Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Celtic Connections Festival: Όλα εξηγούνται τελικά

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ VIDEO & PHOTOS) Οφείλω να επισημάνω την ισορροπία έμπνευσης, δουλειάς, γνώσης, δεξιοτεχνίας, επιστήμης και σπουδής. Η εκκλησία ήταν γεμάτη.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μιλάμε για μια από τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης και της Μεγάλης Βρετανίας, τον St. Andrews, ένα ιστορικό κτίριο, στο υπόγειο του οποίου στεγάζεται ένα μπαρ (είπατε κάτι;). Τελευταίο live της σειράς σε έναν κακοφωτισμένο χώρο, με προβληματικό ήχο και περιορισμένο χρόνο για soundcheck. Κι αν όλα αυτά έπαιξαν κάποιο ρόλο, τελικά, μικρή σημασία έχει. Γιατί άλλο ήταν το θέμα χθες βράδυ στη Γλασκώβη, αν με ρωτάτε: αυτή τη φορά το κοινό ήταν μοιρασμένο. Κύπριοι και Έλληνες από τη μια, Σκωτσέζοι και Άγγλοι από την άλλη. Μετά την επισήμανση αυτή, άρχισα να παρατηρώ τον κόσμο. Τι ήταν αυτό που τους ξεσήκωνε; Τι ήταν αυτό που έκανε, για παράδειγμα, τον εβδομηντάρη Σκωτσέζο κύριο που καθόταν εμπρός μου να σηκώνεται όρθιος κάθε τόσο, να ξεκινά το χειροκρότημα πρώτος και να το σταματά τελευταίος; Ποιο στοιχείο της μουσικής του Αλκίνοου Ιωαννίδη ελκύει αυτούς τους «ξένους» ακροατές;

Νομίζω ότι η απάντηση βρίσκεται πίσω από τρεις διαφορετικές θεάσεις της μουσικής (του). Αρχικά, παίζει ρόλο -ίσως τον πρωτεύοντα- η προσέγγιση του ιδίου απέναντι στη δημιουργία (αρχικά) και στην επιτέλεση (κατόπιν). Για αυτό και έχω επιλέξει να συνοδεύσει το παρόν κείμενο ο «Τιμονιέρης». Αν παρατηρήσετε τη ζωντανή αυτή εκτέλεση του τραγουδιού, θα διαπιστώσετε έντονα δεξιοτεχνικά στοιχεία που παρεισφρύουν στην ενορχήστρωση, με ταυτόχρονο «χώρο» στους μουσικούς για αυτοσχεδιασμό και παράλληλη επικοινωνία του συναισθήματος. Όλα στη σωστή αναλογία. Δεν χρειάζεται απαραιτήτως να κατανοείς τα λόγια του τραγουδιού για να εκτιμήσεις την αξία του σα μουσικό δημιούργημα. Έτσι, «πλησιάζεις» ακόμα κι αν προέρχεσαι από μια ολότελα διαφορετική κουλτούρα. Στη συνέχεια, σημαντικό στοιχείο για αυτό το «πλησίασμα» των ξένων, είναι και το «ανοιχτό» τους αυτί και η φιλοξενία τους απέναντι στο διαφορετικό. Είτε από περιέργεια, είτε από ανάγκη να ανακαλύψουν κάτι άλλο, κάτι «ξένο», οι άνθρωποι στο εξωτερικό προσεγγίζουν άγνωστες μουσικές. Δεν «βολεύονται» και δεν αναζητούν χιλιοπαιγμένα και χιλιοακουσμένα τραγούδια για να νιώσουν βολικά. Τους αρκεί -ίσως- ένα ενδιαφέρον βιογραφικό για να παραβρεθούν σε ένα live. Τέλος, στην περίπτωση του Αλκίνοου Ιωαννίδη, ρόλο παίζει και η συνεπής παρουσία του στην πόλη και στο Celtic Connections τα τελευταία χρόνια.

Βγαίνοντας από την «οικειότητα» και το δικό μου «βόλεμα» στο άκουσμα των τραγουδιών του Αλκίνοου Ιωαννίδη, κοιτώντας το υλικό καθαρά μουσικολογικά, οφείλω να επισημάνω την ισορροπία έμπνευσης, δουλειάς, γνώσης, δεξιοτεχνίας, επιστήμης και σπουδής. Αυτά τα στοιχεία στις σωστές αναλογίες μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πόλο έλξης για καλλιεργημένους ή (και) αγωνιώδεις ακροατές. Αν αγαπάς τη μουσική, ξανοίγεσαι και σε αχαρτογράφητα νερά. Κι αν έχεις αυτή τη φιλοσοφία, θα «φας» και άκυρα, αλλά αποκλείεται να μείνεις αδιάφορος απέναντι σε μια μουσική που σου δείχνει ξεκάθαρα πως δεν είναι τυχαία.

Για μένα, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και οι μουσικές του, είναι διεθνείς. Έχουν αφετηρία την ελληνικότητα, αλλά την ενσωματώνουν με τρόπο θελκτικό για το μεγάλο κοινό. Το κατάλαβα καλά αυτές τις μέρες, εδώ στη Μεγάλη Βρετανία. Από μικρά περιστατικά, από εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, από την προσέλευση, από τα καμαρίνια, από τα παρασκήνια, από τις αγκαλιές, από τη συγκίνηση, από την οικειότητα, από την ευγένεια, από τη «συμμαχία», από την αποδοχή και από ένα κάρο άλλες απλές και σύνθετες εκφάνσεις της πραγματικής αμφίδρομης φιλοξενίας. Η μουσική ΔΕΝ έχει σύνορα. Το τραγούδι ΔΕΝ έχει σύνορα. Μόνο γέφυρες. Και τη συνειδητοποίηση αυτή (που δεν είναι τωρινή) ενίσχυσε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, η μπάντα του, οι συνεργάτες του και το ακροατήριό του εδώ στη Μεγάλη Βρετανία.

Κι όποιος δεν καταλαβαίνει, δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει.

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!