Μουσική Μύηση σε ένα «σύγχρονο καπηλειό»

(VIDEO, PHOTOS, HXHTIKO) Τώρα ξέρετε το συνθηματικό και τον τόπο συνάθροισης. Απομένει σε εσάς αν θέλετε να μυηθείτε στην καλή ελληνική μουσική ή όχι.
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Ήταν Δευτέρα 09 Μαρτίου 2015, όταν πέρασα το κατώφλι του σημείου συνάντησης. Συνοδευόμουν από τη σύντροφό μου, η οποία παρασυρμένη από το δικό μου άγχος, άρχισε να αναζητεί ύποπτες κινήσεις γύρω μας.

Στις 22:00 ακριβώς μας είχαν πει. Δεν αργήσαμε ούτε δευτερόλεπτο. Φτάσαμε χωρίς να κινήσουμε υποψίες. Το σημείο συνάντησης ήταν όπως ακριβώς το φανταζόμουν. Ένα νεόδμητο κτίριο στο ισόγειο του οποίου στεγαζόταν ένα «σύγχρονο καπηλειό», ένα μέρος το οποίο μπορεί να είναι όμορφο μεν, αλλά ταυτόχρονα προσφέρει κάλυψη για κάθε είδους μυστικές μουσικές συναντήσεις. Η πινακίδα μεγάλη και φωτισμένη, με τα φώτα να ενισχύουν την ασθενή όραση μας, έγραφε «WallPress» σε μαύρο φόντο και στερεωμένη πάνω σε ξύλινα δοκάρια, όπως κάθε καπηλειό που σέβεται τον εαυτό του. Από την εξωτερική πλευρά δε φαινόταν τίποτα. Βαριές, σκούρες κουρτίνες, άφηναν τα περίεργα μάτια των αμύητων μακριά και προστάτευαν τους μυημένους.

Ξαφνικά, η πόρτα άνοιξε και προς στιγμήν τρομαγμένοι, κάναμε δύο ελαφρά βήματα πίσω. Ο πορτιέρης - καταστηματάρχης ρώτησε με βαριά φωνή τι ψάχνουμε και τότε ψέλλισα στο αυτί του, με κάποιο μικρό δισταγμό βέβαια, τις συνθηματικές λέξεις: «καλή ελληνική μουσική». Μας ρώτησε το παρασύνθημα και απάντησα σίγουρος πλέον «Βασίλης Προδρόμου - Δημήτρης Σίντος». Ακολούθησε μια μικρή παύση και, αφού μας χαμογέλασε εγκάρδια, μας έκανε νόημα να μπούμε. Ήταν όλα στη θέση τους, όργανα, φώτα, μουσικοί, κοινό.

Οι δύο μυσταγωγοί μας, στα πλαίσια του διακαούς πόθου τους για την διαφύλαξη και την επέκταση της καλής ελληνικής μουσικής, φρόντισαν μέσω μουσικών διδασκαλιών και στιχουργικών αλληγοριών να μας ξεναγήσουν σε ένα καλά φυλαγμένο μυστικό, που μόνο όσοι είχαν την τύχη να μυηθούν, μπορούν να γνωρίζουν. Τα όμορφα ελληνικά τραγούδια κάθε γενιάς, κάθε χρονολογίας, κάθε τόπου αλλά και κάθε τύπου, διαδέχονταν το ένα το άλλο. Παλιά, νέα ακόμη και ακυκλοφόρητα τραγούδια έγιναν το όχημά μας για ένα μυητικό ταξίδι χωρίς τελειωμό. Μαζί τους και ένας ακόμη μυσταγωγός ο Μιχάλης Μπακάλης που έδινε με τα κρουστά του, τον απαιτητικό ρυθμό της μύησης. Μόνο στενοχώρια και μιζέρια, γέμισε το κοινό η ώρα της αποχώρησης, καθώς, εξαντλημένοι από το μουσικό ταξίδι οι τρεις μυσταγωγοί ανακοίνωσαν ότι θα σταματούσε η κοπιαστική του προσπάθεια.

Δυστυχώς, δεν μπορώ να περιγράψω άλλο τη γλαφυρή εικόνα που συνεχίζει να περιπλανιέται στο μυαλό μου. Δεν μου επιτρέπεται. Ήδη είπα πολλά και φοβάμαι πως αν αποκαλύψω κάτι παραπάνω μπορεί να βρεθεί η μουσική ζωή μου σε κίνδυνο. Αλλά το σημαντικότερο θα χαλάσω το στοιχείο της έκπληξης, πράγμα σημαντικότατο για κάθε τελετή μύησης. Τώρα ξέρετε το συνθηματικό και τον τόπο συνάθροισης. Απομένει σε εσάς αν θέλετε να μυηθείτε στην καλή ελληνική μουσική ή όχι.

Παρακάτω σας παραθέτω φωτογραφίες, πλάνα καθώς και δύο ηχητικά αποσπάσματα, που τράβηξα από την τελετή μύησης, εκθέτοντας τον μουσικό εαυτό μου σε ανεπανόρθωτο κίνδυνο.

Ηχητικό: Το θολωμένο μου μυαλό (Άκη Πάνου) | Έφυγε (Τάκη Σούκα – Άγγελου Αξιώτη) Από τους Βασίλη Προδρόμου, Δημήτρη Σίντο, Μιχάλη Μπακάλη

Video

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!