Ο Γιώργος Νταλάρας στην Θεσσαλονίκη με το εμβληματικό «Άξιον Εστί»

(VIDEO - PHOTOS - ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ) Ο Γιώργος Νταλάρας ερμήνευσε το «Άξιον Εστί» με τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
22/11/2018

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Θανάσης Γιώγλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Άξιον Εστί εορτάζοντας τη μνήμη…»


Καρφίτσα δεν έπεφτε το βράδυ της Τετάρτης 21 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με βασικό ερμηνευτή τον Γιώργο Νταλάρα. Συμμετείχαν η σπουδαία ερμηνεύτρια Ασπασία Στρατηγού, η Συμφωνική Ορχήστρα του ΑΠΘ, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, μια μικρή λαϊκή ορχήστρα αποτελούμενη από τους Γιώργο Παπαχριστούδη (πιάνο), Γιώργο Μάτσικα (μπουζούκι), Βασίλη Κορακάκη (μπουζούκι), Χρήστο Ζέρβα (κιθάρα), Ανδρέα Κατσιγιάννη (σαντούρι) και Γρηγόρη Συντρίδη (τύμπανα), καθώς και οι Χορωδίες του ΑΠΘ «Γιάννης Μάντακας», «Τρισεύγενη Καλοκύρη» και το Χορωδιακό Εργαστήρι του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, σε διδασκαλία της Εριφύλης Δαμιανού. Συμμετείχε επίσης η Χορωδία Δωματίου Κοζάνης σε διδασκαλία της Έμης Τσιούρα. Τη γενική διεύθυνση της συναυλίας είχε ο μαέστρος Δημήτρης Δημόπουλος. Υπεύθυνοι για τον ήχο ήταν ο Αντώνης Ζαχόπουλος και ο Βαγγέλης Κουλούρης και για τους φωτισμούς ο Γιάννης Μανιατάκος.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συστηματικών δράσεων εξωστρέφειας και «ανοίγματος» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προς την πόλη και εντάχθηκε στις «Βραδιές Τέχνης στο ΑΠΘ», έναν θεσμό που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο, με στόχο να φέρει τα μέλη του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας, αλλά και το κοινό της πόλης, πιο κοντά στην τέχνη και τον πολιτισμό. Έναν θεσμό, που μετά από πρόταση του ΑΠΘ, δέχτηκε με χαρά να στηρίξει ο Γιώργος Νταλάρας.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε το εμβληματικό έργο «Το άξιον εστί» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, με λαϊκό τραγουδιστή τον Γιώργο Νταλάρα, αφηγητή τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιάννη Αναστασάκη και βαρύτονο τον Απόστολο Σωτηρούδη. Στο δεύτερο μέρος ακούστηκε μια σειρά από τραγούδια που ενορχηστρώθηκαν από τον Κώστα Γανωσέλλη και πρωτοπαρουσιάστηκαν, τα περισσότερα, το 1997 σε συναυλία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ και στη συνέχεια σε ολόκληρη την υφήλιο, στο πλαίσιο των συνεργασιών του ερμηνευτή με τις μεγάλες ορχήστρες.

Η είσοδος στη συναυλία πραγματοποιήθηκε μόνο με προσκλήσεις, που διανεμήθηκαν στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και στο κοινό της πόλης. Κι επειδή δεν ήταν λίγες οι φορές που βρεθήκαμε σε άδειες αίθουσες σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με προσκλήσεις, οφείλω να σημειώσω πως χθες το βράδυ η κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής ήταν κατάμεστη, ενώ στην είσοδο δημιουργήθηκε μια λίστα αναμονής, για όσους δεν μπόρεσαν να προμηθευτούν το «μαγικό χαρτάκι» και περίμεναν υπομονετικά για μια ακύρωση ή επιστροφή πρόσκλησης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως, όπως συνηθίζεται άλλωστε στις συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα, έτσι και χθες δεν ήταν λίγοι οι φίλοι του από το εξωτερικό αλλά και από την Αθήνα που ταξίδεψαν στην Θεσσαλονίκη αποκλειστικά για τη συναυλία.

Από τον καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο διακρίναμε το συνθέτη Γιώργο Καζαντζή, τον πολυπράγμονα καλλιτέχνη Στάθη Παχίδη, την ηθοποιό και στιχουργό Ναντίνα Κυριαζή, τους μουσικούς Κώστα Ματσίγκο και Γιώργο Καραμφίλλη και το δημοσιογράφο Γιάννη Τσολακίδη.

Κάποια λίγα και αναπόφευκτα λάθη που ακούστηκαν στη διάρκεια της συναυλίας, θεωρώ πως οφείλονται στις ελάχιστες πρόβες που πραγματοποιήθηκαν παρουσία όλων των συντελεστών. Είναι χαρακτηριστικό πως οι δυο ορχήστρες, οι χορωδίες, η λαϊκή ορχήστρα και όλοι οι ερμηνευτές έκαναν μόνο δυο πρόβες.

Στο σύντομο χαιρετισμό του στην αρχή του δευτέρου μέρους, ο Γιώργος Νταλάρας ευχαρίστησε και εξήρε το έργο όλων των μουσικών και των συντελεστών. Ευχαρίστησε επίσης ιδιαιτέρως τον παλιό του φίλο και «ψυχή» της διοργάνωσης της συναυλίας, καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Γιώργο Παπανικολάου και τον μαέστρο Δημήτρη Δημόπουλο, αναφέρθηκε στη φωνή του ποιητή «που μιλάει για έναν τόπο που κάποτε ήταν μαγικός και σήμερα τον ψάχνουμε» και αφιέρωσε τα τραγούδια στη σύζυγο του Σταύρου Κουγιουμτζή, Αιμιλία που παρακολούθησε τη συναυλία (στο video που βρίσκεται στο τέλος του άρθρου, μπορείτε να ακούσετε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα).

01.Dalaras Aimilia SMALL
Το πρόγραμμα της συναυλίας


Μέρος 1ο

«Το Άξιον Εστί»
Μίκη Θεοδωράκη - Οδυσσέα Ελύτη
Ακούστηκαν όλα τα αποσπάσματα πλην της οργανικής εκδοχής του «Ναοί στο σχήμα τ’ ουρανού».

Μέρος 2ο

1) Ο ουρανός φεύγει βαρύς (Σταύρος Κουγιουμτζής)
2) Άσπρο περιστέρι (Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος)
3) Τα βεγγαλικά σου μάτια (Στάμος Σέμσης – Μιχάλης Μπουρμπούλης)
4) Τα πρώτα λόγια (Παραδοσιακό, διασκευή: Σταύρος Κουγιουμτζής, στίχοι: Μάνος Ελευθερίου)
5) Θεός αν είναι (Goran Bregovic – Λίνα Νικολακοπούλου)
6) Έλα πάρε μου τη λύπη (Μάνος Χατζιδάκις – Νίκος Γκάτσος) Ασπασία Στρατηγού
7) Μαρίνα (Μίκης Θεοδωράκης – Οδυσσέας Ελύτης) Ασπασία Στρατηγού
8) Θάλασσα πλατιά (Μάνος Χατζιδάκις – Γιώργος Ρούσσος) Ασπασία Στρατηγού
9) Η μάγισσα της Αραπιάς (Βασίλης Τσιτσάνης)
10) Σαν το μετανάστη (Zulfu Livaneli – Λευτέρης Παπαδόπουλος)
11) Ήταν πέντε, ήταν έξι (Σταύρος Κουγιουμτζής)
12) Όλα καλά (Σταύρος Κουγιουμτζής)
13) Μη μου θυμώνεις μάτια μου (Σταύρος Κουγιουμτζής)

Ένα μικρό υστερόγραφο ψυχής…


Το 1968, στο δωματιάκι ενός μικρού διαμερίσματος στην Κυψέλη, ο Σταύρος Κουγιουμτζής άκουγε για πρώτη φορά τον, δεκαεννιάχρονο τότε, Γιώργο Νταλάρα να τραγουδά τον «Ουρανό», το «Κάπου στα Πετράλωνα», το «Που 'ναι τα χρόνια» και τα άλλα. Στο διπλανό δωμάτιο, η Αιμιλία «κρυφάκουγε» (θέλοντας και μη, αφού το σπίτι ήταν πολύ μικρό), έκπληκτη αυτό τον νέο ερμηνευτή...

50 χρόνια μετά, χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης, στη διπλανή μου θέση, η Αιμιλία ξανάκουγε συγκινημένη τον ερμηνευτή, που είναι πλέον παππούς, να τραγουδά τον «Ουρανό», το «Ήταν πέντε, ήταν έξι», το «Όλα καλά», το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου» Ο Γιώργος Νταλάρας της αφιέρωσε τη συναυλία...
«Μετά θέλω να πάμε μέσα, να τον χαιρετήσουμε» μου είπε…

Κι έτσι βγήκε αυτή η φωτογραφία, που ήθελα χρόνια να βγάλω...
02.Dalaras Aimilia Gioglou small
- Οι φωτογραφίες της συναυλίας είναι του Γιάννη Τσουφλίδη και προέρχονται από τη σελίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο facebook. Η φωτογραφία στο video είναι της Σοφίας Μαυροπούλου. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.

- Ευχαριστούμε επίσης τον κ. Γιώργο Παπανικολάου και την κ. Πέννυ Παρτακελίδου από το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του Α.Π.Θ. για την άψογη συνεργασία μας.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!