Ο Νταλάρας τραγουδά Θεοδωράκη & Ελευθερίου στη Δημητσάνα (2003)

(ΣΠΑΝΙΟ & ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ VIDEO) Με αφορμή ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, ανέτρεξα στο «συρτάρι» της μνήμης μου και σταμάτησα στις 16 Αυγούστου του 2003.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Εκείνη τη μέρα, με μια παρέα από την Καλαμαριά βρεθήκαμε στο μικρό ανοιχτό θέατρο της Δημητσάνας στην ορεινή Αρκαδία, στο οποίο έχει δοθεί το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη, προκειμένου να παρακολουθήσουμε ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Κώστα Θωμαΐδη, τη Μαρία Σουλτάτου και βεβαίως, τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με προεξάρχοντα τον Κώστα Παπαδόπουλο στο μπουζούκι. Μπουζούκι έπαιξε επίσης ο Μανώλης Γεωργοστάθης, πιάνο ο Γιάννης Ιωάννου, μπάσο ο Τεό Λαζάρου και κιθάρα ο Δημήτρης Παπαγγελίδης. Μου διαφεύγουν τα ονόματα του ντράμερ και της κοπέλας που έπαιξε σαντούρι.

Μέσα και έξω από το θέατρο, χωρητικότητας περίπου 1000 ατόμων, είχαν μαζευτεί περίπου 4000 θεατές. Με την εμφάνιση του Μίκη, έχοντας στο πλευρό του τον Γιώργο Νταλάρα, έγινε απλά, χαμός. Ο Μίκης αποπειράθηκε να απευθύνει έναν χαιρετισμό στο κοινό, αλλά, δυστυχώς, το μικρόφωνο ήταν χαλασμένο...

Στη συνέχεια τιμήθηκε ο Γιώργος Νταλάρας από τον δήμαρχο της περιοχής για την προσφορά του στην ελληνική μουσική και αμέσως ξεκίνησε η συναυλία με τη Μαρία Σουλτάτου, να καταθέτει ξεχωριστές ερμηνείες σε τέσσερα κομμάτια από τον «Επιτάφιο» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

1) Πού πέταξε τ’ αγόρι μου
2) Βασίλεψες αστέρι μου
3) Ήσουν καλός κι ήσουν γλυκός
4) Στο παραθύρι στέκοσουν

Η Σουλτάτου παρέδωσε την σκυτάλη στον Κώστα Θωμαΐδη, που ερμήνευσε με πολύ ιδιαίτερο τρόπο κάποια κομμάτια από τις «Αρκαδίες» του Μίκη, που γράφτηκαν στη Ζάτουνα, το χωριό ακριβώς απέναντι από τη Δημητσάνα, όπου ο συνθέτης ήταν εξόριστος στη διάρκεια της χούντας, αλλά και κάποια από τα «Λυρικά» σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη.

1) Είμαι Ευρωπαίος (στίχοι Μίκη Θεοδωράκη)
2) Ψηλά στης Ρωσίας τα χιόνια (Μίκη Θεοδωράκη)
3) Ο γιος μου (Μίκη Θεοδωράκη)
4) Τα κελιά (Μίκη Θεοδωράκη)
5) Το μαύρο μυστικό (Τάσου Λειβαδίτη)
6) Ήταν κάποτε δυο φίλοι (Τάσου Λειβαδίτη)

Ήταν η σειρά του Γιώργου Νταλάρα, ο οποίος με τη συνοδεία χορωδίας ανέβηκε στη σκηνή και, σε μεγάλα κέφια, ερμήνευσε τα παρακάτω τραγούδια, μεταξύ των οποίων τέσσερα από τις «Αρκαδίες» που, αν δεν απατώμαι, τραγούδησε ζωντανά για πρώτη φορά:

1) Ω βουνά (Μίκη Θεοδωράκη)
2) Μιλώ (Μανόλη Αναγνωστάκη)
3) Την πόρτα ανοίγω το βράδυ (Τάσου Λειβαδίτη)
4) Κουβέντα μ’ένα λουλούδι (Γιάννη Ρίτσου)
5) Καρτέρεμα (Γιάννη Ρίτσου)
6) Εδώ το φως (Γιάννη Ρίτσου)
7) Κόκκινο τριαντάφυλλο (Μίκη Θεοδωράκη)
8) Mέσα σε κήπο κάθισα (Μάνου Ελευθερίου)
9) Του χάρου η μάνα (Μάνου Ελευθερίου)
10) Παράπονο (Δημήτρη Χριστοδούλου)
11) Γωνιά, γωνιά (Δημήτρη Χριστοδούλου)
12) Βραδιάζει (Δημήτρη Χριστοδούλου)
13) Μέρα Μαγιού μου μίσεψες (Γιάννη Ρίτσου)
14) Δρόμοι παλιοί (Μανόλη Αναγνωστάκη)
15) Αγάπη (Κώστα Τριπολίτη)
16) Δραπετσώνα (Τάσου Λειβαδίτη)
17) Της αγάπης αίματα (Οδυσσέα Ελύτη)
18) Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ (Οδυσσέα Ελύτη) Όλοι οι τραγουδιστές

Στο φινάλε η συγκίνηση κορυφώθηκε, όταν στη σκηνή ανέβηκε και ο Μίκης για να τραγουδήσει τρία τραγούδια με τους υπόλοιπους τραγουδιστές, ενώ από τη Ζάτουνα, ακριβώς απέναντι δηλαδή, έκαναν σινιάλο, αναβοσβήνοντας τα φώτα του χωριού. Τις στιγμές αυτές επιτρέψτε μου να τις χαρακτηρίσω ως ιστορικές και αλησμόνητες…

Ο Μίκης λοιπόν είπε τα:

1) Xάθηκα (Γιάννη Θεοδωράκη)
2) Όμορφη πόλη (Γιάννη Θεοδωράκη)
3) Καημός (Δημήτρη Χριστοδούλου)

Η συναυλία επαναλήφθηκε την επόμενη μέρα στο Ανοιχτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Εξαμίλια Κορινθίας, με τη διαφορά ότι αφενός δεν παραβρέθηκε ο συνθέτης, αφετέρου δεν ακούστηκαν τα δυο τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου…

Video:  «Μέσα σε κήπο κάθισα» (Μ. Θεοδωράκης - Μ. Ελευθερίου)
Τραγουδά ο Γιώργος Νταλάρας στη συναυλία αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη στο Ανοιχτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στη Δημητσάνα Αρκαδίας στις 16 Αυγούστου 2003. (Αρχείο Θανάση Γιώγλου)

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!