Νότης Μαυρουδής - «Στου χρόνου τις καταπακτές» (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ!)

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου παρουσιάστηκε ζωντανά στο café του βιβλιοπωλείου IANOS ο καινούργιος δίσκος του…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

Νότη Μαυρουδή «Στου χρόνου τις καταπακτές». Παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν στη μετακίνηση λόγω των συνεχιζόμενων απεργιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο χώρος ήταν κατάμεστος και πραγματοποιήθηκε μια πολύ όμορφη εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν πολλά σημαντικά πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού και όχι μόνο, μεταξύ των οποίων οι Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Μάνος Ελευθερίου, Στέλιος Φωτιάδης, Θέμης Ανδρεάδης, Νίκος Τάτσης, Θανάσης Συλιβός, Μιχάλης Τερζής, Δημήτρης Μαργιολάς, Φίλιππος Νικολάου, Χρύσανθος Μουζακίτης, Άγγελος Σφακιανάκης, Ειρήνη Τουμπάκη, Γιάννης Τσέρτος, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Εύη Κανέλλου, Γιώργος Σαρρής, Κώστας Γρηγορέας, Μαρίνα Λαχανά, Δημήτρης Παπαχρήστος και φυσικά οι συντελεστές του δίσκου.

Για το δίσκο μίλησαν ο παραγωγός Νίκος Οικονόμου, ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός και ο ραδιοφωνικός παραγωγός του Δευτέρου Προγράμματος Γιώργος Τσάμπρας.

Ο Νίκος Οικονόμου μίλησε για τις στιγμές που έζησε στο στούντιο μαζί με τον Νότη Μαυρουδή κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων. Επίσης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του δίσκου, και ιδιαίτερα τον Μπάμπη Τσέρτο, στον οποίο μάλιστα αφιέρωσε το δίσκο, διότι υπήρξε ο άνθρωπος που στήριξε τον Οικονόμου και την Protasis σε μία πολύ δύσκολη περίοδο όπου πολλές δισκογραφικές εταιρείες κατέρρευσαν.

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γρηγόρης Ψαριανός και μιλώντας περισσότερο με ιδιότητα του ραδιοφωνικού παραγωγού, είπε πως ο δίσκος αυτός είναι από τις καλύτερες μουσικές παραγωγές που πήρε στα χέρια του τα τελευταία χρόνια. Πρόσθεσε επίσης ότι τα τραγούδια του δίσκου, δεν είναι τραγούδια που θα παίζονται στις τηλεοράσεις, ίσως ούτε και στα ραδιόφωνα, αλλά είναι τραγούδια που θα παίζονται, θα ακούγονται και θα τραγουδηθούν από τον κόσμο. Έκλεισε με την ευχή «να συνεχίζουμε να παράγουμε ενδιαφέροντα πράγματα σε μια εποχή που είναι πάρα πολύ δύσκολη».

 

Ο Γιώργος Τσάμπρας, τόνισε τη σημασία της δισκογραφικής παρουσίας του Νότη Μαυρουδή σήμερα, λέγοντας ότι: «Ο Νότης Μαυρουδής είναι ένας από τους πιο μαχητικούς αγωνιστές της ελληνικής δισκογραφίας όλα αυτά τα χρόνια. Επέμεινε στις θέσεις του και δούλεψε με αφετηρία αυτές, ακόμα και όταν δεν ήταν εύκολο να υπηρετεί αυτές τις θέσεις. Ξέρω πολύ μεγάλα δημιουργικά μεγέθη του τραγουδιού, που προτίμησαν να πάνε σπίτι τους προκειμένου να ζήσουν πιο εύκολα και ίσως να εκτεθούν και λιγότερο απέναντι στο μύθο του ο καθένας. Η επιλογή του Νότη Μαυρουδή δικαιώνεται μέσα από το χρόνο. Ως συνέχεια αυτού του αγώνα βλέπω και αυτό το δίσκο.»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο συνθέτης, και υποστήριξε πως για την κατάσταση της δισκογραφίας σήμερα δεν ευθύνεται μόνο η οικονομική κρίση, αλλά πρωτίστως η δισκογραφική βιομηχανία που για πολλά χρόνια παρήγαγε σκουπίδια. Πρόσθεσε επίσης πως «η σημερινή εποχή και οι ανάγκες της, μάς δείχνουν πως η δισκογραφία δεν μπορεί να σταματήσει. Είναι ποτάμι που γνωρίζει μία μόνο κίνηση: Να κυλάει εμπρός… Να παράγει, να προβληματίζεται, να αφουγκράζεται, να εκφράζει, να ακολουθεί και να ανανεώνει τις αισθητικές ανάγκες που ορθώνονται καθημερινά μπροστά μας. Το σίγουρο είναι πως οι δυσκολίες της εποχής επιβάλλουν στη δισκογραφία να παράξει λιγότερα σκουπίδια. (Μήπως αυτή είναι μια υπέρμετρη αισιοδοξία;), πάντως νιώθω πως θα απαλλαχτούμε από αρκετή σκαρταδούρα, εάν ο κόσμος, αηδιασμένος από την αισθητική του life style και από το κιτσάτο δισκογραφικό εμπόρευμα που μας είχε κατακλύσει, νιώσει την ανάγκη για πιο σοβαρά, εμπνευσμένα και δημιουργικά τραγούδια…» Τέλος, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του δίσκου.

Ακολούθησε ζωντανή παρουσίαση μερικών από τα τραγούδια του δίσκου, σε μια “παρεΐστικη” ατμόσφαιρα, με μόνο δύο κιθάρες, του Νότη Μαυρουδή και του Γιώργου Τοσικιάν, να συνοδεύουν τους ερμηνευτές.

Πρώτη ανέβηκε στη σκηνή η Γιώτα Νέγκα και αφού ευχαρίστησε τον Νότη Μαυρουδή που την επέλεξε να συμμετέχει στο δίσκο, ευχήθηκε «αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να γίνει αυτή η καταπακτή καταφύγιο για να φυλαχτούν τα ουσιαστικά και να ξανανθίσουν». Κατόπιν ερμήνευσε το τραγούδι «Παλιές καταπακτές» σε στίχους της Μαίρης Φασουλάκη.

Στη συνέχεια, ο Μίλτος Πασχαλίδης ερμήνευσε τα τραγούδια «Η αγορά των νικημένων», σε στίχους επίσης της Μαίρης Φασουλάκη (το σχήμα συνόδευσε επίσης η Μιρέλλα Πάχου στο ακορντεόν), και το «Εμπιστευτικόν», ένα παλαιότερο τραγούδι του Νότη Μαυρουδή σε στίχους του Άλκη Χριστοφέλλη, που πρωτοτραγούδησε ο Γιάννης Σαμσιάρης το 1984 στο δίσκο «Στην όχθη της καρδιάς μου», όπως ο ίδιος (ο Μ. Πασχαλίδης) το διασκεύασε δίνοντάς του ένα νέο ηχόχρωμα.

 

Τη “σκυτάλη” πήρε ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος μαζί με την Αμαλία Τάτση και τη Σαββέρια Μαργιολά αποτελούν τη νέα γενιά ερμηνευτών στο δίσκο, ερμηνεύοντας το «Σε χρόνο παρακείμενο» (στίχοι Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου), και ευχαρίστησε το Νότη Μαυρουδή που του έδωσε τη δυνατότητα να μπει στη δισκογραφία ερμηνεύοντας καλά, ποιοτικά τραγούδια, ιδίως αυτή τη στιγμή που για τους νέους καλλιτέχνες το μέλλον στη δισκογραφία είναι ζοφερό.

 

Στη συνέχεια, ο Νότης Μαυρουδής κάλεσε στη σκηνή τον Μπάμπη Τσέρτο, για να ερμηνεύσει τα τραγούδια «Σπάσ’ τη βιτρίνα» (στίχοι Μαίρης Φασουλάκη) και «Του έρωτα η μάχη» (στίχοι Κώστα Φασουλά). Ο ερμηνευτής αφού ευχαρίστησε τον συνθέτη και τους στιχουργούς για τα όμορφα τραγούδια, δήλωσε: «Σε κόντρα των καιρών, πιστεύω ότι η Ελλάδα μέσα απ’ αυτά που περνάει θα βγει πιο δυνατή, πιο ωραία, σοφότερη. Πρέπει να σπάσει τα αριστερο-δεξιο-κεντρο-κατεστημένα, και μερικές έννοιες να τις ξαναορίσουμε με βάση πάντα το λαϊκό συμφέρον, διότι οι περισσότεροι μας κοροϊδεύουν.»

Η βραδιά έκλεισε κιθαριστικά, με τον Νότη Μαυρουδή και τον Γιώργο Τοσικιάν στο « Cancion Triste », το κομμάτι που κλείνει και τον δίσκο.


Νότης Μαυρουδής
- «Στου χρόνου τις καταπακτές»
Protasis Music - Κωδικός: 1142-2

Τα τραγούδια του δίσκου:

01. Αλλάζω (στίχοι:Μάρθα Βεκρή) - Γιάννης Χαρούλης
02. Παλιές καταπακτές (στίχοι: Μαίρη Φασουλάκη) - Γιώτα Νέγκα
03. Εμπιστευτικόν (στίχοι: Άλκης Χριστοφέλλης) - Μίλτος Πασχαλίδης
04. Ερωτικό (Σούγκαρλαντ) (στίχοι: Άκος Δασκαλόπουλος) - Χρήστος Κωνσταντόπουλος
05. Είμαι εδώ (στίχοι: Λίνα Δημοπούλου) - Μπάμπης Τσέρτος
06. Ψυχές (στίχοι: Λίνα Δημοπούλου) - Μελίνα Ασλανίδου
07. Σκυτάλη (στίχοι: Γιώργος Κορδέλλας) - Διονύσης Τσακνής
08. Σπάσ’ τη βιτρίνα (στίχοι: Μαίρη Φασουλάκη) - Μπάμπης Τσέρτος
09. Σε χρόνο παρακείμενο (στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος) - Χρήστος Κωνσταντόπουλος
10. Ένα όνειρο (στίχοι: Μάρθα Βεκρή) - Σαββέρια Μαργιολά
11. Άλλη λαλιά (στίχοι: Γιώργος Κορδέλλας) - Γιώτα Νέγκα
12. Η αγορά των νικημένων (στίχοι: Μαίρη Φασουλάκη) - Μίλτος Πασχαλίδης - Μάγδα Βιτουλαδίτη
13. Μπάτης (στίχοι: Μαίρη Φασουλάκη) - Χρήστος Κωνσταντόπουλος
14. Του έρωτα η μάχη (στίχοι: Κώστας Φασουλάς) - Μπάμπης Τσέρτος
15. Τα χρόνια που θυμήθηκα (στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος) - Αμαλία Τάτση
16. Κόκκινο (στίχοι: Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος) - Χρήστος Κωνσταντόπουλος
17. Ένα όνειρο (στίχοι: Μάρθα Βεκρή) - Χορωδία Kodaly
18. Cancion Triste (Ανώνυμο - Διασκευή: Νότης Μαυρουδής) - Νότης Μαυρουδής & Γιώργος Τοσικιάν

Φωτογραφίες:
Χρύσα Σωφρονά

 

 

 

 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!