Ο Γιάννης Μαρκόπουλος στο Κηποθέατρο Παπάγου

(ΡΕΠΟΡΤΑΖ) Συγκλονιστική η Μποφίλιου, σταθερές αξίες ο Χαλκιάς και ο Γαργανουράκης, επαρκής ο Δήμος Αναστασιάδης και οι υπόλοιποι συντελεστές σε μια μοναδική συναυλία με τα μεγάλα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Γιάννης Μαρκόπουλος


Πολύ τυχεροί ήταν όσοι σχεδόν γέμισαν το Κηποθέατρο Παπάγου, παρά την καταρρακτώδη βροχή που προηγήθηκε, καθώς ήταν από τις σπάνιες πια φορές που ο Γιάννης Μαρκόπουλος «χώρεσε» τις περισσότερες από τις σημαντικότερες στιγμές της 45ετούς πορείας του, από το 1970, σε μια ελεύθερη συναυλία, στο πανηγυρικό κλείσιμο της αυλαίας του 21ου Φεστιβάλ Δήμου Παπάγου - Χολαργού, στο οποίο είναι άμισθος καλλιτεχνικός σύμβουλος ως εξέχων δημότης Παπάγου. 

Ο σπουδαίος Κρητικός δημιουργός τιμήθηκε μάλιστα στο τέλος της συναυλίας για την συνολική προσφορά του στον πολιτισμό από το δήμαρχο Παπάγου, Ηλία Αποστολόπουλο.
Markopoulos

Νατάσσα Μποφίλιου


Ο Γιάννης Μαρκόπουλος έδωσε βήμα σε μια πλειάδα παλιών και νέων συνεργατών του να φέρουν σε πέρας την συναυλία που ο ίδιος παρακολούθησε κι έζησε με τον τρόπο του από την πρώτη σειρά του Κηποθέατρου παρέα με την σύζυγό και ερμηνεύτρια του Βασιλική Λαβίνα. Πραγματικά η συναυλία επεφύλαξε πολλές συγκινήσεις στο κοινό, όπως την συγκλονιστική ερμηνεία της Νατάσσας Μποφίλιου στο «Λένγκω». Με αμηχανία και θαυμασμό ταυτόχρονα, ακόμα και οι πολύπειροι τραγουδιστές του Γιάννη Μαρκόπουλου, ο Λάκης Χαλκιάς κι ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης κοιτούσαν καθισμένοι δίπλα της στο πάλκο, μαζί με την υπόλοιπη ορχήστρα, την ανερχόμενη αυτή ερμηνεύτρια που έχει κερδίσει την αγάπη του κοινού εδώ και αρκετό καιρό να το λέει τόσο σπαρακτικά και να το ζει σαν δικό της τραγούδι. Ένα τραγούδι από το δίσκο «Τα Ανεξάρτητα» σε μουσική και στίχους του συνθέτη με την Ελλάδα στην καρδιά του.  Σίγουρα η ερμηνεία αυτή της Μποφίλιου, με την συνοδεία μόνο της πιανίστας Μαριλίνας Τζελέπη, θα μείνει αξέχαστη στο κοινό. Επίσης ερμήνευσε και άλλα τραγούδια από τους «Μετανάστες» σε ποίηση Γιώργου Σκούρτη, που έχει πει σε πρώτη εκτέλεση η Μοσχολιού.
BOFLIOY

Μια όμορφη έκπληξη


Στην άλλη μεγάλη στιγμή της βραδιάς η 13χρονη μαθήτρια Γεωργία Φασουλάκη, νικήτρια στο Παιδικό Φεστιβάλ Κρήτης, ανέβηκε στην σκηνή και με πολλή άνεση και στυλ ερμήνευσε το «Πέρα από τη Θάλασσα» που πρωτοακούσαμε από την Βίκυ Μοσχολιού στην ταινία «Κατηγορώ τους Ανθρώπους» και κυριολεκτικά έκλεψε την παράσταση, μόνο με ένα τραγούδι! Μια ωραία τύπισσα με γυαλιά και φωνή που θα ζήλευε και η Νένα Βενετσάνου, μπάσα κι όμορφη, της αξίζουν συγχαρητήρια, μια εντελώς δική της ερμηνεία πάνω στο τραγούδι αυτό.

Λάκης Χαλκιάς & Χαράλαμπος Γαργανουράκης


Σταθερές αξίες στην σκηνή ο Ηπειρώτης Λάκης Χαλκιάς και ο Κρητικός Χαράλαμπος Γαργανουράκης, άξιοι και πιστοί ερμηνευτές του Γιάννη Μαρκόπουλου από τη δεκαετία του ’70 που ο συνθέτης εμφανίστηκε στο μουσικό προσκήνιο έχοντας μια εντελώς καινούργια μουσική πρόταση για την Ελλάδα και την δισκογραφία, ιδρυτής παράλληλα του κινήματος «Επιστροφή στις Ρίζες», όπως είπε και ό ίδιος αφορά το μέλλον και συνεχίζει να είναι υποστηρικτής του φέρνοντας μέσα από την μουσική πιο κοντά τους ανθρώπους στην ισότητα και στο περιβάλλον.

Ο Γαργανουράκης, ο λεβέντης ερμηνευτής παίζοντας την λύρα του επί σκηνής, έμοιαζε σαν αληθινός γίγαντας, μαυροντυμένος, που ζούσε κάθε τραγούδι χορεύοντας πολλές φορές και κουνώντας τα χέρια του παίρνοντας στην αγκαλιά του το κοινό και σηκώνοντας το ψηλά στο δυσθεώρητο καλλιτεχνικό του ύψος, σε μεγάλες στιγμές, όπως στα «Χίλια μύρια κύματα», «Λόγια και τα Χρόνια», «Μπήκα στην πόλη οι οχτροί». 

Όσο για τον εξαιρετικά γενναιόδωρο επί σκηνής ερμηνευτή Λάκη Χαλκιά που μας έβαλε στο κόσμο του Μαρκόπουλο ξεκινώντας με το «Παλιέ μου Φίλε» και μια σειρά άλλων επιτυχιών του συνθέτη, όπως τη «Φάμπρικα» που τραγούδησε μαζί με τον κόσμο, αλλά και δίνοντας του το μικρόφωνο.

Να υπογραμμιστεί εδώ η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας, τόσο με το ζεστό χειροκρότημά του στην αρχή και στο τέλος κάθε τραγουδιού, αλλά και στην τραγουδιστική του συμμετοχή που ήταν το κάτι άλλο και παρέπεμπε σε άλλες εποχές.
garganourakis
Lakis Chalkias

Άξιοι συντελεστές


Ο Δήμος Αναστασιάδης, ο νεαρότερος ερμηνευτής της παρέας που συναντήθηκε με τον Μαρκόπουλο στο πρόσφατο «Εντεύθεν» μαζί με ένα απόσπασμα από το δίσκο αυτό τραγούδησε τα «Χρώματα κι Αρώματα» και την «Μάνα του Αλέξανδρου» (πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας από το «Σεργιάνι στον Κόσμο») βάζοντας τη δική του νότα στην συναυλία και κερδίζοντας το χειροκρότημα του Λάκη Χαλκιά. Στο κλίμα της όμορφης παρέας συνέβαλε το γεγονός ότι όλοι οι ερμηνευτές παρέμεναν επί σκηνής όσο τραγουδούσε κάποιος εξ αυτών!». 

Ακούστηκαν επίσης αγαπημένα τραγούδια όπως «Ο Γίγαντας», «Κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι», «Παραπονεμένα Λόγια», «Μιλώ για τα παιδιά μου», «Who pays the Ferryman» και πολλά άλλα. Κορυφαία στιγμή της βραδιάς όταν όλοι μαζί οι ερμηνευτές, τραγούδησαν τα περίφημα «Ζάβαρα-κάτρα-νέμια» στο τέλος της συναυλίας.

Ερμήνευσαν επίσης οι ιδιαίτερες φωνές: Μαρία Λυμπεράκου και Δάφνη Ζουρνατζή. Το δεύτερο μέρος άνοιξε η παιδική χορωδία Δήμου Παπάγου - Χολαργού σε διδασκαλία Κατερίνας Μάσκα.  

Την 10μελή ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία» που έχει ιδρύσει ο Γ. Μαρκόπουλος αποτελούσαν εκλεκτοί μουσικοί, που πάντα ο Γιάννης Μαρκόπουλος επιλέγει έναν προς ένα.

Στο πιάνο η Μαριλίνα Τζελέπη.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος δίνει ραντεβού με το κοινό του το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής με το «Χρονικό».

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!