Ο Οδυσσέας Ιωάννου παρουσίασε το νέο βιβλίο του

(VIDEO & PHOTOS) Το νέο βιβλίο του Οδυσσέα Ιωάννου με τίτλο «Το νερό να γίνεις» παρουσιάστηκε στον Ιανό με τη συμμετοχή φίλων καλλιτεχνών.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
10/02/2016

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Κίκα Α. Ρόκα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το βράδυ της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου 2016 ο Οδυσσέας Ιωάννου & οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσίασαν στον Ιανό το νέο βιβλίο με τίτλο «Το νερό να γίνεις». Πρόκειται για μια συλλογή, «σούμα» όπως λέει ο ίδιος, από 140 κείμενά του, τα οποία έχουν αρχικά δημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και sites, τον πρόλογο της οποίας ο Οδυσσέας Ιωάννου μας είχε «χαρίσει» για προδημοσίευση λίγους μήνες νωρίτερα.

Για το βιβλίο, ο Οδυσσέας Ιωάννου κάλεσε να μιλήσουν οι: Φοίβος Δεληβοριάς - τραγουδοποιός, Ευθύμης Φιλίππου - σεναριογράφος & Δημοσθένης Παπαμάρκος - συγγραφέας. Αποσπάσματα του βιβλίου πριν και μετά τις ομιλίες των καλεσμένων, διάβασε η ηθοποιός Δάφνη Λαμπρόγιαννη.

Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος πήρε πρώτος το λόγο και, μεταξύ άλλων, ανέφερε τους λόγους για τους οποίους κάποιος θα έπρεπε να διαβάσει το νέο βιβλίο «Το νερό να γίνεις».

- Γιατί είναι ένα βιβλίο που θέτει ερωτήματα, τα οποία πολλές φορές φτάνουν να αμφισβητήσουν ακόμα και το λόγο της ύπαρξής του.

- Γιατί είναι ένα βιβλίο που αψηφά τον κίνδυνο του να μην αφορά το κοινό, επειδή μιλά για το πολύ προσωπικό του συγγραφέα του.

- Γιατί είναι ένα βιβλίο που υπενθυμίζει διαρκώς ότι το αληθινό έχει τόσες πραγματικότητες, όλες τους ισότιμες, όσες κι αυτοί που τις βιώνουν.

- Γιατί, όπως γράφει και ο ίδιος ο Οδυσσέας Ιωάννου, δε διαβάζεται ο κόσμος by the book.

Ο Ευθύμης Φιλίππου, με τη σειρά του, διάβασε ένα βιογραφικό σημείωμα του Οδυσσέα Ιωάννου, εμπλουτισμένο με χιουμοριστικά στοιχεία, που μπορείτε να ακούσετε στο ηχητικό που ακολουθεί.


Ακολούθησε ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο οποίος μίλησε για τον «ραδιοφωνικό» Οδυσσέα Ιωάννου που στην εφηβεία του λειτούργησε ως βάλσαμο, σαν ιστορία που ακούς από το μεγάλο σου αδερφό και περιέγραψε την εικόνα που αποκόμισε διαβάζοντας το βιβλίο.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο ίδιος ο Οδυσσέας Ιωάννου, που αφού ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους κι όσους συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου, εξήγησε πώς επέλεξε τους καλεσμένους του, αλλά και τον πίνακα της Έφης Βεργίδη που κοσμεί το εξώφυλλο. Εξήγησε, επίσης, τους λόγους για τους οποίους «Το νερό να γίνεις» θα είναι το τελευταίο του βιβλίο με αρθρογραφία και κείμενα επικαιρότητας, καθώς και γιατί έχει σταματήσει να αρθρογραφεί σε εφημερίδες, sitesκαι περιοδικά, διατηρώντας, όμως, μια μικρή επιφύλαξη αυτό να ξανασυμβεί. «Αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ελευθερία του λόγου, αυτή την πολύ ακριβή κατάκτηση στο δυτικό κόσμο, θα πρέπει όλοι μας να αισθανόμαστε πως έχουμε ευθύνη για τα γραφόμενά μας. Δε θα γράφω επειδή πρέπει να γράψω, επειδή πρέπει να παραδώσω ένα κείμενο. Πολλές φορές, οι γραφιάδες, όπως και πολλοί καλλιτέχνες, γίνονται όμηροι αυτού που θέλει ν’ ακούσει το κοινό τους κι αυτό μ’ ενοχλεί πάρα πολύ. Θέλω να μπορώ ανά πάσα στιγμή, να έχω το δικαίωμα να απογοητεύω τους πάντες, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό», τόνισε.

Όσον αφορά στα τραγούδια του, είπε: «Στα τραγούδια μου είμαι ένας αγωγός, ένα φίλτρο άλλων ζωών και πραγμάτων. Στα κείμενά μου όμως, είμαι υπόλογος. Πρέπει να μπορώ να τα υπερασπίζομαι ανά πάσα στιγμή με τη ζωή μου, με τις επιλογές μου. Δεν είναι απλώς πεταμένες λέξεις». Επίσης, πρότεινε το βιβλίο να διαβαστεί ακανόνιστα και τελείως άναρχα. «Όσοι δεν το έχετε διαβάσει, μην το ξεκινήσετε από την αρχή προς το τέλος. Θα πλήξετε. Ανοίξτε το τυχαία σε σελίδες. Είναι χωρισμένο σε πέντε θεματικές ενότητες, για την κρίση, για τη μπάλα, με προσωπικά κείμενα… Διαβάστε το με βάση την προσωπική δομή αναρχίας που έχει καθένας».

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε μ’ ένα τελευταίο κείμενο που διάβασε η Δάφνη Λαμπρόγιαννη κι ακολούθησε η «λαϊκή ώρα», με τραγούδια του Οδυσσέα Ιωάννου, ερμηνευμένα από συνεργάτες του καλλιτέχνες που τον τίμησαν με την παρουσία τους. Από τη σκηνή του Ιανού πέρασαν ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Μάξιμος Δράκος, η Ρίτα Αντωνοπούλου, η Γιώτα Νέγκα, η Νατάσσα Μποφίλιου & ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Μεταξύ των παραβρισκόμενων διακρίναμε τους Γεράσιμο Ευαγγελάτο, Κώστα Θωμαΐδη, Γιώργο Ανδρέου, Ευτυχία Μητρίτσα, Πάνο Παπαϊωάννου, Χάρη Μακρή, καθώς κι αρκετούς δημοσιογράφους και ραδιοφωνικούς παραγωγούς.

Το νέο βιβλίο του Οδυσσέα Ιωάννου με τίτλο «Το νερό να γίνεις» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!