Μπάμπης Τσέρτος στο Μουσικό Προαύλιο Badminton (ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΚΕΙ!)

(ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΡΕΠΟΡΤΑΖ) Για τον Μπάμπη Τσέρτο, το ελληνικό τραγούδι είναι ενιαίο και αδιαίρετο.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
13/09/2012

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρύσα Σωφρονά
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Καμία εκδήλωση
Έτσι, στις συναυλίες του γίνεται ένα «πάντρεμα» διαφορετικών «ειδών» μουσικής, από το λαϊκό και το ρεμπέτικο μέχρι το λεγόμενο «ελαφρό» τραγούδι.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Μιχάλης Κουμπιός στο Προαύλιο του Θεάτρου Badminton με θέμα τις «Προσωπικές Διαδρομές» σπουδαίων ελλήνων καλλιτεχνών, ο Μπάμπης Τσέρτος ξεδίπλωσε την δικιά του προσωπική μουσική διαδρομή, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου με μια ανθολόγηση της 20χρονης δισκογραφίας του.

Μαζί του βρέθηκαν οι μουσικοί με τους οποίους συνεργάζεται αρκετά χρόνια πια, αποτελώντας ένα σχήμα πολύ δεμένο. Πρόκειται για τους Γιάννη Τσέρτο (πιάνο), Θεόδωρο Κυδωνιεύς (κιθάρα), Δημήτρη Ρέππα (μπουζούκι), Μιχάλη Δανιά (βιολί) και Μάνο Γρυσμπολάκη (ακορντεόν).

Προλογίζοντας ο Μιχάλης Κουμπιός τη συναυλία, ανέφερε: «Ο Μπάμπης Τσέρτος είναι ένας σπουδαίος τραγουδιστής που επαναφέρει στο σήμερα σημαντικά τραγούδια από άλλες εποχές και τους δίνει τη διαχρονική διάσταση που πρέπει. Παίρνει πάντα σοβαρά υπ' όψη του τις πρώτες εκτελέσεις, αλλά ταυτόχρονα λέει τα τραγούδια με έναν τρόπο που να μας αφορούν σήμερα, και αυτό είναι σπουδαίο».

Σε μια συναυλία η οποία ξεπέρασε τις 3 ώρες(!), ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη («Μυρτιά», «Της ξενιτιάς» (Φεγγάρι μάγια μου 'κανες), «Δραπετσώνα», «Σαββατόβραδο»), του Μάνου Χατζιδάκι («Το πέλαγο είναι βαθύ»), του Βαγγέλη Κορακάκη («Πρώτο φθινόπωρο»), του Σωκράτη Μάλαμα («Πριγκηπέσσα»), του Μίλτου Πασχαλίδη («Στα είπα όλα»), του Απόστολου Χατζηχρήστου («Καϊξής», «Μαγκαλάκι», «Ας μην ξημέρωνε ποτέ»), του Πάνου Γαβαλά («Σιγανοψιχάλισμα»), του Μάρκου Βαμβακάρη («Τα ζηλιάρικά σου μάτια», «Νόστιμο τρελό μικρό μου»), του Βασίλη Τσιτσάνη («Τι τη θέλεις την τσιγγάνα», «Το πικραμένο αγόρι», «Της γερακίνας γιος», «Τρελή που θέλεις να με στεφανώσεις»), κ.ά. Έκανε δε, ιδιαίτερη μνεία στα τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ, ερμηνεύοντας τα «Λίγες καρδιές αγαπούνε», «Άσ' τα τα μαλλάκια σου», «Ο μήνας έχει εννιά», «Βρέχει βρέχει», «Ποια να 'σαι εσύ», «Θα καθόμουνα πλάι σου», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Αν ήμουνα θεός», «Σβήστε με απ' το χάρτη», παρούσης της κόρης του συνθέτη, Αλίκης Σουγιούλ. Από το πρόγραμμά του δεν θα μπορούσε να λείπει το «Πίνω και μεθώ» του Σπύρου Περιστέρη, το πιο χαρακτηριστικό τραγούδι στην πορεία του. Μεταξύ των άλλων, ο Τσέρτος ανακοίνωσε πως και τον φετινό χειμώνα θα εμφανίζεται στο «Περιβόλι τ' Ουρανού» στην Πλάκα!

Στη διάρκεια της συναυλίας, ο Μπάμπης Τσέρτος παρουσίασε και μερικά τραγούδια τα οποία έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση, τα «Είμαι εδώ» και «Του έρωτα η μάχη» από τον πρόσφατο δίσκο του Νότη Μαυρουδή «Στου χρόνου τις καταπακτές», και το «Αχ πατρίδα μου γλυκιά» από τον δίσκο του Γιάννη Ζουγανέλη «Με γεια το κούρεμα», καθώς επίσης και ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι των Μιχάλη Κουμπιού και Λευτέρη Παπαδόπουλου με τίτλο «Μπελαλίδικο τραγούδι».

Η βραδιά έκλεισε με το «Μερακλήδικο πουλί» a capella, το οποίο ο Μπάμπης Τσέρτος αφιέρωσε σε όλους τους μερακλήδες...

Το κλίμα της βραδιάς, τόσο από τους καλλιτέχνες όσο και από το κοινό ήταν πολύ όμορφο, και οι επιλογές των τραγουδιών αντιπροσώπευαν την πορεία του Μπάμπη Τσέρτου στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Η μόνη μου «ένσταση» είναι πως σε μια συναυλία με θέμα «Προσωπικές Διαδρομές», θα μπορούσαν να είχαν ενταχθεί περισσότερα τραγούδια από αυτά που έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση... Κατά την άποψή μου ήταν μεγάλη παράλειψη που δεν συμπεριλήφθηκαν τραγούδια από τον προσωπικό του δίσκο «Στου παραδείσου το βυθό», καθώς επίσης χάθηκε μία καλή ευκαιρία να προβληθούν αρκετά «αδικημένα» τραγούδια που υπάρχουν τόσο σε προσωπικούς του δίσκους όσο και σε συμμετοχές... Απ' την άλλη βέβαια, είναι γεγονός πως ο μέσος όρος του ακροατηρίου «ζητά» από έναν καλλιτέχνη να ακούσει τα πιο γνωστά τραγούδια του, και σίγουρα μία συναυλία δεν μπορεί να απευθύνεται περισσότερο σ' ένα «εξειδικευμένο» ακροατήριο απ' ότι στον μέσο ακροατή...

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!