«Μια σημαία που δεν άλλαξε χρώμα»

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ VIDEO, ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ) Ο Γιώργος Νταλάρας στη Θεσσαλονίκη με τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Ο Νταλάρας τραγουδά Κουγιουμτζή στη Σαλονίκη


Τείνουν να καθιερωθούν -και μας αρέσει αυτό- τα αφιερώματα του Γιώργου Νταλάρα στον Σταύρο Κουγιουμτζή, που διοργανώνονται την τελευταία δεκαπενταετία στην Θεσσαλονίκη, από διαφορετικό κάθε φορά φορέα, το καλοκαίρι ή τις πρώτες φθινοπωρινές μέρες.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή, πάμε 13 χρόνια πίσω, στις 13 Ιουνίου 2005, τρεις μήνες μετά τη «φυγή» του συνθέτη, όταν ο Γιώργος Νταλάρας ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος στο μεγάλο αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Γης.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2008 ο Νταλάρας τραγούδησε Κουγιουμτζή στο χώρο εκδηλώσεων του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην Καλαμαριά, στο πλαίσιο του «Παρά θιν’ αλός» που διοργανώνει ο δήμος της πόλης. Οκτώ χρόνια μετά, στις 30 Αυγούστου 2016, ο ερμηνευτής τίμησε τον συνθέτη με μια συναυλία στα Συμμαχικά Κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης, στην έναρξη του κύκλου εκδηλώσεων «Βαλκανική Πλατεία» του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, ενώ στις 24 Ιουνίου 2017 ο Γιώργος Νταλάρας είχε τη «μερίδα του λέοντος», όσον αφορά τους ερμηνευτές, στη συναυλία που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Προβλήτα Α’ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Εκτός απ’ όλα αυτά, στις 29 Ιανουαρίου 2018 ο Νταλάρας παραβρέθηκε σε εκδήλωση της Λέσχης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης για τον Σταύρο Κουγιουμτζή, στο Αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

«100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ»


Έτσι και φέτος, ο Γιώργος Νταλάρας βρέθηκε στην κεντρική σκηνή του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στην Θεσσαλονίκη, για να τραγουδήσει τα μεγάλα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, αυτή τη φορά στην έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ». Το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ είναι εμπνευσμένο από το ποίημα «Καπνισμένο Τσουκάλι», του σπουδαίου ποιητή Γιάννη Ρίτσου: «Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ. Δύσκολος δρόμος!... Σίγουρος δρόμος... Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ... Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος!». Όπως μας πληροφόρησαν άνθρωποι της διοργάνωσης, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, εκτιμάται πως από το απόγευμα και μετά, πέρασαν από την είσοδο του παλιού στρατοπέδου περισσότεροι από 11.000 επισκέπτες, ενώ τη συναυλία παρακολούθησαν, περίπου, 7.000 θεατές.

Κι εδώ, οφείλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία (επισκεπτόμενος για πρώτη φορά το Φεστιβάλ της ΚΝΕ), στην άψογη διοργάνωση, αλλά και στο μοναδικό κλίμα που επικρατούσε στο χώρο πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη συναυλία. Από τη διπλανή σκηνή μάλιστα, ο αγέρας έφερνε τους ήχους του κλαρίνου του Πετρολούκα Χαλκιά, που πραγματοποιούσε τη δική του συναυλία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ενώ λίγο πιο κάτω οι Imam Baildi παρουσίαζαν το δικό τους πρόγραμμα.

(Για όσους «είδαν φως και μπήκαν» στο χώρο και στη διάρκεια της συναυλίας δεν έκαναν τίποτα άλλο, από το να περιφέρονται άσκοπα στο χώρο, να χαζολογάνε και να παίζουν με τα κινητά τους, τα έχουμε γράψει κι άλλες φορές. Δυστυχώς, όπου η είσοδος είναι ελεύθερη ή με πολύ χαμηλό εισιτήριο όπως χθες, αυτά τα φαινόμενα θα υπάρχουν).

Για την κομβική συνεργασία του Σταύρου Κουγιουμτζή με τον Γιώργο Νταλάρα έχει μιλήσει πλέον η ιστορία. Οπότε δε νομίζω πως είναι σκόπιμο να κάνουμε άλλη μια ανάλυση. Η χθεσινή συναυλία ήταν μια μικρή ανθολογία από τα τραγούδια που άφησε αυτή η συνεργασία, αλλά και με στιγμές από το ρεπερτόριο του συνθέτη, που πέρασαν στη δισκογραφία με τη φωνή τραγουδιστών όπως η Χάρις Αλεξίου, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Γιάννης Καλατζής, η Άννα Βίσση και η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε, όπως ήταν φυσικό, στον Μάνο Ελευθερίου, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. (Στο πρώτο video έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το χαιρετισμό και τον πρόλογο του ερμηνευτή).

Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα τραγούδησε η αψεγάδιαστη Ασπασία Στρατηγού, ενώ στην ορχήστρα συμμετείχαν δέκα ξεχωριστοί μουσικοί: Γιώργος Παπαχριστούδης (πιάνο, διεύθυνση ορχήστρας), Γιώργος Μάτσικας (μπουζούκι), Βασίλης Κορακάκης (μπουζούκι), Άρης Ζέρβας (βιολοντσέλο), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν), Χρήστος Ζέρβας (κιθάρα και φωνητικά), Θανάσης Σοφράς (μπάσο), Αποστόλης Βαγγελάκης (πνευστά), Ντάσο Κούρτι (ακορντεόν) και Δημήτρης Γκαβαρδίνας (τύμπανα). Τον ήχο φρόντισαν ο Αντώνης Ζαχόπουλος με τον Βαγγέλη Κουλούρη και τους φωτισμούς ο Γιάννης Μανιατάκος.

Εν κατακλείδι, και παραφράζοντας το στίχο του Σταύρου Κουγιουμτζή «και μια σημαία σ’ ένα μπαλκόνι, αλλάζει χρώματα και με σκοτώνει», θα λέγαμε πως ο Γιώργος Νταλάρας τραγούδησε χθες τα τραγούδια του Κουγιουμτζή, για μια σημαία που δεν άλλαξε ποτέ χρώμα…

Το πρόγραμμα της συναυλίας


1) Κάπου νυχτώνει (στίχοι: Σταύρος Κουγιουμτζής)
2) Δώσε μου το χέρι σου (Σώτια Τσώτου)
3) Το πρώτο περιστέρι (Γιώργος Θέμελης)
4) Τώρα που θα φύγεις (Μάνος Ελευθερίου)
5) Του κάτω κόσμου τα πουλιά (Μάνος Ελευθερίου)
6) Οι ελεύθεροι κι ωραίοι (Μάνος Ελευθερίου)
7) Θα ‘ταν 12 του Μάρτη (Μιχάλης Μπουρμπούλης) Ασπασία Στρατηγού
8) Χρόνια σαν βροχή (Μάνος Ελευθερίου) Ασπασία Στρατηγού
9) Σ’ αγαπώ (Άκος Δασκαλόπουλος) Ασπασία Στρατηγού
10) Ένας κόμπος η χαρά μου (Σταύρος Κουγιουμτζής)
11) Τρελοί και άγγελοι (Ντύλαν Τόμας) (Σταύρος Κουγιουμτζής)
12) Στα ψηλά τα παραθύρια (Λευτέρης Παπαδόπουλος)
13) Έτσι ειν’ οι ανθρώποι (Σώτια Τσώτου)
14) Κάποιος χτύπησε την πόρτα (Λευτέρης Παπαδόπουλος)
15) Χάντρα στο κομπολόι σου (Άκος Δασκαλόπουλος)
16) Όμως δεν ξέρω (Μιχάλης Μπουρμπούλης) Ασπασία Στρατηγού
17) Το κόκκινο φουστάνι (Κώστας Κινδύνης) Ασπασία Στρατηγού
18) Δίψασα στην πόρτα σου (Μάνος Ελευθερίου) Ασπασία Στρατηγού

19) Στα χρόνια της υπομονής (Μάνος Ελευθερίου) Ασπασία Στρατηγού – Γιώργος Νταλάρας
20) Σ’ αυτή την πόλη (Σταύρος Κουγιουμτζής)
21) Ήταν πέντε, ήταν έξι (Σταύρος Κουγιουμτζής)
22) Όλα καλά (Σταύρος Κουγιουμτζής)
23) Που ‘ναι τα χρόνια (Άκος Δασκαλόπουλος)
24) Μη μου θυμώνεις μάτια μου (Σταύρος Κουγιουμτζής)

Encore

25) Το σακάκι μου κι αν στάζει (Άκος Δασκαλόπουλος)
26) Το πουκάμισο το θαλασσί (Άκος Δασκαλόπουλος)
27) Ξενάκι είμαι και θα ‘ρθω (Παραδοσιακό, διασκευή - στίχοι: Σταύρος Κουγιουμτζής)

Δεύτερες φωνές στον Γιώργο Νταλάρα έκανε η Ασπασία Στρατηγού.

Η φωτογραφία του Γιώργου Νταλάρα είναι του Γιάννη Φιλιπποπουλίτη και προέρχεται από τη συναυλία αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 24 Ιουνίου 2017.Οι φωτογραφίες στο gallery προέρχονται από τη σελίδα του 902.gr.

Video: Θανάσης Γιώγλου

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!