Μια βραδιά τιμής στον πρωτεργάτη του ρεμπέτικου Γιάννη Παπαϊωάννου

(VIDEO & PHOTOS) Εκλεκτοί καλλιτέχνες & μουσικοί τίμησαν τη μνήμη του πρωτεργάτη του «κανταδόρικου» ρεμπέτικου τραγουδιού, Γιάννη Παπαϊωάννου.
Μια βραδιά τιμής στον πρωτεργάτη του ρεμπέτικου Γιάννη Παπαϊωάννου Φωτογραφίες: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Μια ιδιαίτερα μπουζουκοκεντρική βραδιά πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιανουαρίου 2017 στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Ήταν ένα αφιέρωμα στο Γιάννη Παπαϊωάννου, το συνθέτη & πρωτεργάτη του «κανταδόρικου» ρεμπέτικου τραγουδιού και η ημερομηνία διεξαγωγής του δεν ήταν τυχαία, καθώς ο ίδιος είχε γεννηθεί μια μέρα σαν τη χθεσινή, το 1913, στην Κίο της Μικράς Ασίας.

Το αφιέρωμα, που επιμελήθηκε καλλιτεχνικά ο Άγγελος Σφακιανάκης, σε συνεργασία με το δεξιοτέχνη Παναγιώτη Στεργίου, που είχε τη διεύθυνση της ορχήστρας κι έκανε τις ενορχηστρώσεις, καθώς και την οικογένεια του Γιάννη Παπαϊωάννου, που παραβρέθηκε, ξεκίνησε με την προβολή φωτογραφιών κι ενός βίντεο, όπου ο Διονύσης Σαββόπουλος σκιαγραφεί με απολαυστικό τρόπο το θρυλικό μπάρμπα Γιάννη Παπαϊωάννου και ταυτόχρονα ξετυλίγει μνήμες από τη γνωριμία τους.

Πρώτος το λόγο πήρε, ως συντονιστής, ο Άγγελος Σφακιανάκης και στη συνέχεια, ως εισηγητής, ο ερευνητής, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Τσάμπρας, που αρχικά μίλησε για τους αριθμούς και τους συνεργάτες στη δισκογραφία του Γιάννη Παπαιωάννου. Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Τσάμπρας ανέφερε πως ο Γιάννης Παπαϊωάννου πραγματοποίησε περίπου 400 ηχογραφήσεις την περίοδο 1937 - 1972, εκ των οποίων 200 στις 78 στροφές (60 προπολεμικές - 140 την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία), 100 στην Αμερική και 100 στα νεότερα χρόνια στις 45 στροφές. Οι βασικοί επαγγελματίες στιχουργοί με τους οποίους συνεργάστηκε ήταν ο Κώστας Μάνεσης και ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ενώ οι βασικοί ερμηνευτές του στη δισκογραφία (με βάση τον αριθμό των τραγουδιών του που έχουν ηχογραφήσει) ήταν οι Οδυσσέας Μοσχονάς, Σωτηρία Μπέλλου, Στέλιος Καζαντζίδης, Ρένα Ντάλλια & Ρίτα Σακελλαρίου.

Ο Γιώργος Τσάμπρας μας μετέφερε και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες μαρτυρίες του δεξιοτέχνη Χρήστου Κωνσταντίνου, ο οποίος συνεργάστηκε με το Γιάννη Παπαϊωάννου μέχρι και το μοιραίο βράδυ της 3ης Αυγούστου του 1972, όταν αυτός σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, στο Νέο Πέραμα.

«Ήταν σοφός μουσικός, σοφός άνθρωπος... Και, πάνω απ’ όλα, καλός άνθρωπος. Δεν έχω δει άνθρωπο να τον αγαπάνε τόσο πολλοί άνθρωποι. Όχι να τον θαυμάζουν ως καλλιτέχνη και να είναι δίπλα του ως ετερόφωτοι. Τον αγαπούσαν πραγματικά. Ακόμα βρίσκονται άνθρωποι που τον αγαπάνε... Η τελευταία φορά που έπαιξα μαζί τους ήταν το βράδυ που σκοτώθηκε ο Μπάρμπα Γιάννης. Τη θυμάμαι εκείνη τη βραδιά... Έφυγε, τον βρήκε μια παρέα στο δρόμο και τον ξαναφώναξε μέσα. Γύρισε, κάθισε, συνεχίσαμε να παίζουμε μέχρι τις 6-7 το πρωί και μετά...»
θυμάται ο Χρήστος Κωνσταντίνου, σε συνέντευξή του το 2000, 15 χρόνια πριν φύγει και ο ίδιος από τη ζωή.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, που δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να αναλύσω διεξοδικά, ξεκίνησε με ένα ορχηστρικό του Γιάννη Παπαϊωάννου, ερμηνευμένο από τον Παναγιώτη Στεργίου και συνεχίστηκε με το Μανώλη Καραντίνη. Ενδεικτική της αποδοχής που έτυχαν οι συνθέσεις του Γιάννη Παπαϊωάννου από το κοινό, ήταν η υπέροχη στιγμή που ο Μανώλης Καραντίνης έπαιξε το «Άνοιξε γιατί δεν αντέχω» και τη θέση του τραγουδιστή πήρε ο κόσμος, που πραγματικά κατέκλυσε το χώρο, τραγουδώντας δυνατά.

Τα γνωστά αλλά και άγνωστα (για κάποιους) τραγούδια του Γιάννη Παπαϊωάννου ερμήνευσαν (περίπου με τη σειρά που εμφανίστηκαν) οι Σεμέλη Ι. Παπαβασιλείου, Φώτης Βεργόπουλος, Πίτσα Παπαδοπούλου, Σοφία Παπάζογλου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο γιος του συνθέτη, Αντώνης Παπαϊωάννου, Λίλυ Ριτσώνη, Κώστας Δουμουλιάκας, Δημήτρης Κοντογιάννης, Φωτεινή Βελεσιώτου, Λάκης Χαλκιάς & Ελένη Βιτάλη, ενώ στο τέλος του προγράμματος όλοι οι ερμηνευτές μαζί τραγούδησαν το «Πριν το χάραμα» σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη, με τη Φωτεινή Βελεσιώτου να χορεύει ζεϊμπέκικο και την Ελένη Βιτάλη να της χτυπά παλαμάκια. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα μπορείτε να παρακολουθήσετε στα βίντεο που συνοδεύουν το κείμενο.

Τους τραγουδιστές συνόδευσαν οι βιρτουόζοι μπουζουξήδες Μανώλης Καραντίνης, Νίκος Τατασόπουλος, Παναγιώτης Στεργίου, Θανάσης Βασιλάς, Γιώργος Σούκουλης, Χρήστος Μπέκας, Γιώργος Καραμφίλλης & Δημήτρης Βοζίκης, αλλά και ο Νίκος Καινούριος στην κιθάρα, ο Τάσος Κάντας στο ακορντεόν, ο Θανάσης Σοφράς στο μπάσο & ο Νίκος Τσιατσιούλης στα κρουστά.

Έχω την εντύπωση πως λόγω της επιτυχίας της βραδιάς, ακόμα και από πλευράς προσέλευσης, το αφιέρωμα θα επαναληφθεί, όπως ανέφερε και η Ελένη Βιτάλη, ενώ δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε κάποια συνεργασία της με τη Φωτεινή Βελεσιώτου, καθώς οι δύο κυρίες φάνηκαν ενθουσιασμένες από τη σύμπραξή τους. Θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες.

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!