Μελοποιημένη ποίηση από τον Κώστα Μακεδόνα & τη Γιώτα Νέγκα

(VIDEO & PHOTOS) Κώστας Μακεδόνας, Γιώτα Νέγκα & Πυγμαλίων Δαδακαρίδης καταχειροκροτήθηκαν ερμηνεύοντας μελοποιημένη ποίηση.
Μελοποιημένη ποίηση από τον Κώστα Μακεδόνα & τη Γιώτα Νέγκα Φωτογραφίες: Κίκα Α. Ρόκα
logo radio
Ogdoo web radio
Live
 
Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησαν στο Ρυθμό το βράδυ της Δευτέρας 9 Μαΐου οι εμφανίσεις του Κώστα Μακεδόνα, ο οποίος στην πρώτη αυτή παράσταση είχε στο πλευρό του τη Γιώτα Νέγκα, αλλά και τον ηθοποιό Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη. Ο Κώστας Μακεδόνας παρουσίασε ένα άρτιο αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση και ο κόσμος που γέμισε το χώρο καταχειροκρότησε τη βραδιά.

Ποιήματα του Ελύτη, του Σεφέρη, του Καββαδία, του Γκάτσου, του Βάρναλη, του Λειβαδίτη, αλλά και του Άλκη Αλκαίου, του Μάνου Ελευθερίου, της Λίνας Νικολακοπούλου, του Διονύση Σαββόπουλου και άλλων σημαντικών δημιουργών αποδόθηκαν από τους τρεις συμμετέχοντες σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα, γεμάτο τόσο γνωστά, όσο και άγνωστα στο ευρύ κοινό έργα, σε σωστές αναλογίες. Αν η μελοποίηση ποίησης αποτελεί «στοίχημα» για τους συνθέτες, στοίχημα είναι και για τους ερμηνευτές - στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Κώστα Μακεδόνα & τη Γιώτα Νέγκα, που μέσα στα χρόνια έχουν αποδείξει περίτρανα το καλλιτεχνικό τους επίπεδο. Η βραδιά που παρακολουθήσαμε θα έλεγα πως ήταν ένα σύνολο κερδισμένων στοιχημάτων.

Την αρχή έκανε ο Κώστας Μακεδόνας με το «Ανοίγω το στόμα μου» για να ακολουθήσουν τα «Όμορφη και παράξενη πατρίδα», «Όμορφη πόλη», «Της αγάπης αίματα», «Ο Γιάννης ο φονιάς», «Το μαχαίρι», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» κ.α. Η Γιώτα Νέγκα ερμήνευσε μεταξύ άλλων τη «Φαίδρα», αλλά και το «Γερνάω μαμά», καθώς και κάποια τραγούδια για πρώτη φορά, όπως τον «Εφιάλτη της Περσεφόνης», «Το παράπονο» & το «Καφενείον η Ελλάς».

Όταν ήρθε η ώρα να ακουστεί το τραγούδι «Η μικρή Ραλλού» από τον Κώστα Μακεδόνα, υπήρξε έντονο το αίσθημα της συγκίνησης, αφού ο ερμηνευτής διηγήθηκε μια μικρή προσωπική ιστορία που έχει σχέση με αυτό το τραγούδι, το οποίο αφιέρωσε στην κόρη του και στην αείμνηστη μητέρα του, που είχε το όνομα Ραλλού. Για πρώτη φορά μάλιστα, όπως μας αποκάλυψε, ερμήνευσε τη «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου».

Ο ηθοποιός Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, με τον οποίο ο Κώστας Μακεδόνας συνεργάζεται στην παράσταση «Selfie» που αυτό τον καιρό ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, παρόλο που δήλωσε πολύ αγχωμένος, είπε με το δικό του τρόπο τρία τραγούδια, με ωραιότερη στιγμή του το «Δημοσθένους λέξις».

Στην ορχήστρα, που απέδωσε εξαιρετικά τα τραγούδια, συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Βελλιάδης (μπουζούκι & κιθάρα), ο Αποστόλης Μαλλιάς (κλαρίνο), ο Βασίλης Μπαχαρίδης (κρουστά), ο Απόστολος Παπαπέτρος (μπάσο) και ο Θωμάς Κοντογεώργης (πιάνο).

Παρόντες στη βραδιά αυτή ήταν και αρκετοί φίλοι - συνάδελφοι του Κώστα Μακεδόνα, όπως ο Ανδρέας Κατσιγιάννης, ο Κώστας Θωμαΐδης, η Ζωή Παπαδοπούλου, η Δήμητρα Σταθοπούλου, η Λυδία Σέρβου, ο Απόστολος Μόσιος κ.α.

Όλοι όσοι αγαπούν τα ποιήματα που έγιναν τραγούδια σίγουρα θα εκτιμήσουν αυτή την προσπάθεια του Κώστα Μακεδόνα και των συνεργατών του. Με πολλή αγάπη και μεράκι θα βρίσκονται για τις επόμενες τρεις Δευτέρες του Μάη στη σκηνή του Ρυθμού, υπενθυμίζοντας και -γιατί όχι-, μαθαίνοντας στο ήδη μυημένο κοινό όλα εκείνα τα λόγια που για τον καθέναν σημαίνουν κάτι διαφορετικό. Να σημειωθεί ότι στις 16 Μαΐου μαζί του θα είναι η Ζωή Παπαδοπούλου και ο Γρηγόρης Βαλτινός, στις 23 Μαΐου η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης και τέλος, στις 30 Μαΐου η Χριστίνα Μαξούρη και ο Κώστας Χατζής. Αξίζει πραγματικά.

Βίντεο & φωτογραφίες: Κίκα Α. Ρόκα

ΤΟ OGDOO.GR ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Το τραγούδι αλλιώς, στο email σας!

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα στο χώρο της καλής μουσικής!