Ο Αλκίνοος στην Τεχνόπολη έδιωξε το «ζόρι»

(VIDEO & PHOTOS) Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και η «οικογένειά» του με «ξελάσπωσαν», όπως αμέτρητες άλλες φορές.
Ο Αλκίνοος στην Τεχνόπολη έδιωξε το «ζόρι» Φωτογραφίες: Χάρης Σφακιανάκης
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ήταν η χθεσινή μέρα παράξενη, κουραστική, «τεντωμένη» (ίσως και από τις υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος). Και είχε επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία και τη διάθεσή μου. Ήλπιζα ότι η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη και της μπάντας του θα φροντίσει να διαλυθεί αυτό το «σύννεφο». Κι ευτυχώς έτσι έγινε. Από τα πρώτα, κιόλας, τραγούδια ένα ξεφύσημα ανακούφισης, μια χαλάρωση στο σώμα και μια διέγερση των αισθήσεων, έδωσαν τη θέση τους στο «ζόρι» που επικρατούσε ως τότε. Τι είναι, άλλωστε, οι καλοκαιρινές συναυλίες, αν δεν είναι (και) μια «απόδραση» από τα συνηθισμένα; Κρύβει και ένα οξύμωρο όλο αυτό, βέβαια: προσπαθείς να ξεφύγεις από τα συνηθισμένα αναζητώντας καταφύγιο σε άλλα συνηθισμένα. Σε άλλου είδους συνηθισμένα όμως.

Εδώ και καιρό, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έχει επιλέξει μια μπάντα από τέσσερις σπουδαίους μουσικούς που τον πλαισιώνουν: Μανώλης Πάππος (μπουζούκι, λαούτο), Φώτης Σιώτας (βιολί), Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο), Γιώργος Καλούδης (βιολοντσέλο, κρητική λύρα). Με αυτούς παίζει. Με αυτούς εξελίσσεται. Με αυτούς «συγγενεύει», όπως ο ίδιος είπε χθες βράδυ από μικροφώνου. Αυτή η τριβή μεταξύ τους, αλλάζει τα πράγματα κι ας μοιάζουν αυτά να επαναλαμβάνονται (ίσως, για τους πολλούς). Δεν συμβαίνει έτσι. Απεναντίας, σε κάθε συναυλία, από τότε που πρωτοξεκίνησε να παίζει μαζί αυτή η «οικογένεια», κάτι αλλάζει, κάτι διαφοροποιείται. Και είμαι βέβαιος πως, ακόμα κι αν δεν γίνεται ξεκάθαρα αντιληπτό στα αυτιά του ευρέως ακροατηρίου, αυτή η συνεχόμενη τριβή των μουσικών μεταξύ τους (από τις πρόβες ως τα live) αγγίζει συναισθηματικά το κοινό με τρόπους που μπορεί να μην αντιλαμβάνεται συνειδητά. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η παράξενη «οικογένεια» δεν περιορίζει τα μέλη της στους επί σκηνής συμμετέχοντες, αλλά περιλαμβάνει και όλους εκείνους τους ανθρώπους που συμβάλλουν και συντρέχουν το εγχείρημα: ηχολήπτες (Βαγγέλης Λάππας - Βασίλης Δρούγκας), φωτιστή (Κωνσταντίνος Μαργκάς), παραγωγή (Simon Hill) κ.ο.κ. Και αυτό έχει, επίσης, τη σημασία του και την αντανάκλασή του. 

Χθες βράδυ, όλα τα αγαπημένα μας τραγούδια ήταν εκεί. Καινούργια (τριετίας πια) και παλιά. Προσωπικά, «σφίχτηκα» όσο ποτέ με την «Πατρίδα» και τραγούδησα ξανά σαν καινούργιο το «Όνειρο Ήτανε». Και είναι μαγικό αυτό το πράγμα. Μου συμβαίνει σχεδόν κάθε φορά στις συναυλίες του Αλκίνοου Ιωαννίδη (για αυτό και προσπαθώ να μην τις χάνω): τραγούδια που έχω ακούσει αμέτρητες φορές φανερώνονται μπροστά μου σαν καινούργια, αποκαλύπτοντάς μου έναν διαφορετικό εαυτό τους. Σίγουρα παίζει ρόλο και η δική μου στιγμή, η δική μου «φάση», αλλά αυτή ακριβώς είναι και η λειτουργία των καλών τραγουδιών. Εξελίσσονται και διαφοροποιούνται μαζί με το «χρήστη» τους και προσλαμβάνονται ανάλογα με τις προσωπικές του αναζητήσεις ανά εποχή. 

Στον ελλαδικό χώρο, το τραγούδι πάντοτε διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο. Ο Οδυσσέας Ιωάννου (αν δεν κάνω λάθος) έγραψε κάπου ότι «το τραγούδι μας ξελάσπωνε πάντα». Πόσο δίκιο έχει. Αυτό συνέβη και σε μένα χθες το βράδυ στην Τεχνόπολη με την «οικογένεια Ιωαννίδη». Με ξελάσπωσαν. Όπως αμέτρητες άλλες φορές. Καλή αντάμωση (στο θεατράκι της γειτονιάς μου το Σεπτέμβρη). 

*Τα video προέρχονται απ’ το youtube - Anna AGA. Οι φωτογραφίες είναι του Χάρη Σφακιανάκη.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!