματα. Ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό κοινό, αφού έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι χώρα έμπνευσης, ιστορίας και λίκνο του πολιτισμού. Η ελληνική κουλτούρα και ο ελληνικός πολιτισμός είναι αυτός που έχει δημιουργήσει τη γέφυρα μεταξύ ανατολής και δύσης. Γι’ αυτό και επιθυμούσα να συνεργαστώ με Έλληνες μουσικούς, επειδή η αρμονία της ελληνικής μουσικής είναι σαν μια δεύτερη φωνή που κυλάει στις μελωδίες μου».

Τη βραδιά, μια πραγματική πανδαισία μουσικής, άνοιξε το συγκρότημα Carte Postale -που δυστυχώς δεν πρόλαβα να παρακολουθήσω- και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η ξεχωριστή Ματούλα Ζαμάνη με τη μπάντα της και τραγούδια από την τελευταία δισκογραφική της δουλειά με το Θανάση Παπακωνσταντίνου, «5 χειμώνες 6 καλοκαίρια», δικές της μουσικές, αλλά και παραδοσιακές διασκευές.

Ακολούθησε η Γλυκερία, με τη δική της πολυμελή μπάντα κι ένα πρόγραμμα με έντεχνα, λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια, κάποια εκ των οποίων δεν έχουμε συνηθίσει ν’ ακούμε στις ζωντανές εμφανίσεις της, όπως το καινούριο «Αστεία όνειρα» του Παντελή Κυραμαριού & «Το τραγούδι μου» του Στέλιου Φωτιάδη, καθώς και -ειδικά για την περίπτωση- ενορχηστρωμένα γνωστά τραγούδια άλλων, όπως τα «Χαμοπούλια». Χαρακτηριστικός ήταν και ο σχολιασμός του συνθέτη του συγκεκριμένου τραγουδιού, Κώστα Φαλκώνη, σε ανάρτηση της επίσημης σελίδας της ερμηνεύτριας: «Υπερπαραγωγή! Δεν έχω ξαναδεί, ακούσει τα Χαμοπούλια μου να πετάνε τόσο ψηλά..! Τι να πω… υποκλίνομαι... Ευχαριστώ Γλυκερία!».

Η Ματούλα Ζαμάνη πλαισίωσε τη Γλυκερία στο παραδοσιακό «Θα σπάσω κούπες», το οποίο μπορείτε να ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί, στην πρώτη από τις «συμπράξεις» των καλλιτεχνών, που πραγματοποιήθηκαν επί σκηνής.

Ο Omar Faruk Tekbilek εκτιμά ιδιαίτερα την Ελλάδα κι ευχαρίστησε πολλές φορές στα ελληνικά τον κόσμο που παραβρέθηκε, όταν ήρθε η σειρά του να εμφανιστεί μαζί με το 5μελές συγκρότημά του, αλλά έδειξε ξανά και την εκτίμησή του στη Γλυκερία, με τον τρόπο που την «αγκάλιασε», αλλά ακόμα και χορεύοντας μαζί της, όταν εκείνη τραγούδησε στα τούρκικα τα «Leylim ley» & «Oğlan», περίπου στο μέσο του δικού του προγράμματος, που ήταν γεμάτο από ανατολίτικες μελωδίες και σπουδαία παιξίματα, τόσο από τον ίδιο, όσο και τους εξαιρετικούς μουσικούς του.

Στο τέλος του «Oğlan», μάλιστα, διαδραματίστηκε ένα πολύ όμορφο στιγμιότυπο μεταξύ των δύο καλλιτεχνών, που απήγγειλαν ο ένας στον άλλο τους στίχους του Πυθαγόρα «Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός, κι εγώ λαός κι εσύ λαός, εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ, όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ».

Η Ματούλα Ζαμάνη τραγούδησε επίσης μαζί με τον Omar Faruk Tekbilek, καθισμένη δίπλα του, με την απλότητα και την αμεσότητα που τη διακρίνει στις εμφανίσεις της, ενώ στο γνωστό σε όλους μας «Sinanay», η Γλυκερία επέστρεψε στη σκηνή, χαρίζοντάς μας το μοναδικό στιγμιότυπο της βραδιάς με τους τρεις μαζί επί σκηνής. Το πρόγραμμα ολοκλήρωσε ο Omar Faruk Tekbilek, καταχειροκροτούμενος.

Μαζί με τη Γλυκερία τραγούδησαν κι έκαναν φωνητικά οι Γιάννης Μυτιληναίος και Δημήτρης Κανέλλος. Έπαιξαν: Γιώργος Ρόκας μπουζούκι, Ζήσης Σκλαβουνάκης βιολί, Κώστας Φωτιάδης κιθάρα, Πόλυς Πελέλης μπάσο, Πέτρος Πελέλης τύμπανα, Κώστας Μερετάκης κρουστά, Έφη Ζαιτΐδου κανονάκι, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης ούτι, Κώστας Σέγγης πιάνο & πλήκτρα & Δημήτρης Καπηλίδης πιάνο.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!