Ο Γιάννης Κότσιρας κερδίζει το στοίχημα με τ' «Ανείπωτα»

(VIDEO & PHOTOS) Όσα «ανείπωτα» είδαμε κι ακούσαμε στο Σταυρό του Νότου.
Ο Γιάννης Κότσιρας κερδίζει το στοίχημα με τ' «Ανείπωτα» Φωτογραφίες: Δήμητρα Κεχαγιά
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
04/12/2017

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Κίκα Α. Ρόκα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Γιάννης Κότσιρας φέτος το χειμώνα εμφανίζεται στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου, παρουσιάζοντας τα «Ανείπωτα», ένα πρόγραμμα βασισμένο κυρίως στα τραγούδια της δισκογραφίας του που θεωρεί «αδικημένα», με την έννοια πως δεν είχαν -ως τώρα- βρει θέση στα προγράμματά του ή στα ραδιόφωνα, αλλά και τραγούδια από το παλιό, λαϊκό & ρεμπέτικο ρεπερτόριο που ο ίδιος αγάπησε.

Παρακινδυνευμένη σαν ιδέα, καθώς τα «ανείπωτα» του ρεπερτορίου του είναι μεν η χαρά του «fan», αλλά κι άγνωστα στο ευρύ κοινό, άρα το πρόγραμμα ενδέχεται να κάνει «κοιλιά». Άλλο τόσο, όμως, είναι και ενδιαφέρουσα ιδέα, για όσους πραγματικά ενδιαφέρει το τραγούδι.

Ο Γιάννης Κότσιρας, εκτός από πολύ καλός τραγουδιστής, είναι και πολύ αγαπητός, τόσο στο κοινό, όσο και στους συναδέλφους του και απ’ ότι είδαμε κι ακούσαμε το βράδυ της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου 2017 καταφέρνει να γεμίζει το χώρο, παρά το ειδικό concept της παράστασης, αλλά και να προσελκύει συνεργάτες του τραγουδιστές. Και με τον τρόπο που έχει στήσει το πρόγραμμά του, κερδίζει το στοίχημα με τα «Ανείπωτα».

Η σχεδόν τετράωρη παράσταση ουσιαστικά αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο μέρος ξεκινά με τη «Μεγάλη αποκάλυψη» των Άρη Δαβαράκη & Ευανθίας Ρεμπούτσικα, δημιουργών που κατέχουν μεγάλη μερίδα στο προσωπικό ρεπερτόριο του Γιάννη Κότσιρα και βέβαια στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και συνεχίζεται με άλλα «αδικημένα», σε κάποιες περιπτώσεις επιλεγμένα από κοινού με τους μουσικούς του. Ενδεικτικά αναφέρω τα «Ένας έρωτας φτηνός» (Άρης Δαβαράκης - Ευανθία Ρεμπούτσικα), «Ψέματα» (Ελένη Ζιώγα - Ευανθία Ρεμπούτσικα), «Σε ερωτεύομαι» (Μανώλης Φάμελλος), «Πατέρα μεγάλωσα» (Ελένη Ζιώγα - Αντώνης Μιτζέλος).

Ακούγονται επίσης τραγούδια που έχουν γράψει οι συνεργάτες του μουσικοί, όπως η «Λαδόκολλα» του Γιάννη Αγγελόπουλου, μέλους του συγκροτήματος Γιαν Βαν και πλέον -παράλληλα- ντράμερ του Γιάννη Κότσιρα.

Ο Βαγγέλης Μαχαίρας, ο παλαιότερος συνεργάτης του τραγουδιστή και γνωστός δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, βρίσκει θέση με τραγούδι του, το πρόσφατο «Κοίτα ρε φίλε», στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, όπου ακούγονται ρεμπέτικα και λαϊκά που «ζήλεψε» ο Γιάννης Κότσιρας.

Άλλωστε, η καριέρα του ξεκίνησε σε ρεμπέτικα και λαϊκά πάλκα, επομένως δε θα μπορούσε να «αρνηθεί» τις καταβολές του. «Ασφαλώς και δεν πρέπει», «Πάρε τα χνάρια», «Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Ξημερώνει», «Νταλίκα» και πολλά άλλα ερμηνεύονται με τον τρόπο του. Ξεχωριστές στιγμές, ένα σύγχρονο ρεμπέτικο, το «Μ’ έχουν βαφτίσει Γιάννη» των Γιάννη Κότσιρα & Σταυρού Σιόλα, που «αυτοβιογραφεί» τον τραγουδιστή και το «Σ’ αγαπώ σαν αμαρτία» των Λάκη Τεάζη & Σπύρου Παπαβασιλείου, ένα τραγούδι πρωτοερμηνευμένο από τον Δημήτρη Μητροπάνο, που όμως σπάνια επιλέγουν άλλοι να εντάξουν στα προγράμματά τους, παρά την απίστευτη απήχηση που έχει ακόμα και σήμερα στο κοινό, 34 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του.

Δε λείπουν και στιγμές της σχετικά πρόσφατης προσωπικής δισκογραφίας του Γιάννη Κότσιρα, όπως το «Δωσ’ μου μια μέρα αληθινή» (Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος - Στίχοι: Άλκης Αλκαίος - Οδυσσέας Ιωάννου) από το δίσκο «Ό,τι θυμάσαι δεν πεθαίνει» του 2014.

Θέση στο πρόγραμμα βρίσκουν και νεότεροι ερμηνευτές που παρακολουθούν την παράσταση, όπως -τη χθεσινή βραδιά- ο Γιώργος Περρής που τραγούδησε μαζί με τον Γιάννη Κότσιρα την «Προδοσία» των Ελένης Ζιώγα & Ευανθίας Ρεμπούτσικα, αλλά και η Παυλίνα Βουλγαράκη που τραγούδησε τους δικούς της «Λαβύρινθους». Παρών, βέβαια και ο Δημήτρης Μπάσης, παλιός φίλος και συνεργάτης του Γιάννη Κότσιρα, που μας χάρισε το απολαυστικό στιγμιότυπο του παρακάτω βίντεο.

Μετά από την παρουσίαση των μουσικών, τελειώνει και το δεύτερο πρόγραμμα, όμως η αγάπη του κόσμου δεν αφήνει τον Γιάννη Κότσιρα να αποχωρήσει κι έτσι εκείνος επιστρέφει στη σκηνή και ερμηνεύει μια σειρά από πολύ γνωστές, πλέον, επιτυχίες του, όπως τα «Κάθε φορά», «Το τσιγάρο», «Αλεξάνδρεια», «Τυφλές ελπίδες» και άλλα, καθώς και επιθυμίες του κοινού, όπως «Τα ήσυχα βράδια» της Αρλέτας (Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή - Μουσική: Λάκης Παπαδόπουλος), που ζητήθηκε χθες.

Ικανοποιημένοι; Όλοι!

Παίζουν:

Αλέξανδρος Λιβιτσάνος: ενορχήστρωση & πλήκτρα
Γιάννης Αγγελόπουλος: τύμπανα
Παρασκευάς Κίτσος: μπάσο
Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι
Κώστας Μιχαλός: κιθάρα
Μάνος Γρυσμπολάκης: ακορντεόν

Φωτογραφίες: Δήμητρα Κεχαγιά

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!