Νίκος Πλατύραχος - «Ονειρογραφία» στον Ιανό (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ!)

Μια νέα δισκογραφική δουλειά με λόγο ύπαρξης, η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τη Legend , είναι η «Ονειρογραφία» του Νίκου Πλατύραχου, ενός συνθέτη που…
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 

μέχρι σήμερα είχε μόνο ορχηστρικά έργα στο ενεργητικό του. Στην «Ονειρογραφία» τα τραγούδια που ερμηνεύουν ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρία Φαραντούρη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Ψαραντώνης, ο Κώστας Βασιλιάγκος, η Ασπασία Στρατηγού και η Βίκυ Καρατζόγλου, μπερδεύονται γλυκά με ορχηστρικά θέματα, μεταφέροντας στον ακροατή, όπως είπε ο συνθέτης στην παρουσίαση του δίσκου, συναισθήματα που δεν μπορεί να μεταφέρει ο λόγος.

Μια παράγραφος από το δελτίο τύπου, νομίζω πως μεταφέρει χαρακτηριστικά το χρώμα και το «στίγμα» αυτής της δουλειάς:

Η Ονειρογραφία» του Νίκου Πλατύραχου είναι μια πολύχρωμη σύνθεση τραγουδιών και ορχηστρικής μουσικής, που ακολουθούν τη λογική του ονείρου. Πρόκειται για μία μυστική περιπλάνηση εμπνευσμένη από εικόνες και μουσικές του κόσμου, που άφησαν βαθύ το ίχνος τους, συγκίνησαν και τελετούργησαν το δικό τους μύθο μέσα στο χρόνο. Η προσωπική σφραγίδα του συνθέτη φαίνεται από την αναδυόμενη κινηματογραφική απόχρωση.



Oι 13 στιγμές της «Ονειρογραφίας» είναι:

Μεσημεριανό – Ορχηστρικό
Καμηνάλια – Γιώργος Νταλάρας, Ασπασία Στρατηγού (στίχοι Νίκος Πλατύραχος)
Ragtime – Ορχηστρικό, σφύριγμα: Κώστας Θωμαΐδης
Το τραγούδι του Μάνου – Γιώργος Νταλάρας (στίχοι Νίκος Πλατύραχος)
Τσάμικος – ορχηστρικό
Ανατολή – Κώστας Βασιλιάγκος (στίχοι Γιάννης Πλατύραχος)
Έχει ο Θεός – Ελευθερία Αρβανιτάκη (στίχοι Παναγιώτης Μακρής)
Θαλασσινό – Ορχηστρικό
Τα φώτα σβήνουν στην οθόνη – Μαρία Φαραντούρη (στίχοι Νίκος Πλατύραχος, Κώστας Παπαγεωργίου)
Το δάκρυ του Ψηλορείτη – Ελευθερία Αρβανιτάκη (στίχοι Γιάννης Πλατύραχος)
Των ονείρων τα παιδιά – Βίκυ Καρατζόγλου (στίχοι Θέμης Μουμουλίδης)
Ονειρογραφία - Ορχηστρικό
Το δάκρυ του Ψηλορείτη – Ψαραντώνης (στίχοι Γιάννης Πλατύραχος)

Οι ενορχηστρώσεις έγιναν από το Νίκο Πλατύραχο, με εξαίρεση το ομώνυμο κομμάτι που έγινε από την Γιάννη Γκίκα. Εκτός από μια πλειάδα σπουδαίων μουσικών, μεταξύ των οποίων ο Θωμάς Κωνσταντίνου, ο Μανώλης Καραντίνης, η Βιβή Γκέκα, η Στέλλα Κυπραίου και άλλοι, στα δυο κομμάτια που τραγουδά η Ελευθερία συμμετέχει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του συνθέτη, ενώ στο «Τραγούδι του Μάνου» , παίζει η Ορχήστρα των Χρωμάτων σε διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη. Στο « Ragtime » ακούγεται το σφύριγμα του Κώστα Θωμαΐδη ενώ στην «Καμηνάλια» παίζει κιθάρα και ο Νότης Μαυρουδής.

Στις παραλείψεις της έκδοσης είναι η μη αναγραφή της διαλέκτου στην οποία είναι γραμμένοι οι στίχοι από το ωραίο ζεϊμπέκικο «Καμηνάλια» με τον Νταλάρα και την Ασπασία Στρατηγού. Ρωτώντας όμως το Νίκο Πλατύραχο, φρόντισε να λύσει τις σχετικές απορίες μας:

Οι στίχοι της «Καμηνάλιας» είναι γραμμένοι στη λεγόμενη «Ονειρική Β», μια γλώσσα που ...ακόμα δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί! Στόχος της επινόησής της είναι ακριβώς το ότι δεν περιέχει μια λογική νοηματική, με την τρέχουσα έννοια του όρου, αλλά δρα περισσότερο στο υποσυνείδητο, ερεθίζοντας πιο αρχέγονα συναισθήματα και αντανακλαστικά που επίσης είναι αδύνατο να περιγραφούν με τον τρέχοντα λόγο. Ο συνδυασμός δε με το ιδίωμα του ρεμπέτικου, αποδίδει ένα αποτέλεσμα που μας φαίνεται «ύπουλα» γνώριμο αλλά δεν ξέρουμε το πως και το γιατί.

Ο Νίκος Πλατύραχος ήταν ενορχηστρωτής των έργων του Μάνου Χατζιδάκι τα τελευταία χρόνια πριν από το θάνατό του, ενώ αργότερα ενορχήστρωσε και έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Ζώντας στο εξωτερικό έχει γράψει μουσική για ταινίες του ελληνικού αλλά και του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ενώ το Νοέμβριο του 1995 του απενεμήθη το ομοσπονδιακό βραβείο κινηματογραφικής μουσικής, στα πλαίσια των εκδηλώσεων « Filmmusiktage 95» στη Βόννη για τη μουσική της ταινίας του Rainer Matsutani « Nur uber meine Leiche ». Με την επιστροφή του στην Ελλάδα διατήρησε σταθερή συνεργασία με την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που κινείται στην «Ονειρογραφία», ανάμεσα στο λαϊκό τραγούδι, με στιγμές όπως τα «Καμηνάλια» και «Έχει ο Θεός», σε μελωδίες με το «άρωμα» του Μάνου Χατζιδάκι, όπως το τραγούδι-αφιέρωμα στο συνθέτη, στο κρητικό μοιρολόι, αλλά και στο ragtime , με το πρώτο σόλο-σφύριγμα του Θωμαΐδη, στου οποίου την ηχογράφηση, όπως είπε ο τραγουδιστής στην παρουσίαση, ήταν σαν δύο παιδιά του Γυμνασίου που έπαιζαν με αυτό που λέγεται μουσική.

Είναι ιδιαίτερα παρήγορο στη σημερινή εποχή να κυκλοφορούν τέτοιες δουλειές. «Αντιστασιακούς της τέχνης» θα χαρακτήριζα τους συντελεστές τόσο της «Ονειρογραφίας» όσο και άλλων έργων που κυκλοφορούν σήμερα με ποιότητα, στόχο και όραμα για ένα καλύτερο μουσικό περιβάλλον…

Φωτογραφίες από την παρουσίαση στον «Ιανό» στις 25-11-11: Παναγιώτης Μποζίκης

Ευχαριστώ τη φίλη και συνεργάτη Μάρω Χρυσανθοπούλου .
www.platyrachos.gr


 

 

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!